Θέα στον κήπο ή στη θάλασσα; Αν υπάρχει η πολυτέλεια της επιλογής αυτής, καλό θα είναι –εκτός από το προσωπικό γούστο –να λάβουμε υπόψη μας και μια διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Health & Place». Σύμφωνα με αυτήν, όσοι βλέπουν από το σπίτι τους ή τη δουλειά τους σε καθημερινή βάση τη θάλασσα έχουν σημαντικά μικρότερο ψυχολογικό στρες.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους του Γουέλιγκτον που είναι η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να συσχετίσουν τα επίπεδα του στρες με τη θέα που αντίκριζε ο καθένας. Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη επιπλέον παράμετροι, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος κ.ά. Σε όλες τις περιπτώσεις η ενατένιση της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση. Μάλιστα, η θάλασσα δείχνει να νικάει τους κήπους και τα δάση, αφού όσοι από αυτούς που πήραν μέρος στη μελέτη έβλεπαν πράσινο από τον χώρο διαμονής και εργασίας τους δεν είχαν ανάλογο όφελος στη μείωση του στρες.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα των κυμάτων είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.ά.). Προσθέτουν δε πως αν συσχέτιζαν τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να κατέληγαν σε άλλα συμπεράσματα και πως είναι ακόμη ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες όσο η θέα της θάλασσας. Και κάτι επιπλέον: Παλαιότερη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία του Πανεπιστημίου του Εξετερ έδειξε ότι όσοι ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές έχουν καλύτερη υγεία –όχι μόνο ψυχική –συγκριτικά με όσους μένουν στην ενδοχώρα.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Βγες και παίξε

Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που έχει αρχίσει εδώ και πέντε χρόνια στην Αυστραλία αποκαλύπτουν πως όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν τα χέρια τους (σε διάστημα 15 λεπτών) έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν παίζουν στο tablet. Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν ολόκληρο το σώμα τους δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούν το iPad και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση. Τι σημαίνει αυτό; Πως η υπερβολική ενασχόληση με τα tablets, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά.

ΑΣΚΗΣΗ
Βήμα βήμα

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών πάσχουν από προδιαβήτη, δηλαδή έχουν επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν διαβήτη. Για τα άτομα με προδιαβήτη είναι σημαντικό να βελτιώνουν τη διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους, αλλά είναι δύσκολο να πειστούν να κάνουν και τα δύο. Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα, αφού οι έρευνες δείχνουν πως το καθημερινό περπάτημα με γρήγορο βήμα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τον συνδυασμό της άσκησης με δίαιτα, και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό διότι αυτό τουλάχιστον μπορούν να το κάνουν όλοι.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ