Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, σχετικά με τον διαγωνισμό εξπρές για το πλοίο που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, μετά τις καταστροφές στο hotspot της Μόριας. {{{ audio1 }}}

Για την προκήρυξη διαγωνισμού σχετικά με το πλοίο που θα στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο μετά τις καταστροφές στο hotspot της Μόριας

«Επιβατηγά, οχηματαγωγά. Πρέπει κανείς να έχει δυνατότητα να μην τρέχει την τελευταία στιγμή. Όταν βγάζει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος ή ένα διαγωνισμό, να μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των αναγκών και όχι μόνο μία, γιατί μετά δεν θα είχαμε νομιμότητα, να χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή, ένα οχηματαγωγό και να μεταφέρουμε container. Πέρσι το καλοκαίρι και στις αρχές του ’16, ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες μεταφοράς των οικίσκων, των container και πολλών άλλων κατασκευών, όχι, όχι(δεν τα μετέφερε το Πολεμικό Ναυτικό), τα μεταφέραμε με τα πλοία αυτά, γιατί ακριβώς αξιοποιήσαμε τις συμφωνίες, που είχαμε κάνει και τα χρήματα του Ελληνικού κράτους όσο γίνεται επωφελέστερα».

Για το κατεπείγον του διαγωνισμού

«Το κατεπείγον, δεν προέκυψε, από μία δική μου αυθαίρετη εκτίμηση, ήταν το αίτημα και του Δημάρχου και της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου και του δημάρχου Λέσβου και όλων των παραγόντων του νησιού οι οποίοι κάποιοι μάλιστα, παράγοντες, με προέτρεπαν, οι παράγοντες, όχι ο Δήμαρχος ή η Περιφερειάρχης, να παρανομήσω κιόλας, να στείλω ένα πλοίο έτσι, χωρίς σύμβαση, να το στείλω εκείνη την ώρα, το οποίο βέβαια δεν μπορούσε να γίνει. Ο νόμος ο οποίος ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, ο 4366, του 2016, μας έδινε το δικαίωμα και απευθείας ανάθεση να κάναμε. Στην επιτακτικότητα και στο επείγον του πράγματος, μέτρησε και το γεγονός ότι από αύριο τα ξημερώματα, έχουμε απεργία της ΠΝΟ και επομένως κανένα πλοίο δεν θα μπορούσε να αναχωρήσει ούτε και αυτό».

Για τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό

«Είναι δύο(εταιρείες), από στιγμή σε στιγμή, αναμένω να μου έρθει η εισηγητική πρόταση της Επιτροπής η οποία αξιολογεί αυτά, δεν έχω ιδέα ποιες και τι».

Για το λόγο που αποστέλλεται το πλοίο στη Λέσβο

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο αποστέλλεται το πλοίο αυτό στη Λέσβο, είναι εφόσον χρειαστεί, όπως χρειάστηκε εχθές το βράδυ να φιλοξενήσει κόσμο. Δεν θα αναθέσουμε στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα, αστυνομικά καθήκοντα για ένα πλοίο που ναυλώνεται για αυτό το πράγμα. Το Λιμενικό Σώμα είναι παρόν και ελέγχει.

Δεν θα βάλουμε ανεξέλεγκτη σύνθεση ανθρώπων εκεί, θα βάλουμε τους ανθρώπους που έχουν κυρίως ανάγκη, τα μικρά παιδιά, τις οικογένειες, τους ασθενείς».

Σε ποια περίπτωση θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός

«Για οποιονδήποτε λόγο, εάν η ανάγκη της Λέσβου, σήμερα αύριο δεν προβλέπεται επιτακτική και αν το αποτέλεσμα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος δεν είναι επαρκές, το υπουργείο, δεν έχει κανένα λόγο να μην επαναλάβει το διαγωνισμό με οποιουσδήποτε όρους, να προσέλθουν οι πάντες, αν αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε μικρό».