Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την προεδρική εκλογή και τις εξελίξεις.{{{ audio1 }}}

Για την προεδρική εκλογή και τις πολιτικές εξελίξεις

«Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μπορεί να προδικάσει με απόλυτο τρόπο τις εξελίξεις, δηλαδή τη μη εκλογή Προέδρου ή ότι οι εκλογές είναι κλειδωμένες. Θεωρώ ότι ο χρόνος μέχρι την ψηφοφορία είναι ένας χρόνος πυκνός και μακρύς και σ’ αυτόν πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί αυτό που βλέπουμε. Κάθε τι που επιβάλλεται ως πρωτοβουλία για να γίνει αυτό. Να αποκλείσουμε κατ’ αρχήν αυτά που δεν θεωρούμε ως πρωτοβουλία: να αλλάξει το πρόσωπο του υποψηφίου ΠτΔ και να πάμε σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν τα έχουμε βάλει στο τραπέζι και βεβαίως δεν τα συζητάμε. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι είναι αυτό που τα κόμματα ή και οι ανεξάρτητοι βουλευτές θεωρούν ως προϋπόθεση για να εκλεγεί ΠτΔ. Η πιο ολοκληρωμένη πρόταση που αποτολμώ να διατυπώσω – χωρίς να είναι και άποψη του ΠΑΣΟΚ – είναι μια συμφωνημένη πολιτική διέξοδος με συγκεκριμένα βήματα που θα περιλαμβάνει την εκλογή ΠτΔ, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία για τα επόμενα βήματα εξόδου από το Μνημόνιο και διαπραγμάτευσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που θα συζητήσουμε και μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, προσδιορισμό χρόνου εκλογών, χωρίς να έχει τη λογική συγκεκριμένης τώρα ημερομηνίας, για να μη δημιουργηθεί μια οιονεί προεκλογική περίοδος από τώρα, η οποία θα παράγει πολιτική αβεβαιότητα. Εμείς, θεωρούμε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος και προφανώς απευθύνεται προς όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι με κανένα τρόπο δεν μπαίνει σ’ αυτή τη λογική. Θέλουμε να το ξανακούσουμε αυτό, αν τεθεί η πρόταση. Κυρίως όχι εμείς, αλλά ο λαός. Δεν είναι καθόλου πονηρό, οι εποχές είναι πονηρές. Έτσι ή αλλιώς, ο πολίτης θα αποδώσει ευθύνες πολιτικές σε όποιον οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αλλά θα αποδώσει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες σε όποιον οδηγήσει τη χώρα, αφού διενεργηθούν εκλογές, σε αδιέξοδο.»

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τη διαδικασία και δεν είναι κρυφό αυτό, έχει γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα στο «Κάραβελ». Γίνεται μια προσπάθεια και αν δεν τελεσφορήσει με την εκλογή ΠτΔ, η χώρα είναι υποχρεωμένη συνταγματικά να πάει σε εκλογές. Επομένως, από τη στιγμή που το ενδεχόμενο αυτό είναι στο τραπέζι, έχουμε πει ότι δεν φοβόμαστε τις εκλογές και από τη στιγμή που δεν τις φοβόμαστε, πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές.»