Οι ραγάδες είναι ουλές που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα εξαιτίας της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα μας ύστερα από αύξηση του βάρους στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή απότομη αύξηση του ύψους ή και του βάρους κατά την εφηβεία. Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να προσέξουν να μην ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια πρόσληψης βάρους και να χρησιμοποιούν ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες που θα τους συστήσει ο δερματολόγος. Όμως, ακόμα και αν όλα τα προληπτικά μέτρα ληφθούν, οι ραγάδες μπορεί και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους και σε αυτή την περίπτωση κύριο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα.

Θεραπεία ραγάδων

Στο αρχικό στάδιο οι ραγάδες έχουν κόκκινο χρώμα ενώ με την πάροδο του χρόνου γίνονται λευκές. Συνιστάται να αντιμετωπίζονται στο πρώτο στάδιο, καθώς τότε η εξάλειψή τους είναι ευκολότερη. Η πιο ασφαλής και σίγουρη λύση είναι το CO2 Fractional Laser που συμβάλλει στη δημιουργία καινούργιου, υγιούς δέρματος. Το λέιζερ προκαλεί μη ορατούς μικροτραυματισμούς κάτω από την επιδερμίδα, απ’ όπου στη συνέχεια ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης του δέρματος η οποία αντικαθιστά το κατεστραμμένο δέρμα με καινούργιο, υγιές στην περιοχή των ραγάδων.

Ακόμα πιο άμεσο αποτέλεσμα έχει ο συνδυασμός του Fractional Laser με μεσοθεραπεία PRP (platelet rich plasma). Λαμβάνεται αίμα από τον ενδιαφερόμενο, το οποίο υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και δίνει το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το πλάσμα έχει τεράστιες επουλωτικές ιδιότητες και με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας σβήνει τις ραγάδες. Η πλήρης εξαφάνιση των ραγάδων είναι πλέον εφικτή, ιδιαίτερα στις κόκκινες, ενώ στις λευκές παρατηρείται σημαντική μείωση, της τάξης του 85%-90%. Απαιτούνται συνήθως 4 με 5 συνεδρίες, ενώ το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Βιογραφικό

Η δρ Αμαλία Τσιατούρα είναι δερματολόγος αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια του τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας & Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine και Επιστημονική συνεργάτιδα
του Νοσοκομείου Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός». Έχει μετεκπαιδευτεί στην
Αισθητική Δερματολογία & Laser στις ΗΠΑ.