Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Παναγιώτης Καρκατσούλης μίλησε στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανού για τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα. {{{ audio1 }}}

Για τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα

«Στο Δημόσιο οι μισθοί δεν διαφοροποιούνται. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έπαιρνε τότε 1920 ευρώ, αυτά ήταν όλα. Ο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή που είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, που ανήκε σε Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, άρα δεν ίσχυε για αυτόν το μισθολόγιο, αυτός έπαιρνε 2430. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο υπουργείο Άμυνας, είναι στην πλειοψηφία του απόφοιτοι Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου. 686.111 ανθρώπους. Αυτό έχει σήμερα το Δημόσιο. Αυτός ο αριθμός σε επίπεδο απόλυτου αριθμού, είναι στη μέση του μέσου όρου του αριθμού που έχουν και οι άλλες χώρες, που έχουν τον ίδιο πληθυσμό μα εμάς, πάνω κάτω. Αλλά σε επίπεδο αποδοτικότητας, είναι τραγικό.

Πέστε μου εσείς έναν Έλληνα, ο οποίος πιστεύει ότι είναι παραγωγικό το Δημόσιο. Το χρησιμοποιήσαμε ως αποθήκη για να βολεύουμε τους φίλους μας. Μέχρι το 80’, δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα, δεν υπήρχε η έννοια, του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αυτά εφευρέθηκαν στην Ελλάδα από τον μεγάλο εκμαυλιστή, προσωπική άποψη τώρα εκφράζω, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος σκέφτηκε διεύρυνση της κοινωνικής βάσης, του κοινωνικού σώματος, όπως θέλετε πείτε το, διεύρυνε την έννοια του Δημόσιου τομέα. Από το 1950, μέχρι τις αρχές του 80’ στην Ελλάδα, παραμένει +-250.000, αυτός ήταν ο δημόσιος τομέας. Εκτινάσσεται εκείνη την πρώτη περίοδο του Παπανδρέου, στα 450.000 άτομα και οι επόμενοι βλέποντας ότι υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να κερδίζεις εκλογές, του δίνουν και καταλαβαίνει και διπλασιάζεται αυτό. Το 2006, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα, ήταν 45% του ΑΕΠ, κάθε 100 ευρώ, για να καταλάβετε, τα 45 ήταν χρήματα του Δημοσίου. Μέσα σε μία 4ετία, φτάνει 54-55% του ΑΕΠ, δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος, αυτή την περίοδο, δέκα φορές ανέβηκε κατά δέκα μονάδες το ποσοστό των δημοσίων δαπανών. Μιλάμε για όργιο όπως αντιλαμβάνεστε».