Την Τετάρτη 5 Μαρτίου ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το Δήμο Αθηναίων, την υποψηφιότητά του και τους αντιπάλους του.{{{ audio1 }}}

Για τη θητεία Καμίνη στο δήμο της Αθήνας{{{ audio2 }}}

«Δεν έχει εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να έχει τις όποιες προθέσεις, αλλά διοίκησε το δήμο μέσα από ένα κλειστό γραφείο και έδωσε έμφαση στην εφαρμογή του μνημονίου στο δήμο μέσα από την τακτοποίηση των οικονομικών των υπηρεσιών του δήμου, πήγε όσο μπορούσε με το πολιτικό του ανάστημα, αλλά Αθήνα δεν είναι οι υπηρεσίες του δήμου. Είναι η κοινωνία, οι πολίτες.»

Για την παράνομη μετανάστευση και το παραεμπόριο{{{ audio3 }}}

«Προφανώς λοιπόν πρέπει κάποια στιγμή να καταπολεμηθεί ριζικά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και αυτό μπορεί να γίνει με ένα συγκεκριμένο πρώτο στόχο. Αυτός είναι η πάταξη του παραεμπορίου, διότι η λαθρομετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παραεμπόριο και το παραεμπόριο με τη φοροδιαφυγή. Ε λοιπόν, η Αθήνα της κρίσης που έχει εκατοντάδες μαγαζιά κλειστά με λουκέτα και νέους ανθρώπους ανέργους, δεν είναι δυνατόν να ανέχεται το παραεμπόριο. Κυκλοφόρησα αρκετά σε κάθε γειτονιά της Αθήνας τις προηγούμενες ημέρες και διαπίστωσα ότι ακόμη και έξω από αρχαιολογικούς χώρους είναι στημένα τσαντίρια τριτοκοσμικού χαρακτήρα όπου όχι μόνο το παραεμπόριο χτυπά το εμπόριο της Αθήνας, το νοικοκύρη που πληρώνει νοίκι και την Εφορία του, αλλά επιπλέον χτυπάει την εικόνα της Αθήνας και του πολιτισμού, μια εικόνα αισθητικής – ξέρω ότι δέχομαι κριτική γι’ αυτό, αλλά εγώ επιμένω στην αισθητική εικόνα, γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτό, αν αλλάξει, μπορούμε να φέρουμε επισκέπτες και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Και επειδή αυτόν τον τομέα τον ξέρω καλά, επειδή τον έχω δουλέψει, ξέρω πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει πόλος έλξης και πώς μπορεί να ζει με χρήματα από αυτό.»

Για τη Δημοτική Αστυνομία

«Δεν είμαι από αυτούς που ήθελαν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όμως, από την άλλη πλευρά, αυτός που επαίρεται για τη νοικοκυροσύνη των υπηρεσιών του δήμου θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ήθελε τη Δημοτική Αστυνομία. Διότι ο κ. Καμίνης είναι που επέβαλε να είναι 400 αστυνομικοί στα γραφεία και όχι στο δρόμο. Άρα, είχαμε Δημοτική Αστυνομία που εξαιτίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής ήταν γραφειοκράτες, παροπλισμένοι και πολλές φορές ο ίδιος, για να χρησιμοποιεί τη Δημοτική Αστυνομία για άλλους λόγους, φτάνανε Σαββατοκύριακα με μόλις τέσσερις αστυνομικούς για να κάνουν έλεγχο στην Αθήνα. Και ερωτώ: αυτό δεν είναι εμπαιγμός; Δεν είναι κοροϊδία;»

Για τους αντιπάλους του στην προεκλογική εκστρατεία

«Ο κ. Καμίνης έχει επενδύσει σε μια συγκεκριμένη εικονική πραγματικότητα. Του φτιασιδώνουν την εικόνα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης. Ενδεχομένως και για συγκεκριμένα συμφέροντα. Αλλά εμένα δεν με απασχολεί αυτό. Το πρόβλημά μου είναι τι άφησε η δημοτική αρχή στην τοπική κοινωνία, στην Αθήνα. Τι κληρονομήσαμε; Δεν βλέπετε ότι έχουμε την πιο βρώμικη ευρωπαϊκή πόλη; Μπορούμε να πάμε σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και να σας αποδείξω ότι η Αθήνα είναι η πιο βρώμικη και αυτή που δεν απέκτησε ποτέ οικολογική συνείδηση. Πού είναι οι σακούλες; Δέστε τους κάδους…

Κάθε άλλο. (Δεν είναι ο κ. Καμίνης βασικός αντίπαλός μου), αλλά τα προβλήματα της πόλης που έχει κληρονομήσει η δημοτική αρχή. Από τη στιγμή που αντίπαλος είναι τα προβλήματα, γι’ αυτά μιλάμε. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μόνο δύο προτάσεις που έχουν ακουστεί, εκ διαμέτρου αντίθετες. Από τη μία είναι η δική μου, η οποία είναι συγκεκριμένη και θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Και από την άλλη πλευρά είναι η πρόταση του κ. Σακελλαρίδη, του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μια πρόταση εκ διαμέτρου αντίθετη από τη δική μου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: εκεί όπου λέω για ισχυρότερη αστυνόμευση, ο κ. Σακελλαρίδης λέει να υπάρχουν λιγότεροι αστυνομικοί. Εκεί όπου λέω εγώ για πάταξη του παραεμπορίου, ο κ. Σακελλαρίδης λέει για χωροθέτηση του παραεμπορίου και σε κάθε πρόταση έχει μια αντίθετη ή διαφορετική προσέγγιση. Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δούμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις και συγκεκριμένες προσεγγίσεις και μία από αυτές θα πρέπει να επιλεγούν. Άρα, αντίπαλός μου βασικός είναι προφανώς ο κ. Σακελλαρίδης, ένας νέος άνθρωπος με τις δικές του προτάσεις. Ο κ. Καμίνης, για να μη νομίζετε ότι υπεκφεύγω, δεν είναι αντίπαλός μου. Είναι ένας πράος άνθρωπος, μου είναι συμπαθής, μέχρι εκεί όπου μπορούσε να φτάσει το πολιτικό του ανάστημα το κατάφερε και έκανε μια διαχείριση του δήμου και των υπηρεσιών του. Από εκεί και πέρα, έχει την υποστήριξη του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο πανηγύρισε την προηγούμενη εκλογή του και προσπαθεί τώρα, μέσα από την επανεκλογή του, να αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν αφορά το δήμο της Αθήνας.»

Για την υποψηφιότητα Κακλαμάνη και αν είναι «αντάρτης»

«Το λέτε από την πλευρά της εσωστρέφειας της παράταξής μας. Για να είμαστε ειλικρινείς και να μη μιλάω ξύλινη γλώσσα, δεν μου είναι ευχάριστο. Και θα έκανα ό,τι έχω πει και στο παρελθόν: όταν μου ζήτησαν, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Κακλαμάνη. Τον βρήκα, διότι έχει μπει στην πολιτική πολύ πριν από μένα και έγινε στέλεχος της παράταξης όταν μπήκα εγώ στην πολιτική. Σέβομαι και εκτιμώ τη διαδρομή του και επειδή είναι ο συναγωνιστής του χθες και θέλω να ελπίζω και του αύριο, θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω τη δική του προσπάθεια.

Ξέρετε πολύ καλά ότι διακρίνομαι σε συνέπεια λόγων, επειδή δεν μιλάω πολύ συχνά και όταν λέω κάτι το εννοώ. Αν δεν πετύχω ως δήμαρχος με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα δώσω, για να μπορεί να με ελέγχει ο πολίτης από τον πρώτο κιόλας χρόνο, εγώ θα κρεμάσω τα παπούτσια μου και θα πω «φεύγω». Έκλεισα ένα κεφάλαιο που είχε να κάνει με την κεντρική πολιτική σκηνή και ανοίγω ένα πολιτικό κεφάλαιο που λέει πως ό,τι αποκόμισα από εμπειρία – γιατί δεν γίνεται να διοικείς ένα δήμο χωρίς εμπειρία – το καταθέτω σε μια καινούργια περίοδο της ζωής μου, αυτοδιοικητική, και γι’ αυτό δεν έχω το κόμπλεξ να κάνω τον σκουπιδιάρη. Γιατί σκουπιδιάρης είναι να εργαστείς παρεμβατικά και αποφασιστικά να εργαστείς για να αλλάξει η ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Να διεκδικήσουμε δικαιώματα, διότι οι Αθηναίοι έχουμε δικαίωματα.»

Για το «Ποτάμι» και τη δική του επικοινωνιακή ομάδα

«Μιλάμε για επικοινωνία και έχουμε μπει σε λογικές να δημιουργούμε τηλεοπτικές εκπομπές στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλο το επιτελείο μου για την καμπάνια, άλλο για το πρόγραμμα – όπου εκεί εργάζονται συγκεκριμένοι επιστήμονες με τομείς δράσεις – και άλλο ο συνδυασμός. Όλα αυτά θα ξεδιπλωθούν.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι πως όταν εγώ δούλευα, δούλευα στο πεζοδρόμιο. Διότι η αίσθηση που έχουν είναι ότι κυκλοφορώ στο κέντρο. Ο Άρης στη ζωή του έχει δουλέψει ακόμη και ως φοιτητής και στη ζωή του έχει καρτέλα ενσήμων. Όταν ήταν στην Αγγλία για μεταπτυχιακά, είχε κάνει και τη δική του επιχείρηση και πούλαγε δερμάτινα στο κρύο και στο πεζοδρόμιο. Δεν έχω κάτι να φοβηθώ ούτε ντρέπομαι γι’ αυτό, διότι πήγαινε πολύ καλά η δουλειά και έβγαζα και πολλά χρήματα εκείνη την εποχή. Δερμάτινα όχι κυριλέ, εντός εισαγωγικών. Στο πεζοδρόμιο και στο κρύο.»

Για τις αιτιάσεις ότι ζει στη Μύκονο και όχι στην Αθήνα

«Δεν αφήνουμε την υποκρισία; Προφανώς στις διακοπές κάνω όπως κάνουν όλοι, αφήνω την Αθήνα. Από εκεί και έπειτα, το αν εγώ αγαπώ την Αθήνα, το έχω επιλέξει με τον τρόπο ζωής μου. Με το ότι επέλεξα να μένω στην Αθήνα και να είμαι κάθε μέρα στην Αθήνα. Γιατί όσοι ασκούν κριτική, είναι όλοι όσοι έχουν επιλέξει την καλή ζωή των βορείων προαστίων και το πράσινο ή όσοι ζουν στα νότια, στη θάλασσα. Εγώ δεν εγκατέλειψα ούτε μία μέρα την Αθήνα. Από τότε που ήρθα στην Αθήνα, στα 17 μου, έως και τώρα, μένω στην Αθήνα και δεν την απάτησα ποτέ. Μένω συνεπής σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και στην Αθήνα. Αλλά δεν μπορώ να πουλάω και παραμύθια. Δεν μπορώ να πω ότι το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, δεν θα πάω εκεί όπου η σχέση μου μπορεί να έχει σπίτι. Προφανώς θα πάω στο σπίτι της κοπέλας μου, της συντρόφου μου. Δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς θέλετε να πάω. Θα πάω σε άλλο νησί, για να πληρώνω ξενοδοχείο; Όσοι λένε λοιπόν ότι πάω συνεχώς στη Μύκονο, ας έρθουν να μου πληρώσουν και το ξενοδοχείο και όλα.»