Ενα βιβλίο για παιδιά στην προεφηβεία, την εφηβεία, αλλά και γιατί όχι και για ενηλίκους, είναι το «10 μέρες στην τρελογιαγιά» (εκδόσεις Μεταίχμιο) της Λώρης Κέζα (φωτό επάνω με τις δύο κόρες της). Η γιαγιά Κάρολ είναι από την Αμερική, φοράει φανταχτερά χρώματα, τεράστια γυαλιά, παράξενα καπέλα και ήταν κάποτε παρούσα στα γεγονότα του γαλλικού Μάη του ’68. Ζει χρόνια στην Ελλάδα, όπου ήρθε χάρη στον σύζυγό της, Δημήτρη, έναν Ελληνα που πλούτισε στο αποικιοκρατικό Βελγικό Κονγκό της δεκαετίας του ’60 από το εμπόριο ζάχαρης.
Κοσμοπολίτικο είναι, λοιπόν, το background των δύο κοριτσιών, της Βιργινίας και της Καρολίνας, οι οποίες θα βρεθούν στο αγρόκτημα της περί ης ο λόγος «τρελογιαγιάς» στα Βίλια Αττικής όταν οι γονείς τους θα λείψουν σε επαγγελματικό ταξίδι. Στο σπίτι της χορτοφάγου γιαγιάς θα ταξιδέψουν πάνω στο παροπλισμένο Μοτομπεκάν της, θα χορέψουν τον χορό της κοιλιάς, θα στήσουν μια ινδιάνικη σκηνή στον κήπο και θα μάθουν πως η ξενοφοβία πηγάζει συχνά από την αδυναμία κάθε λαού να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα με την οποία δεν είναι εξοικειωμένος. Οι Ιάπωνες είναι πιο συγκρατημένοι στις συναισθηματικές εκδηλώσεις τους, σε πολλές χώρες, όπως και στην Κύπρο, ο κόσμος οδηγεί ανάποδα, στο Νεπάλ οι άνθρωποι κάνουν το ρύζι μπαλίτσες για να το φάνε. Επιπλέον, η ίδια η γιαγιά δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες συνομήλικές της. Με καταγωγή από το Σεντ Λούις του Μιζούρι, όπου «όλοι έχουν έρθει από κάπου αλλού», εξηγεί στα κορίτσια τον ρατσισμό και την αποικιοκρατική συμπεριφορά των Αμερικανών απέναντι στους ινδιάνους, αν και η ίδια δεν μπορεί να αποφύγει και την επικριτική της διάθεση για πολλές συνήθειες των Ελλήνων.
Εξίσου σημαντικό, λοιπόν, σε αυτό το αφήγημα που επισημαίνει ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, είναι ότι η συγγραφέας μιλάει και για τις αντιφάσεις στη συμπεριφορά των ανθρώπων ακόμη και όταν οι προθέσεις τους είναι οι πλέον καλοπροαίρετες. Η γιαγιά μπορεί να είναι χορτοφάγος, αλλά φοράει δερμάτινα παπούτσια και αρνείται να δεχτεί ότι υπάρχει περίπτωση ο πρώην άνδρας της να πλούτισε επειδή είχε σκλάβους και επειδή οι Βέλγοι χάριζαν τη γη των ντόπιων. Είναι καλό να προετοιμάζονται τα παιδιά για το πιο κοινό χαρακτηριστικό στον κόσμο των ενηλίκων.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ