Την Τετάρτη 23 Απριλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά και τις δηλώσεις Λαφαζάνη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά

«Άλλα παιχνίδια δεν παίζονται, τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οπωσδήποτε, όταν προαναγγέλλεις μια υποψηφιότητα και μετά την αποσύρεις μετά υπάρχει ένα πρόβλημα και δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάνουμε σε σενάρια απίστευτα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Υπάρχει η άποψη από τη Γραμματεία ότι καλύτερη υποψηφιότητα που συσπειρώνει τον κόσμο της Αριστεράς – που αυτό είναι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι αυτή του συντρόφου Ουμίτ. Γνωρίζετε ότι στην περιοχή υπάρχουν αντιθέσεις και έγινε συζήτηση με τις τοπικές οργανώσεις εκεί και ελήφθη η απόφαση ότι είναι καλύτερη υποψηφιότητα. Επαναλαμβάνω ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας, εφόσον είχε ανακοινωθεί, είναι ένα πρόβλημα. Έγινε ένα λάθος. Αλλά από εκεί και πέρα, το να κατασκευάζονται σενάρια για το Τουρκικό Προξενείο, νομίζω ότι δεν (έχουν βάση). Καθόλου δεν τα συμμερίζομαι και είναι ανακριβή αυτά. Εμείς θέλαμε, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αντιμαχίες και διάφορους πληθυσμούς ένθεν και ένθεν που θέλουν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ τους, να τα υπερβούμε όλα αυτά και να έχουμε μια υποψηφιότητα που να εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την Αριστερά στην περιοχή.»

Για τις δηλώσεις Λαφαζάνη ότι «δεν είναι αυτοσκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση»

«Η δήλωσή του έγινε στα πλαίσια μιας συνέντευξης που είπε και άλλα πράγματα και το πρώτο από αυτά ήταν ότι εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε. Όχι επειδή εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι μια εναλλαγή της κυβέρνησης, αλλά επειδή πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. Αυτό έχουμε βάλει στόχο και γι’ αυτό παλεύουμε όλοι μαζί και ένα πολιτικό κόμμα δεν έχει αυτοσκοπό να κυβερνήσει, αλλά η κυβέρνηση είναι το μέσο για να αλλάξει πολιτική. Άρα, έχουμε αυτοσκοπό να εφαρμόσουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική με τις προτάσεις για την οικονομία που έχουμε εκφράσει για το χρέος, αντίθετες από τη Ν.Δ. και γι’ αυτό εκφράζουμε την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι.»