Ο κ. Στέφανος Πατάκης επιβεβαιώνει όσα έγραψα. Έκρινε ο ίδιος ότι ενδέχεται να υπάρχει κάτι παράξενο στον κατάλογο των 498 βιβλίων, έκρινε ότι ενδέχεται να ευνοήθηκε τόσο πολύ ώστε να απευθυνθεί στο συνδικαλιστικό του όργανο ζητώντας να συσταθεί δεύτερη αναρμόδια επιτροπή που θα κρίνει την πρώτη επιτροπή. Έκρινε ο ίδιος ότι ίσως υπάρχει υπόνοια μεροληψίας.

Επί της ουσίας: αυτό που θέλησα να περιγράψω είναι οι παράτυπες επιλογές μελών της επιτροπής Φιλαναγνωσίας. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πτυχίο νομικής για να καταλάβει ότι ένα μέλος επιτροπής δεν μπορεί να αξιολογήσει τον εαυτό του ως υποψήφιο. Το ξέρουν οι εργολάβοι που διεκδικούν δημόσια έργα. Το ξέρουν τα φωτομοντέλα που λαμβάνουν μέρος στα καλλιστεία. Είμαι σίγουρη ότι το ξέρουν οι 17 προσωπικότητες της ελληνικής πνευματικής ζωής (μέλη της Επιτροπής και του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου).

Εάν ο κ. Πατάκης νιώθει εκτεθειμένος θα πρέπει να ζητήσει το λόγο από τους συγγραφείς που τον εξέθεσαν. Οι εκδότες που εξανίστανται με την προοπτική να ακυρωθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να αναζητήσουν ευθύνες από όσους υπερέβησαν τα όρια της διακριτικής τους ευχέρειας. Όσο για μένα, τυγχάνω παρατηρητής των γεγονότων.

Σχετικά με τις ευθείες βολές του κ. Κοντολέων. Είμαι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και τα βιβλία μου δεν επελέγησαν στη λίστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω προωθήσει με τα μέσα που διαθέτω. Δεν έχω ζητήσει καν την προβολή τους στην εφημερίδα όπου εργάζομαι 22 χρόνια.

Δεν υπήρξα συνεργάτιδα των εκδόσεων Πατάκη. Οι συνεργάτες πληρώνονται για την παροχή υπηρεσιών. Οι εκδόσεις Πατάκη υπήρξαν παραγωγοί στα πρώτα τεύχη του λογοτεχνικού περιοδικού «να ένα μήλο». Ήμουν εκδότρια και διευθύντρια, παρέδιδα τα κείμενα, σχεδίαζα τις σελίδες και οι εκδόσεις Πατάκη πωλούσαν τα τεύχη χωρίς να παίρνω ποσοστό ή άλλης μορφής αμοιβή.

Δεν υπήρξα συνεργάτιδα του κ. Κοντολέων. Προ εικοσαετίας, ως διευθυντής του περιοδικού της Ολυμπιακής μου ζήτησε ταξιδιωτικά κείμενα (περί τα 5) τα οποία παρέδωσα χωρίς να ζητήσω ή να εισπράξω χρήματα.

Όσον αφορά τις αμισθί παροχές υπηρεσιών του κ. Κοντολέων, παραπέμπω προς το παρόν στη «Διαύγεια».

Ο κ. Κοντολέων μαζί με τον κ. Ηλιόπουλο συνυπογράφουν τώρα έκκληση για τη σωτηρία της «Φιλαναγνωσίας». Η κυρία Κατρίν Βελισσάρη είπε ότι συναίνεσε στην αγορά βιβλίων μελών της επιτροπή επειδή ο κ. Κοντολέων απείλησε με παραίτηση αν είναι εκτός λίστας. Η παραίτησή του, όπως είπε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, θα δημιουργούσε εμπλοκή στις διαδικασίες και θα χάνονταν τα κονδύλια. Έτσι δικαιολογήθηκε η κυρία Βελισσάρη στην κυρία Κέλλυ Ιωαννίδου, των εκδόσεων Καλέντη και στην κυρία Ιφιγένεια Βασιλάκου των εκδόσεων Αστάρτη όταν συναντήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων στις 3 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει στην επιστολή του ότι μέλη της επιτροπής επέλεξαν τον εαυτό τους σε άλλες δράσεις του προγράμματος. Γράφει: «οι πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί επιμόρφωσαν τους εκπαιδευτικούς συνδέσμους του προγράμματος στα σχολεία». Αυτό είναι ένα ζήτημα προς αξιολόγηση από τους αρμόδιους.

Ο κ. Ηλιόπουλος βάζει στο στόχαστρο τον κ. Αργύρη Καστανιώτη. Γράφει: «Στο ΔΣ συμμετέχει θεσμικά και ένας εκδότης. Πολύ λογικά δεν ζήτησε ποτέ κανείς να εξαιρεθούν τα βιβλία του». Αν η λίστα εγκρίθηκε ομόφωνα, δηλαδή αν ο κ. Καστανιώτης αμέλησε να ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για κρατική προμήθεια.

Σχετικά με το φυλλάδιο «Γράμμα σε ένα αναγνώστη» στο οποίο διαφημίζεται το έργο του προέδρου του ΕΚΕΒΙ Θανάση Βαλτινού και μελών της επιτροπής. Ο κ. Ηλιόπουλος λέει ότι «τηναπόφαση πήρε το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ με γνώμονα τους συγγραφείς οι οποίοι θα βρίσκονταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Καθώς η δαπάνη για την εκτύπωση καλύφθηκε από τη «Φιλαναγνωσία», χωρίς καθώς φαίνεται να συζητηθεί στην επιστημονική επιτροπή, αναμένονται εξηγήσεις. Ποιος επέλεξε και με ποια κριτήρια τους 8 συγγραφείς χωρίς να ζητηθεί η άποψη της επιτροπής;

Αναμένω απάντηση από το ΕΚΕΒΙ σχετικά με τις επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, οι οποίες αμείβονται με 150 ευρώ τη φορά. Έχω ζητήσει την πλήρη λίστα με όνομα συγγραφέα, σχολείο και ημερομηνία. Προς το παρόν τα έγγραφα που έχουν τεθεί στη διάθεσή μου αφορούν πληρωμές του κ. Κοντολέων για τις επισκέψεις σε Χανιά, Κω, Πειραιά, Ίλιον, Θρακομακεδόνες, Αθήνα.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από την τηλεφωνική επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ήμουν σαφής, ζήτησα πληροφορίες για το πρόγραμμα επισκέψεων. Μου έγινε πρόταση να μπω κι εγώ στο πρόγραμμα άμεσα, την ίδια ημέρα. Παρά την άρνησή μου η πρόταση επαναλήφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Απάντησα: «σας τηλεφωνώ ως δημοσιογράφος και όχι ως συγγραφέας, να μην μπλέκετε τις ιδιότητες». Θα επανέλθω με ονόματα.

Λώρη Κέζα

Δημοσιογράφος