Από την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σε λειτουργία από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο νέος Ηλεκτροεγκεφαλογράφος, ο οποίος αποτελεί δωρεά του ΒΗΜΑFM.

Το ποσό για την αγορά αυτού του υπερσύγχρονου μηχανήματος, με το οποίο μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις που σχετίζονται με την επιληψία, συγκεντρώθηκαν από τα έσοδα των δύο συναυλιών για τα 50 χρόνια προσφοράς του Γιώργου Κατσαρού, με την σύμφωνη γνώμη του γνωστού μουσικοσυνθέτη, αλλά και της εταιρείας παραγωγήςPROSPERO.

Η επιληψία είναι από τα ποιο συχνά σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στα παιδιά . Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες , σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται στο 1% περίπου του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες ούτε ολοκληρωμένες καταγραφές για την επιληψία γενικά. Υπολογίζεται περίπου 100.000 έλληνες- παιδιά και ενήλικες εμφανίζουν φαινόμενα επιληψίας.

Ο νέος Ηλεκτροεγκεφαλογράφος παρέχει την δυνατότητα καταγραφής των δυναμικών του εγκεφάλου και τις μεταβολές τους, με επιφανειακά ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην επιφάνεια του κρανίου.

Η δυνατότητα σύγχρονης ηλεκτροεγκεφαλογραφικής καταγραφής με Video αλλά και η δυνατότητα μακροχρόνιας (24/ωρης) καταγραφής (δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στο νοσοκομείο Παίδων) συμβάλλει στην διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση των παιδιών με επιληψία και στην συσχέτιση των κλινικών συμβάντων με την σύγχρονη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω παλαιότητας των ηλεκτροεγκεφαλογράφων και συνεχών τεχνικών προβλημάτων ήταν δύσκολη και περιορισμένη η δυνατότητα ΗΕΓ/κης καταγραφής και αντίστοιχα δυσχερής η διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, εξετάσεις που στο νοσοκομείο χρεώνονται με 15 ευρώ, να αναγκάζονται οι ασθενείς να τις πραγματοποιούν ιδιωτικά με κόστος 230-250 ευρώ.

***Επισυνάπτεται δελτίο τύπου του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».