Τιτίκα Κονταξή και Ειρήνη Δεληγεώργη, παρασκευάστριες σαπουνιών

«Το να δημιουργώ με τα χέρια μου είναι ψυχοθεραπεία και ταξίδι». Η Ειρήνη Δεληγεώργη ανέκαθεν έλεγε «ναι» στις χειρωνακτικές δραστηριότητες. Ενα τρίωρο σεμινάριο παρασκευής φυτικών σαπουνιών και ένα Σαββατοκύριακο πειραμάτων στο σπίτι ήταν αρκετά για να την ξεμυαλίσουν. Χρησιμοποίησε την εμπειρία της από τη γραφιστική και τη διακόσμηση και μαζί με την Τιτίκα Κονταξή, πιο εξειδικευμένη στο κομμάτι της σύνθεσης των σαπουνιών, εθίστηκε στην – επαγγελματική, όπως εξελίχθηκε – παραγωγή τους. Από τις Soap Addicts λατρέψαμε τη σειρά Μusic (Soap Addicts στο Facebook).

Μελίνα Βατινέλ, σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών

Πάντοτε της άρεσαν οι χειρωνακτικές εργασίες και οι κατασκευές. Μια ραπτομηχανή, που κάποτε έλαβε ως δώρο, της έλυσε τα χέρια. Μετά τα πρώτα πειράματα, είχε πια κατασταλάξει: «Μου αρέσουν πολύ οι τσάντες σαν αντικείμενο, είναι ο μικρόκοσμός μας εκτός σπιτιού. Πρέπει να είναι όμορφες και πρακτικές, άσχετα με το υλικό κατασκευής τους. Για μένα η ομορφιά ταυτίζεται κυρίως με την απλότητα, με την αίσθηση του απέριττου, τις καθαρές γραμμές, την ποιότητα των υλικών, εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν ένα αντικείμενο να ξεχωρίζει». Πληκτρολογώντας www.etsy.com/shop/vatinel ξεχωρίζουμε πολλές, αλλά οι «The Amsterdam bag» και «The Berlin bag – in orange felt» είναι οι αγαπημένες μας – όπως και οι πόλεις από τις οποίες έχουν πάρει το όνομά τους.

Εφη Φωτάκη, δημιουργός οδηγού πόλης

Μαζί με τον, επίσης φωτογράφο, συνεργάτη της Μόριτζ Στάιγκερ, η Εφη Φωτάκη παίρνει τους δρόμους του Λονδίνου, πότε με τα πόδια και πότε με το ποδήλατο, προς ανακάλυψη παντός είδους ανεξάρτητων καταστημάτων ανά περιοχή που θα της κλέψουν την καρδιά. Ετσι ξεκινάει κάθε έκδοση του «Independent London store guide»: «Η ιδέα για αυτόν τον οδηγό πόλης προέκυψε το 2005 ύστερα από ένα ταξίδι σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπου η πρόσβαση σε συνοικιακά μαγαζιά ήταν εύκολη και διασκεδαστική. Συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ το Λονδίνο έχει τόσα να προσφέρει για να γίνει η καθημερινή ζωή πιο ενδιαφέρουσα, χάνεσαι αν δεν ξέρεις πού να πας. Ευτυχώς, το ίδιο σκέφτονταν και άλλοι, και το βιβλίο έχει μεγάλη επιτυχία». Εσείς αναζητήστε το στο Διαδίκτυο (www.independentlondon.com).

Ιωάννα Χαλμούκη, μπλόγκερ ζαχαροπλαστικής

Εργάζεται σε εταιρεία διακόσμησης εσωτερικών χώρων, αλλά της αρέσει να περιποιείται τους φίλους της «με ένα καλό φαγητό και ιδιαίτερα με ένα λαχταριστό γλυκό. Επειτα από παρότρυνση πολλών, γεννήθηκε η ιδέα να μπορούν ακόμη και άγνωστοι άνθρωποι να μάθουν και – γιατί όχι; – να δοκιμάσουν αυτά που φτιάχνω» λέει η Ιωάννα για το μπλογκ pasta-flora.com που δημιούργησε, μαζί με τον αδελφό της Γρηγόρη, για να κάνει τα υπέροχα cupcakes της πιο γνωστά, μια και ο καθένας πλέον μπορεί να της τα παραγγείλει διαδικτυακά.

Κλαούντια Παπαγιάννη, ιδιοκτήτρια οινοποιείου

Το 2003 άρχισε να στήνει τον αμπελώνα του κτήματος και παράλληλα ξεκίνησε τις διαδικασίες για το χτίσιμο του οινοποιείου, στη γενέτειρα του πατέρα της, την Αρναία της Χαλκιδικής. Το 2008 ολοκληρώθηκε η κατασκευή, αλλά η Κλαούντια Παπαγιάννη είχε ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο από τη στιγμή που μας κέρασε το πρώτο της κρασί, «το πιο κοινωνικό ποτό», όπως λέει και η ίδια. «Παρακολουθώ τη διαδικασία παραγωγής, καθώς την εφαρμόζουν οι δύο οινολόγοι μου που έχουν την ευθύνη. Οταν τελειώνει η διαδικασία της οινοποίησης και φτιάχνονται τα χαρμάνια, εγώ αποφασίζω για το τελικό αποτέλεσμα. Το κρασί που παρουσιάζεται στην αγορά πρέπει πρώτα να αρέσει σε μένα, αλλιώς δεν μπορώ να το πουλήσω και να το υποστηρίξω» (www.cp-domaine.gr).

Λένγκα Γρηγοριάδου-Μούντριχα, παραγωγός καλλυντικών

Είναι τεχνικός οινολόγος-αμπελουργός και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση οινοποιίας στο κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια. Επομένως η ιδέα για τη δημιουργία καλλυντικών από σταφύλι ήταν για εκείνη φυσική συνέχεια. «Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ μέρη του σταφυλιού που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες πριν και μετά την οινοποίηση» λέει η Λένγκα για τα καλλυντικά Lenga Wine Spa. «Τα φυτικά καλλυντικά είναι τα εργαλεία μας, γιατί σεβόμενοι τη φύση, σεβόμαστε εμάς και τους γύρω μας» (avantiswines.gr και σε επιλεγμένα φαρμακεία).

Μαρία Νουνού, σχεδιάστρια χειροποίητων ειδών γάμου και βάφτισης

«Μία είναι η δουλειά, έλεγα πάντα: γάμοι και βαφτίσια. Γιατί έχεις να κάνεις με χαρούμενους ανθρώπους στις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής τους. Και κάποια στιγμή, μια φίλη μου μου λέει: “Αμάν, βρε Μαρία, όλο το λες, αλλά από πράξεις τίποτα. Να, η Ιωάννα που ράβει νυφικά στους καλύτερους οίκους σκέφτεται να κάνει κάτι δικό της. Μήπως να βρεθείτε;”. Ε, σε τρεις μήνες ανοίξαμε τη “Mελίτη”», ένα ατελιέ με νυφικά και βαπτιστικά στο οποίο τα πάντα φτιάχνονται στο χέρι. (www.meliti-meliti.gr και Παλ. Μπενιζέλου 2, πλ. Μητροπόλεως, Αθήνα, τηλ. 210 3217 085).