Μια από τις πιο κλισέ κινηματογραφικές σκηνές είναι να βλέπουμε τον ήρωα να μπαίνει στο αυτοκίνητο και να οδηγεί κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση προσπαθώντας να ξεφύγει από τους δαίμονες που τον κυνηγούν. Τα κλισέ, όμως, εμπεριέχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας. Η συγκεκριμένη σκηνή, λοιπόν, συμβαίνει κατά κόρον στην πραγματική ζωή και, όπως ισχυρίζονται επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεταφορών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, έχει ολέθρια αποτελέσματα αφού οι οδηγοί διατρέχουν σχεδόν δεκαπλάσιο κίνδυνο τροχαίου όταν πιάνουν το τιμόνι θυμωμένοι, λυπημένοι, κλαίγοντας ή σε οποιαδήποτε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που καθιστούν την οδήγηση επικίνδυνη.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μια μεγάλη μελέτη, στην οποία περίπου 3.500 εθελοντές έβαλαν κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες στα αυτοκίνητά τους, έτσι ώστε να καταγράφεται επί δύο χρόνια κάθε κίνηση που έκαναν μέσα σε αυτά σε κάθε διαδρομή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στα οχήματα καθεμία από τις 905 φορές που οι εθελοντές ενεπλάκησαν σε τροχαίο:
  • Οι «συναισθηµατικοί οδηγοί», δηλαδή όσοι οδηγούσαν εµφανώς θυµωµένοι, λυπηµένοι ή συγχυσµένοι, είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες τροχαίου απ’ ό,τι όσοι µιλούσαν στο κινητό τους και 9,8 φορές περισσότερες πιθανότητες τροχαίου σε σύγκριση µε τους ήρεµους οδηγούς. Η οδήγηση υπό την επήρεια έντονων συναισθηµάτων είναι σχετικά συχνή.
  • Η οµιλία στο κινητό σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο τροχαίου, η συγγραφή SMS τον εξαπλασίαζε και η περιήγηση στο κινητό τον αύξανε κατά 2,7 φορές.
  • Τα τηλεφωνήµατα που απαιτούσαν να πληκτρολογήσει ο οδηγός τον αριθµό στο κινητό αύξαναν τον κίνδυνο τροχαίου κατά 12 φορές, η οδήγηση µε ταχύτητες πάνω από το όριο τον αύξαναν κατά 13 φορές και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών τον αύξαναν κατά 35,6 φορές.
  • Η κούραση και η υπνηλία αύξαναν κατά σχεδόν 3,5 φορές τον κίνδυνο τροχαίου.
  • Η αναζήτηση ενός αντικειµένου µέσα στο αυτοκίνητο αύξανε κατά 9 φορές τον κίνδυνο τροχαίου, ενώ η αναζήτηση του κινητού µέσα στην τσάντα τον αύξανε κατά σχεδόν 5 φορές.
  • Το φαγητό και ο καφές την ώρα της οδήγησης αυξάνουν κατά 1,8 φορές τον κίνδυνο τροχαίου, η αναζήτηση σταθµού στο ραδιόφωνο κατά σχεδόν 2 φορές και η ρύθµιση του καλοριφέρ ή του κλιµατισµού κατά 2,3 φορές.
ΣΕΞ


Φανταστικά µέρη




Ερευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών έδειξε ότι αγαπηµένος τόπος των γυναικείων φαντασιώσεων είναι οτιδήποτε βρίσκεται εκτός σπιτιού, δηλαδή γραφεία, δηµόσιες τουαλέτες, σκοτεινοί δρόµοι, ερηµικές παραλίες, σουίτες ακριβών ξενοδοχείων σε µακρινούς προορισµούς. Για τους άνδρες, οι τουαλέτες των µπαρ είναι ο ιδανικός χώρος όπου διαδραµατίζεται το φανταστικό σεξ, ενώ ακολουθούν χώροι όπως τα γραφεία και οι ερηµικές παραλίες.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Κάτι να με ανακουφίσει




Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής & Ολιστικής Υγείας (NCCIH) των ΗΠΑ ανέλυσαν 105 κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν την τελευταία 50ετία. Οι μελέτες είχαν εστιαστεί σε επτά συμπληρωματικές μεθόδους οι οποίες δοκιμάστηκαν στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, της οστεοαρθρίτιδας, της αυχεναλγίας, της ινομυαλγίας, της κεφαλαλγίας ή/και της ημικρανίας. Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση, ο βελονισμός και η γιόγκα αποδίδουν εναντίον του πόνου στη μέση, ο βελονισμός και το τάι τσι καταπραΰνουν την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, οι μαλάξεις είναι αποτελεσματικές στην αυχεναλγία και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σοβαρών πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Επιπλέον, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει σοβαρές παρενέργειες όταν εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ