Την Τετάρτη ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης μίλησε στον Γιώργο Παπαχρήστο για τις δηλώσεις του περί «μπάτσων», την κυβέρνηση και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για τις δηλώσεις του περί «μπάτσων»

«Μίλησα καθαρά για μπάτσους-μπράβους, οι οποίοι οπλοφορούν σε δεύτερες-τρίτες δουλειές και κάνουν προστασία, γνωστό φαινόμενο σε μαγαζιά.

«Έγινε μια ολόκληρη συζήτηση για το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών και είπα ότι δεν είναι μόνο οι βουλευτές που δεν πρέπει να οπλοφορούν, ούτε εκτός Κοινοβουλίου κατά τη γνώμη μου, αλλά γενικότερα αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Να μην υπάρχουν άδειες οπλοφορίας για κανέναν πέρα από αυτούς που είναι σε υπηρεσία. Με ενημερώνουν βουλευτές της περιφέρειας ότι έχει δοθεί γραμμή εδώ από τα σωματεία σε κάθε επαρχία να τους εγκαλούν δια του τύπου, να πάρουν θέση για τις δικές μου δηλώσεις. Τους κοροϊδεύουν ότι εγώ αναφέρθηκα σε αυτούς με αυτή την πραγματικά απαξιωτική έκφραση, ενώ προφανέστατα δεν επρόκειτο περί αυτού. Ούτε εγώ έχω τέτοιες αντιλήψεις, ούτε ο χώρος μου.»

Για το αν θα αποκαταστήσει τους μισθούς των αστυνομικών ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε , είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Στήνεται σταδιακά ένα δεξιό -εμείς λέμε ακροδεξιό- κομματικό κράτος, αυτό είναι πια φανερό. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα»

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Θυμάστε που μιλήσαμε με τον κ. Τσίπρα για πιθανότητα εκλογών μετά τις γερμανικές; Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ πιθανό και λόγω της έκρηξης των εσωτερικών αντιφάσεων και λόγω της όξυνσης των αντιθέσεων στην Ευρώπη, να έχουμε πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα όταν τεθούν τα θέματα ξανά για νέα μέτρα, για νέο μνημόνιο, γύρω σε Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί άλλο η κατάσταση. Νομίζω ότι μπορεί εκεί να πάμε σε πολιτικές εξελίξεις.

Η δικιά μας πρωτοβουλία δεν αρκεί. Είναι διαρκής, αλλά δεν αρκεί, διότι δεν υπάρχει και έντονο μαζικό κίνημα που να την επιβάλλει, για να είμαστε ειλικρινείς. Πιστεύω όμως ότι λόγω των έντονων κοινωνικών εκρήξεων θα αναγκαστούν να πάνε σε εξελίξεις και αυτό θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από την Ιταλία, διότι και εκεί είναι σε μετάβαση, αλλά το κοινωνικό κίνημα δεν έβαλε τη σφραγίδα του. Σε εμάς την έβαλε, για να είμαστε ειλικρινείς. Μια μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα έχει ήδη συμβεί.

Αλλά η εκλογική επιρροή δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε κοινωνική επιρροή. Σε πολλούς χώρους έχουμε 27%, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι, σε άλλους χώρους, έχουμε υποπολλαπλάσια ποσοστά κοινωνικά – εννοώ σε επιμέρους χώρους. Το ίδιο έγινε και εκεί, αλλά δεν ποντάρουμε ποτέ σε περιπτώσεις τύπου Γκρίλλο, αλλά αγωνιζόμαστε για το μέτωπο του Νότου. Η Ιταλία έχει το θέμα του χρέους, 2,3 τρις ευρώ, κυρίως από το τραπεζικό τους σύστημα. Αλλά η Ιταλία πρέπει να γίνει η βασική δύναμη που θα ταρακουνήσει την Ευρώπη και θα αλλάξει την αρχιτεκτονική του ευρώ. Διαφορετικά, πολύ δύσκολα θα κάνουμε θετικά βήματα.»