Η Αλεξάνδρα, 21 ετών κάθεται στην καφετέρια της σχολής της, τα πόδια απλωμένα στην διπλανή καρέκλα, με το ένα χέρι ρουφάει αργά το μεσημεριανό φραπεδάκι της και με το δεξί στέλνει συνεχώς μηνύματα. Εχει κοντό καστανό μαλλί, φοράει μια φαρδιά μπλούζα για να κρύψει τα περιττά κιλά της, ένα παλιό σκισμένο τζην και αθλητικά μαύρα παπούτσια. Στα διαλείμματα της γραπτής συνομιλίας της απευθύνεται με τη γνωστή μπάσα φωνή της στη φίλη της που κάθεται απέναντι. Η Αλεξάνδρα είναι ομοφυλόφιλη. Οι φίλοι της το ξέρουν και οι γονείς της το ίδιο. Ο πελάτης ωστόσο με τον οποίο ανταλλάζει καυτά μηνύματα ανάμεσα στις παραδόσεις των μαθημάτων, έχει βαθιά μεσάνυχτα. Στο μυαλό του η Αλεξάνδρα είναι μία ιδιαίτερα σέξι, μαυρισμένη στρέητ γυναίκα με πλούσιο ξανθό μαλλί και μπούστο, που περιφέρεται στην κρεβατοκάμαρα της με ελάχιστα ρούχα και φαντασιώνεται τον πελάτη της.

Κάποιος θα υπέθετε ότι εν έτει 2012 στο σύμπαν του Youporn, των διαφόρων σεξ chat rooms και φόρουμ οι γραμμές 090 αποτελούν έναν αναχρονισμό, καθώς αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ: 2,50 ανά λεπτό η χρέωση από σταθερά και 2,80 από κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, στην Ελλάδα συγκεκριμένα ο ΟΤΕ για τον περιορισμό υπέρογκων χρεώσεων των καταναλωτών διακόπτει τη σύνδεση αυτόματα μετά την πάροδο 15 λεπτών σε όλες τις γραμμές Audiotex, στις οποίες ανήκουν και αυτές του τηλεφωνικού σεξ. Πολλοί όμως που έχουν αναπτύξει μια σχέση εθισμού με τη φωνή στο ακουστικό θα ξανακαλέσουν ακόμα και από την εργασία τους (όπως π.χ. από κάποιο υπουργείο ή από διοικητικούς υπαλλήλους σε κοινωνικό ίδρυμα της Λέσβου όπως μάθαμε πρόσφατα) ή ακόμα κι όταν το ταίρι τους κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο. «Ειχα μια σχέση τριών χρόνων και μερικούς μήνες αφού συγκατοικήσαμε βρήκα τον πρώην μου στην κατάσταση που μπορείτε να φανταστείτε να μιλάει στο κινητό. Αργότερα κατάλαβα ότι επρόκειτο για εθισμό και αρρώστια. Ευτυχώς για εμένα που δεν χρησιμοποιούσε τότε το σταθερό για τις κλήσεις του», μας λέει η Μάνια.

Όπως φαίνεται το πέπλο μυστηρίου που δημιουργεί η απόκρυψη των χαρακτηριστικών της τηλεφωνήτριας είναι πολύ βασικό για την διατήρηση μιας άτυπης συμφωνίας όπου ο πελάτης πλάθει στη φαντασία του τη φωνή στο ακουστικό όπως εκείνος επιθυμεί: ψηλή, κοντή, μελαχρινή, κοκκινομάλλα. Η τοποθέτηση μιας webcam ή μιας φωτογραφικής μηχανής για παράδειγμα θα χαλάσει το παιχνίδι γιατί μεταφέρει τον πελάτη από τη σφαίρα της φαντασίωσης στη σφαίρα της στυγνής πραγματικότητας κι αυτό δεν είναι πότε σέξι. Ετσι τουλάχιστον σκέφτηκε ο φωτογράφος Φίλιπ Τολεδάνο ο οποίος στο δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Twin Palms με τον απλό κι εύστοχο τίτλο «PhoneSex», ο οποίος φωτογράφισε γύρω στις τριάντα τηλεφωνήτριες ροζ γραμμών διαλύοντας μια για πάντα την οποιαδήποτε ωραιοποίηση μπορεί να έχει κανείς για τις γυναίκες που μιλούν στις ροζ γραμμές. Μεσήλικες, υπέρβαρες, ρυτιδιασμένες, μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι φωτογραφήθηκαν με τα εσώρουχά τους στον τόπο του ροζ εγκλήματος: στην κρεβατοκάμαρα τους.

Είτε λοιπόν πρόκειται για εικοσάχρονες λολίτες που φορούν ελάχιστα ρούχα στο δωμάτιο τους όμως, είτε πρόκειται για πενηντάρες νοικοκυρές με περίσσιο ελεύθερο, το να βγάζεις χρήματα μιλώντας βρώμικα με αγνώστους έχει κάποιο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον τελικά. Ετσι μας εκμυστηρεύεται η πενηντάχρονη κυρία Ευδοκία η οποία συνεργάζεται με δύο εταιρείες ροζ γραμμών από το 2010 όταν ο σύζυγος της έμεινε άνεργος. «Πέρα από την πρώτη δουλειά- να ευχαριστήσεις τον άνδρα- πρέπει να ξέρεις να παίζεις το ρόλο της ψυχοθεραπεύτριας, της επί πιστώσει φιλενάδας που θα αναπτερώσει πεσμένο ηθικό και λίμπιντο ταυτόχρονα. Ξέρεις πολλοί από αυτούς δεν τηλεφωνούν καθόλου γιατί έχουν σεξουαλικές ορμές αλλά γιατί νιώθουν μόνοι τους, γιατί η γυναίκα τους δεν τους καταλαβαίνει. Είναι πολύ πιο περίπλοκο το θέμα…», λέει στο ΒΗΜagazino η κυρία Ευδοκία.

Αλλά η κυρία Ευδοκία δεν είναι η πρώτη νοικοκυρά που αποφάσισε να μιλήσει βρώμικα στο τηλέφωνο για να συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με έρευνα του CNN, η εργασία σε ροζ τηλέφωνα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ ανάμεσα στις μητέρες που ασχολούνται με τα οικιακά και θέλουν να βγάλουν έξτρα εισόδημα- απλά και απενοχοποιημένα. Και γιατί όχι; Το ωράριο δημιουργείται με βάση τις ανάγκες της «υπαλλήλου». Ξυπνάει τα παιδιά, τα ταΐζει, πληρώνει τους λογαριασμούς και στη συνέχεια δίνει χωροταξικές και ενδυματολογικές περιγραφές στον εκάστοτε πελάτη την ώρα που ανακατεύει τις φακές για να μην κολλήσουν. Το βράδυ, αφού αλλάξει πάνες και κοιμίσει τα παιδιά επιδίδεται στο αναγκαίο τρολάρισμα (δηλαδή αναφορά των συνδέσμων των σάιτ ροζ γραμμών) σε φόρουμ και τσατ που μπορεί να κυκλοφορούν οι επίδοξοι πελάτες ή για τις λιγότερο τεχνολογικά καταρτισμένες ξεκινάει η βραδινή βάρδια των τηλεφωνημάτων.

Και όσο για τις αποδοχές μαθαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμών. «Ανάλογα με την συμφωνία που έχει κλείσει η τηλεφωνήτρια μπορεί να δέχεται απευθείας κλήσεις στο κινητό της ή δέχεται κλήσεις οι οποίες μεταφέρονται από το τηλεφωνικό κέντρο, στην οποία περίπτωση η ταρίφα είναι χαμηλότερη. Ακόμα λιγότερα λεφτά κερδίζουν αυτές που κάνουν το λεγόμενο τρολάρισμα (δηλαδή ν’ αφήνουν σχόλια σε σχετικά σάιτ, σε τσατ ρουμς, φορουμς και σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να προσελκύσουν νέους πελάτες). Εγώ ασχολούμαι με το trolling. Είναι πολύ πιο εύκολο για εμένα.», διευκρινίζει η mandy23.

Ορισμένες επιλέγουν το «combo» πακέτο δηλαδή ροζ κλήσεις και τρολάρισμα μαζί ενώ ορισμένες περισσότερο business savvy, ακολουθούν την μέθοδο του «affiliate» όπου κατασκευάζουν ένα σάιτ, επισκέπτονται τσατ, πίνακες μηνυμάτων και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τέτοιες τηλεφωνικές γραμμές. Όπως για παράδειγμα η Αντριάνα Ιβάνοβα η οποία διαχειρίζεται το σάιτ roztilefona.gr. « Εμείς είμαστε webmasters, κατασκευάζουμε ιστοσελίδες, και κάνουμε SEO. Κύρια ασχολία της ομάδας μας είναι η κατασκευή ιστοσελίδων. Φτιάχνουμε ιστοσελίδες για διαφορετικούς πελάτες, και η κάθε μια έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Κατά τη γνώμη μου οι γραμμές αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα στο 100%. Σκοπός του τηλεφωνικού σεξ άλλωστε είναι να παίξουμε με την φαντασία μας και της ερωτικές μας αισθήσεις. Η ικανοποίηση των ερωτικών φαντασιώσεων είναι το ζητούμενο σε μια ροζ γραμμή.», τονίζει η Αντριάνα.

Και ίσως η ηλικία που επιθυμούν οι περισσότεροι πελάτες για τις τηλεφωνήτριες να μην είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα τελικά. Στην Ελλάδα του 2012 η οποία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατέχει τα πρωτεία στην ανεργία των νέων και των γυναικών ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, έχει προσελκύσει νέες κοπέλες σε διάφορους τομείς των ροζ γραμμών. Η Σάρα για παράδειγμα, φοιτήτρια σε ΤΕΙ Αισθητικής στην Αθήνα, στέλνει ροζ μηνύματα το λεγόμενο sexting προσπαθώντας να πληρώσει το ενοίκιο της. «Είμαι από την επαρχία και δυσκολεύτηκα πολύ να τα βγάλω πέρα το πρώτο έτος παρόλο που με βοηθούν οι γονείς μου οικονομικά. Μια φίλη μου πρότεινε αυτή τη δουλειά. Δεν απαιτεί πολύ από το χρόνο μου και βγάζω ένα μικρό χαρτζιλίκι με αυτό τον τρόπο.» Ενώ η Στεφανί από τη Ρουμανία και νέα μητέρα συνεργάζεται με την ίδια ροζ γραμμή τον τελευταίο χρόνο ως τηλεφωνήτρια. «Στην αρχή και ειδικά στο πρώτο τηλεφώνημα θυμάμαι ένιωσα πολύ άσχημα. Όχι γιατί ντρεπόμουνα αλλά γιατί δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκανα κάτι τέτοιο. Τώρα έχω συνηθίσει και το βλέπω απλά σαν άλλη μία δουλειά που κάνω προσωρινά μέχρι να προκύψει κάτι καλύτερο», συμπληρώνει η Στεφανί.

Ετσι, όταν πετυχαίνουμε τις πρώτες πρωινές ώρες τις διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις κοριτσιών οι οποίες εντελώς άβολα προσπαθούν να συντονιστούν με την μαγνητοφωνημένη αισθησιακή φωνή που τις ακολουθεί, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ποιες γυναίκες πραγματικά δουλεύουν εκεί. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται απλά για άλλη μια δουλειά. Ούτε εγκληματική, ούτε σεξουαλικά φορτισμένη όπως μπορεί να σκεφτόμαστε.

Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας πριν από έναν μήνα νομιμοποιώντας τις ροζ τηλεφωνικές γραμμές καθώς δεν έρχονται σε επαφή σεξουαλικές και ερωτογενείς περιοχές του σώματος και ως εκ τούτου δεν αποτελεί πορνεία. Το Δικαστήριο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση όταν ένας ιδιοκτήτης ροζ γραμμών έστειλε την υπόθεση στο Ανώτατο δικαστήριο αφού πρώτα άσκησε έφεση σε κατώτερο δικαστήριο που τον βρήκε ένοχο.

Ακόμα κι αν νομοτυπικά το σεξ από το τηλέφωνο και το ίντερνετ θεωρείται αθώο όμως, δεν αποτελεί απιστία; Η Αντριάνα Ιβάνοβα διαχειρίστρια του σάιτ roztilefona.gr διαφωνεί και μάλιστα υποστηρίζει ότι η ελευθερία που δίνεται στον πελάτη να εκφράσει τις σεξουαλικές επιθυμίες του ανώνυμα μπορεί να κάνει και καλό σε μια σχέση ή ακόμα και στο γάμο. «Ο γάμος είναι πολύπλοκο συνονθύλευμα αισθήσεων, συμφερόντων, κοινής πορείας, και κοινής διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Η οικογένεια είναι ένα ζωντανό κύτταρο το οποίο κινείται, ζει και δημιουργεί καθ όλη την διάρκεια του. Χιλιάδες παράγοντες υπεισέρχονται και μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Κάτι που ίσχυε σήμερα, να μην ισχύει αύριο και αντίστροφα. Το σεξ παίζει έναν από τους σημαντικότερους λόγους στην διατήρηση της φλόγας ενός γάμου. Αν σβήσει νωρίς, πρέπει να βρεις κάτι να το αντικαταστήσεις αυτό μπορεί να γίνει σωματικά ή μέσω ενός ακουστικού. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα και λειτουργεί με βάση της εμπειρίες και λογική την οποία διαθέτει, ή λείπει, οπότε είναι αυστηρά προσωπικό η αντιμετώπιση της κρίσης ενός γάμου.», μας λέει η Αντρεα Ιβάνοβα. Τα συμπεράσματα δικά σας.