Μάγκας

Η εφετινή χρονιά για τον Γιώργο Λιάγκα ήταν απολύτως επιτυχημένη. Εγινε για δεύτερη φορά πατέρας και η πολυσυζητημένη μεταγραφή, μετά της συζύγου του Φαίης, από το Mega στον ΑNT1 τού βγήκε σε καλό. Η δυνατή πορεία του στην πρωινή ζώνη συνεχίστηκε, ενώ ανέβασε τις μετοχές του και μέσα από το μουσικό talent show «Τhe Voice» –το πολυπόθητο «οne man show» μπορεί να μην ήρθε, αλλά ο Γιώργος είναι σίγουρα πρωταγωνιστής.

Μονοπωλεί τις μεσημεριανές εκπομπές με τις ατάκες του, φιγουράρει σε λάιφσταϊλ περιοδικά και εξυφαίνει κοντρίτσες με τις απόψεις του επί παντός επιστητού, ανακατεύοντας ανελλιπώς κάθε εβδομάδα την τράπουλα της εγχώριας σόουμπιζ και θέτοντας αγωνιώδη ερωτήματα στον δημόσιο διάλογο: για παράδειγμα, έχει η Ζέτα Μακρυπούλια ωραία γόνατα;

Ο άγουρος δημοσιογράφος, που ξεκίνησε καταφέρνοντας να πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον Γιώργο Κοσκωτά το 1989, καθιερώθηκε τελικά μέσα από τα «εναλλακτικά» δελτία του Star για να καταλήξει στις πρωινές εκπομπές συντροφιάς της αθάνατης ελληνίδας νοικοκυράς. Πολύ πιο οξυδερκής από τον γλυκανάλατο Γρηγόρη, σαφώς με πιο καυστικό χιούμορ, επένδυσε στη φιλοσοφία της σύγκρουσης και του κουτσομπολιού λέγοντας ευθαρσώς τη γνώμη του για ανούσια θέματα, υπηρετώντας μια τηλεόραση που θέλει περισσότερη αλήθεια και αγένεια. Το μυστικό του; Ενα ύφος μπλαζέ, που υπονοούσε ότι αν ήθελε θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού, καλύτερα από το να ακούει συνταγές και ζώδια. Πώς να μη γοητευθεί η μέση τηλεθεάτρια από αυτόν τον δυναμικό άνδρα που γνωρίζει τόσο πολλά; Το ζεύγος «Σκορδαλιά» (Σκορδά και Λιάγκας σε ένα, όπως λέμε Μπραντζελίνα), λοιπόν, γεμάτο αμεσότητα, μετέφερε τη σαλοτραπεζαρία του σπιτιού του στο στούντιο της τηλεόρασης και ενσάρκωσε το στερεότυπο μιας άψογης ελληνικής οικογένειας. Πρώτο βιολί παραμένει ο Γιώργος. Η Φαίη είναι εκεί για να τον συγκρατεί. Ετσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα παραδώσουμε.

Ή Λιάγκας

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Γιώργο Λιάγκα, είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι από πού ακριβώς την αντλεί. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έχει περάσει και από ένα Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ότι το βιογραφικό του αναγράφει πρώτα δημοσιογράφος και μετά παρουσιαστής και ότι το 2007, όταν έθεσε υποψηφιότητα με το ΠαΣοΚ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, για μόλις μερικές ψήφους δεν εισήλθε στη Βουλή, με το σύνθημα «Αν θέλεις βουλευτή μάγκα, ψήφισε Γιώργο Λιάγκα» να αντηχεί στον θεσσαλικό κάμπο.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το ξεπερασμένο πρότυπο του άνδρα-μάγκα προωθεί και μέσα από την τηλεοπτική παρουσία του, και μάλιστα με περισπούδαστο ύφος. Ατμόσφαιρα ΚΨΜ και ανόητα σεξουαλικά αστεία εφήβου που ανακαλύπτει τις ορμόνες του σε πενθήμερη εκδρομή βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, μπερδεύοντας την ψυχαγωγία με τον χαβαλέ. Καλύτερα να μην αναλύσουμε τις απόψεις του περί ομοφυλοφιλίας. Διότι, ενώ δηλώνει κατά του αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, την ίδια στιγμή αγριοκοιτά τη γυναίκα του και ωρύεται λέγοντας ότι κανένας πατέρας δεν θέλει το παιδί του να γίνει γκέι, λες και πρόκειται για κάποιου είδους θανατηφόρα ασθένεια. Δόσεις άχαρης τεστοστερόνης, η οποία ασφαλώς «αραιώνει» όταν έρθει η ώρα της κοινωνικής κριτικής στην οποία αποδεικνύεται άσος.

Οπως λένε οι κακεντρεχείς, μεθυσμένος από την αποθέωση της αυτιστικής φούσκας του εγχώριου λάιφσταϊλ, παίρνει τη γνώμη του πολύ πιο σοβαρά από όσο πρέπει και έτσι απομακρύνεται από τον καλό του εαυτό, εκείνον που έχει αναδείξει μέσα από κάποιες πράγματι καλές συνεντεύξεις που έχει στο ενεργητικό του. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Οπως είχε πει κάποτε και η Βάνα Μπάρμπα, δεν είναι και ο Λάρι Κινγκ.

Αδέκαστη

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ