Δυναμική

«Oταν ήμουν βουλευτής, είχα πάει στα Ζωνιανά, προτού γίνουν διάσημα, για να κάνω μια βάφτιση. Εγώ, που φοράω συνήθως μαύρα, είχα διαλέξει ένα τυρκουάζ φόρεμα. Hμουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Oλοι φορούσαν μαύρα, ακόμη και η μάνα του μωρού. Τότε το έκανα τάμα: μόνο μαύρα». H Oλγα Κεφαλογιάννη στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, πριν από μερικές εβδομάδες, αποσκίρτησε από το «χρώμα της Κρήτης», κάνοντας τη διαφορά στη μονοτονία των μαύρων κοστουμιών με ένα κομψό άσπρο φόρεμα που συζητήθηκε πολύ. Βέβαια, η νεαρή πολιτικός γνωρίζει καλά ότι δύο πράγματα οδήγησαν στην υπουργοποίησή της, πέρα από τις ικανότητές της, τόσο νωρίς: πρώτον, το όνομα που φέρει και, δεύτερον, η κρητική καταγωγή της. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να χαμογέλασε, αλλά δεν ξέχασε τη μαντινάδα που άκουσε στην περιοδεία του στην Κρήτη: «Αντώνη, την προσοχή σού συνιστώ την Ολγα μην αφήσεις, γιατί σε Ελλάδα ολάκερη, πιο όμορφη δεν βρίσκεις».

Πρωτότοκη κόρη του βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη και της Ελενας Βαρδινογιάννη, δηλώνει ότι μικρή την απωθούσε η ιδέα της πολιτικής. Οι σπουδές της, ωστόσο, στη Νομική Σχολή Αθηνών, τα μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και στη Βοστώνη και φυσικά η θητεία στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι κάπου στην πορεία τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Πολιτικός μέντοράς της ήταν ο Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο μέχρι και σήμερα διατηρούν άριστες σχέσεις. Η νεαρή Κεφαλογιάννη διετέλεσε για δύο χρόνια νομικός σύμβουλος στο γραφείο του και εκεί ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε τις ικανότητές της, ωθώντας την στον πολιτικό στίβο στις εκλογές του 2007 και του 2009, οπότε και εξελέγη βουλευτής στον Νομό Ρεθύμνης. Στα πολιτικά παράσημά της συγκαταλέγεται το ότι αποτελεί τη μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί βουλευτής στην Κρήτη με τη Νέα Δημοκρατία. Οι περιοδείες στα καφενεία του Ρεθύμνου και το γεγονός ότι αντέχει την τσικουδιά βοήθησαν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Καραμανλής, που δεν χάνει πότε το χιούμορ του, πρόσφατα της είπε στη Βουλή: «Ολγα, σε ευχαριστώ που με έκανες διάσημο».

Οσοι γνωρίζουν την Κεφαλογιάννη μιλούν για μια δυναμική γυναίκα. Με το που ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσε πρόγραμμα 100 ημερών για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Οι πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει σε ξένα μέσα, τις οποίες ανακοινώνει και μέσω Facebook, ανεβάζοντας φωτογραφίες, το αποδεικνύουν.

Αντι-Ντόρα

Η Ολγα Κεφαλογιάννη τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένη. Το Τwitter είχε γεμίσει με δεκάδες σεξιστικά, αλλά και απαξιωτικά σχόλια για την πρόσφατη υπουργοποίησή της. «Αθλιότητες» σχολίαζε στους στενούς συνεργάτες της, φανερά στενοχωρημένη. Βέβαια, ακόμη και άνθρωποι μέσα από τη ΝΔ σημειώνουν ότι το επώνυμό της μπορεί να ενοχλεί, αφού θυμίζει «πολιτικό τζάκι». Η ίδια, πάντως, υποστηρίζει ότι απέδειξε την πολιτική της αξία με την πρωτιά που έφερε στην Α΄ Αθηνών, μακριά από το ασφαλές πεδίο της Κρήτης, αφήνοντας πίσω της ακόμη και τον δημοφιλή Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι κακές γλώσσες, βέβαια, ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα οφείλεται μόνο και μόνο στο ισχυρό κρητικό λόμπι της Αθήνας, στο οποίο σωστά πόνταρε ο Αντώνης Σαμαράς. Εκείνο που, επίσης, λένε είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενισχύει με κάθε τρόπο την Ολγα προκειμένου να κοντύνει η Ντόρα Μπακογιάννη, τη χρειάζεται δηλαδή ως αντι-Ντόρα.

Ενα ακόμη ελάττωμα που της καταλογίζουν οι άσπονδοι φίλοι της είναι ότι μέχρι στιγμής στην πολιτική καριέρα της έχει καταφέρει να απασχολήσει περισσότερο με την εμφάνιση και τις ενδυματολογικές επιλογές της, παρά με τον πολιτικό λόγο της, σχολιάζοντας με κακεντρέχεια ότι είναι μια πιο έξυπνη, μελαχρινή έκδοση της Ελενας Ράπτη, με την οποία, σημειωτέον, τυγχάνει να κάνουν και παρέα. Είναι, φυσικά, άδικο να κατηγορείς μια γυναίκα επειδή γεννήθηκε όμορφη, αλλά σε έναν βαθμό και η νεαρή υπουργός ίσως έχει καλλιεργήσει αυτό το κλίμα με ολισθήματα σε μια λάιφσταϊλ αισθητική. Αποτελεί, λοιπόν, αγαπημένο θέμα των κουτσομπολίστικων περιοδικών, που ασχολούνται από το πότε κάνει γυμναστική μέχρι το ότι έχει κοινό κομμωτή με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια, φυσικά, φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένη με αυτού του είδους την προβολή, αλλά πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η παρουσία της σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου;

Ο διορισμός της στο υπουργείο Τουρισμού χαιρετίστηκε από πολλούς με ενθουσιασμό, καθώς το συγκεκριμένο πόστο χρειάζεται έναν νέο άνθρωπο, ικανό στις δημόσιες σχέσεις, όπως είναι η Κεφαλογιάννη. Βέβαια, τα αστραφτερά χαμόγελα δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται και σκληρή δουλειά. Ο λογαριασμός θα έρθει σε λιγότερο από 100
ημέρες.