Την Τρίτη 30 Ιουνίου o Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο{{{ audio1 }}}

Για το δημοψήφισμα

«Το ερώτημα για μας, δεν είναι το ερώτημα που γράφει το ψηφοδέλτιο . Το ερώτημα για μας είναι ευρώ ή δραχμή , Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων , ασφάλεια ή ανασφάλεια , διαφύλαξη του κεκτημένου με τις περικοπές και τις θυσίες, που είναι ανυπόφορες και τραγικές . Αλλά η άλλη λύση είναι, η πλήρης κατάρρευση και η εκμηδένιση του επιπέδου ζωής. Άρα όποιος ψηφίζει ΄΄ναι΄΄, δεν ψηφίζει ΄΄ναι΄΄ στα συγκεκριμένα κείμενα εργασίας , τα οποία δεν ισχύουν .

Όποιος ψηφίζει ΄΄ναι΄΄ , ψηφίζει ΄΄ναι΄΄ στην Ευρώπη , ναι στο ευρώ , ναι στην αλήθεια , ναι στο κεκτημένο, ναι στην κοινή λογική, ναι στην ασφάλεια.

Δεν ψηφίζει λεβέντικο «όχι» στον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε. Αλλά ψηφίζει ΄΄όχι΄΄ στο κεκτημένο της χώρας, όχι στην Ευρώπη , όχι στο ευρώ, όχι στην ασφάλεια κι ως εκ τούτου, νομίζω ότι πράγματι πρέπει εμείς να κάνουμε το δημοψήφισμα, με το δικό μας περιεχόμενο , δηλαδή το πραγματικό περιεχόμενο κι όχι το ψευδεπίγραφο περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, το οποίο προτάσσει μάλιστα και το ΄΄όχι΄΄, χωρίς να έχει κανένα σεβασμό , λογική σειρά των πραγμάτων και χωρίς να έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς και στην αντιπολίτευση.»

-Θέλω να εξηγήσετε στον φτωχό άνθρωπο , ο οποίος έχει χτυπηθεί΄΄ από τα μνημόνια και να τού πείτε , γιατί είναι χειρότερο να πάει στη δραχμή , από το να υπάρξουν νέα μέτρα.

«Γιατί η δραχμή, θα είναι μια ευτελισμένη δραχμή, μια υποτιμημένη δραχμή, μια δραχμή , η οποία δεν θα έχει αντίκρισμα αγοραστικό και γιατί, ο φτωχός άνθρωπος είναι αυτός που έχει ανάγκη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, από ένα επενδυτικό κλίμα, που δίνει θέσεις εργασίας , γιατί ο φτωχός άνθρωπος είναι συνταξιούχος ή άνεργος συνήθως. Ο άνεργος πρέπει να βρει θέση δουλειάς και για να βρει θέση δουλειάς , πρέπει να λειτουργεί η οικονομία , πρέπει να έρχονται οι τουρίστες, πρέπει να παράγονται προϊόντα, πρέπει να διεξάγεται το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, πρέπει να υπάρχει κατανάλωση στην αγορά .

Ο δε συνταξιούχος για να μπορέσει να παίρνει τη σύνταξή του μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχει ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι καινούργιοι οι οποίοι ασφαλίζονται , ώστε με τις εισφορές τους να πληρώνουν τις συντάξεις των παλαιών εργαζομένων, που είναι συνταξιούχοι.

Πιστεύω ότι κατά βάθος υπήρχε σχέδιο , κρυφό σχέδιο αδιεξόδου, κρυφό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη , όχι επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αλλά επειδή οι καταστάσεις εκβιάζονται..

Δεν μπορώ να πω ότι το σχέδιο αυτό , ήταν διανοητική επεξεργασία, αλλά είναι η βαθιά πεποίθηση , η ιδεολογία, η ψευδαίσθηση , ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, ότι υπάρχει άλλη λύση . Πέντε χρόνια λένε, ότι υπήρχε άλλος δρόμος , ότι θα μπορούσαμε να έχουμε λειτουργήσει εκτός μνημονίου , εκτός περιορισμών, χωρίς δάνειο , χωρίς όρους, ότι για όλα όσα γίνονται στη χώρα, για τις θυσίες , για την ταλαιπωρία , για την απώλεια εισοδήματος , φταίει το μνημόνιο και δεν φταίει η κρίση , στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μέχρι το 2009. Δεν ασχολούνται με το 2009.

Οι πρωταγωνιστές της περιόδου 2004 – 2009 , είναι πολιτικά ταυτισμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον κ. Τσίπρα. Κι έρχεται τώρα και λεει: « Δώστε μου ισχυρή πλειοψηφία στο ΄΄όχι΄΄ .

Ας πάρουμε το σενάριο του όχι, η πλειοψηφία του ΄΄όχι΄΄ , θα πάει να επαναδιαπραγματευτεί ; θα πάει , με ποιά εντολή; Έχει βάλει τώρα στο δημοψήφισμα και ζητάει να απορριφθούν , όχι μόνο οι προσθήκες των Βρυξελλών, οι προσθήκες των θεσμών , αλλά και το δικό του κείμενο, ο δικός του κορμός .

Είπα στη βουλή, ότι από το κείμενο που προτείνει η κυβέρνηση , να απορριφθεί με όχι , το 90% είναι οι προτάσεις της ίδιας της κυβέρνησης .

Ζητάει από τον ελληνικό λαό , να απορρίψει ένα κείμενο 90% αποδεκτό από αυτήν και 10% μη αποδεκτό.

Το ΄΄όχι΄΄ πως να το ερμηνεύσει. Δεν υπάρχει νομίζω, κανένα σοβαρό περιθώριο διαπραγμάτευσης , γιατί η ίδια θα έχει αιχμαλωτιστεί στην αυταρέσκεια του ΄΄όχι΄΄. Θα έχει παρασύρει τον ελληνικό λαό σε αυτό.

Κόπηκαν πράγματι συνάξεις, τώρα ο συνταξιούχος τι παίρνει; Παίρνει τη σύνταξή του ολόκληρη; Πηγαίνει να πάρει ένα μέρος , αν ανοίξει η τράπεζα και μετά 60 ευρώ και μετά θα δούμε αν θα γίνει αναγκαστικό δάνειο , αν το ένα ταμείο θα δανείσει υποχρεωτικά στο άλλο, αν υπάρχουν αποθεματικά ταμείων , τα οποία θα αξιοποιηθούν . Ο συνταξιούχος, πότε νιώθει ότι ήταν καλύτερα , πριν το συμβάν αυτό ή μετά; Στον αγρότη, του λένε «υπάρχει μία πιθανότητα να ζητήσουν οι εταίροι να καταργηθεί το αγροτικό πετρέλαιο, παρότι υπάρχει καινούργια ρύθμιση για το θέμα αυτό ή να αυξηθεί η φορολογία σου», του λέει κανείς του αγρότη, ότι θα χάσει όλα τα χρήματα της κοινής αγροτικής πολιτικής, όλες τις επιδοτήσεις και όλα τα κονδύλια της αγροτικής περιφερειακής ανάπτυξης; Του λέει κανείς του αγρότη, τι θα συμβεί εκτός Ε.Ε, κυρίως σε σχέση με τις επιδοτήσεις , οι οποίες είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγροτικού εισοδήματος;»