Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Φίλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις εκλογές, τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μνημόνιο και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.{{{ audio1 }}}

Για τις δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι δυσάρεστα τα πράγματα, διότι αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 50% συσπείρωση και είναι οριακά με τη Ν.Δ., η οποία έχει 75% συσπείρωση, καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι προοπτικά είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι υπέρ της Ν.Δ. Είναι σίγουρο ότι θα κερδηθεί το στοίχημα (των εκλογών) και θα το δείτε. Η Ν.Δ. έχει πιάσει ταβάνι στις δημοσκοπήσεις.»

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Το 23% δεν ήταν λάθος. Ήταν μια συνεννόηση και επιβολή από την πλευρά των δανειστών το πρώτο διάστημα, προκειμένου να βρεθούν χρήματα στην πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε. Υπήρξε αντίδραση και από εμάς και από άλλες πλευρές και ήταν άκαμπτοι οι δανειστές. Τελικά, μέσα από μία διεργασία, η Κομισιόν είπε ότι εμείς δεν επιμένουμε. Είχαμε εμείς μια άλλη πρόταση. Η Κομισιόν δεν είναι τα τεχνικά κλιμάκια. Στα τεχνικά κλιμάκια έγινε συζήτηση και εκεί υπήρξε μεγάλη πίεση και τα αντισταθμιστικά θέματα που βάζει κανείς χρειάζονται κι άλλη συζήτηση και αυτή θα κάνουμε τώρα. Πήραμε μια πρωτοβουλία να υπάρξει επανόρθωση και θα συνεχιστεί αυτό. Άρα, δεν είναι το 13% (σ.σ.: εννοεί «23%») στοιχείο του προγράμματός μας, βεβαίως. Είναι πλήρως εναρμονισμένη αυτή η προσπάθεια με αυτά που ονομάζουμε αντισταθμιστικά μέτρα και είχαμε σκεφτεί και το είπε και ο κ. Μπαλτάς ότι αν δεν βγει το 23%, θα υπάρξουν μέτρα που θα αντισταθμίσουν το εισόδημα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Π.χ. μπορεί να βρεθεί ένα θέμα φορολογικής απαλλαγής, με τις αποδείξεις για τα παιδιά που πάνε σχολείο.»

Για τις συντάξεις

«Εμείς δεν πάμε στη μείωση των συντάξεων με βάση τη ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων. Είχαμε προτείνει πριν από μερικούς μήνες και τώρα θα επικαιροποιηθεί μία αντιμετώπιση όπου θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός και μια περικοπή των επικουρικών συντάξεων.»

Για τις τροποποιήσεις στο Μνημόνιο

«Είχαμε θέσει κάποια στοιχεία, τρία-τέσσερα, πολύ ουσιαστικά, τα οποία τροποποιούν επί τω κοινωνικοτέρω, το Μνημόνιο, το οποίο θα εφαρμοστεί, αλλά όχι με τον αντικοινωνικό τρόπο σε όλο του τουλάχιστον το εύρος. Το πρώτο είναι τα κόκκινα δάνεια, με πρόταση για τον ενδιάμεσο φορέα που θα δημιουργηθεί και θα αναλάβει τη διαχείριση των δανείων και δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες στα χέρια των τραπεζών. Με μια δέσμευση προς το λαό ότι κανείς δεν θα χάσει το σπίτι του, την πρώτη κατοικία του. Δεύτερη δέσμευση είναι να επανέλθει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του προστατευτικού δικτύου των ομαδικών απολύσεων. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με μια σειρά από ισοδύναμα μέτρα. Το 5ευρο (στα νοσοκομεία) δεν είναι θέμα συζήτησης, θα μείνει. Οι αγρότες είναι θέμα συζήτησης για εμάς: οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αυτοί που ζουν από το αγροτικό επάγγελμα, δεν πρόκειται να υποστούν επιβαρύνσεις όπως αυτές που μπαίνουν στο δημόσιο διάλογο και το Μνημόνιο με επαχθή τρόπο.»