Η ομάδα RootlessRoot, η οποία δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006 στην Αθήνα, δεν βάζει στόχο να κερδίσει την εύνοια όσων βλέπουν τα έργα της. «Ποτέ δεν μας ενδιαφέρει να κολακεύουμε το κοινό. Στοχεύουμε πρώτα στο στομάχι των θεατών, γι’ αυτό και συνήθως τις παραστάσεις μας ή τις λατρεύουν ή τις μισούν» εξηγεί η ελληνίδα χορεύτρια και χορογράφος. Μετά τις sold-out παραστάσεις τους στο περυσινό Φεστιβάλ Αθηνών 2014 και τις εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη επανέρχονται με το δυναμικό σόλο «W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)».
Στο «W Memorabilia» επιχειρείται ένα ψυχογράφημα της τραγικής ηρωίδας του έργου του Ευριπίδη «Ιππόλυτος». «Παρόλο που δεν θα καταλάβουν απαραίτητα οι θεατές ότι η Φαίδρα είναι το κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το σόλο, εμείς χρειαζόμαστε κάτι για να εμπνευστούμε. Η Μάρθα Φριντζήλα και ο Βασίλης Μαντζούκης, που είναι συνεργάτες μας, έκαναν αυτή την πρόταση. Εμείς διαβάσαμε το έργο, κρατήσαμε τις εικόνες που μας φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες και στη συνέχεια δουλέψαμε πάνω στη χορογραφία χωρίς περιορισμούς. Για τις ανάγκες του σόλο φτιάξαμε και ένα αυτοσχέδιο μονόχορδο μουσικό όργανο –παίζω μουσική και τραγουδάω πάνω στη σκηνή, για πρώτη φορά!» λέει η Λίντα Καπετανέα, ενώ βρίσκει συναρπαστικό αυτό το μυθικό πρόσωπο «που, ενώ ήταν πρότυπο συζύγου, ερωτεύτηκε κάτι απαγορευμένο. Η σφοδρότητα του πόθου της με εντυπωσίασε. Καθώς και το γεγονός ότι τη στιγμή που νιώθει εντελώς αδύναμη, ξαφνικά βρίσκει το κουράγιο να δώσει τέλος στη ζωή της. Αυτή την ιστορία μόνο με ένταση μπορούσαμε να τη μεταφέρουμε. Χωρίς δράμα, αλλά με δύναμη».
Αν υπάρχει ένα πρόβλημα που εντοπίζει στον σύγχρονο χορό είναι το εξής: «Ακολουθούμε μια μόδα και είναι σαν να χορεύουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ενας από τους λόγους για τους οποίους φύγαμε με τον Γιόσεφ από το Βέλγιο πριν από οκτώ χρόνια, ενώ ζούσαμε και εργαζόμασταν εκεί με καλές συνθήκες, και αποφασίσαμε να έρθουμε στην Αθήνα ήταν για να απομονωθούμε εδώ και να μην επηρεαζόμαστε από τις τάσεις στην τέχνη μας. Επιρροές πάντα υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι να μην καταλήγεις να είσαι ίδιος με τους άλλους –αν και υπάρχουν χώρες σήμερα, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, στις οποίες συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα». Στους έλληνες ομότεχνούς της απευθύνει συγκεκριμένη πρόταση: «Να ανοίξουμε τις πόρτες να δει ο κόσμος τι κάνουμε, να βγούμε οι ίδιοι στους δρόμους, μόνο έτσι μπορεί να διευρυνθεί στη χώρα μας το κοινό του σύγχρονου χορού».
«W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)»: Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45), από τις 19/03 έως τις 29/03.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ