Το καλοκαίρι συνήθως η επιδερμίδα δείχνει καλύτερη. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών που έχουμε εκείνο το μπρούντζινο χρώμα το οποίο καλύπτει από μόνο του τις μικροατέλειες και μας κάνει να μη χρειαζόμαστε ίχνος μακιγιάζ. Ωστόσο, καθώς επιστρέφουμε και σταδιακά φεύγει το μαύρισμα, πόσες από εμάς δεν έχουμε σταθεί –έστω και μία φορά– σαστισμένες μπροστά στον καθρέφτη ανακαλύπτοντας κάτι καινούργιο στην επιδερμίδα μας;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι η κυριότερη αιτία για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η φωτογήρανση, το επακόλουθο δηλαδή της αθροιστικής δερματικής βλάβης που έχει προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία με το πέρασμα των χρόνων και ξεκινάει από την ηλικία των 30-35 ετών, είναι ο λόγος που μπορεί να δείχνουμε μεγαλύτερες από την ηλικία μας.

Εκδηλώνεται με την απώλεια υγρασίας και λάμψης, την εμφάνιση ρυτίδων και πανάδων και με άλλα ανεπιθύμητα σημάδια. Και ενώ για την αντιμετώπισή της η πρόληψη ενάντια στις ακτίνες UV είναι η κατάλληλη λύση για τη διατήρηση της νεανικότητας, χάρη στις προηγμένες καλλυντικές φόρμουλες πλέον μπορούμε να επανορθώσουμε ακόμα και τις ήδη εγκατεστημένες βλάβες που άφησε ο ήλιος στην επιδερμίδα μας.

Aφυδάτωση

Το ηλιακό φως δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα λιπίδια των κυτταρικών τοιχωμάτων προκαλώντας απώλεια νερού, δηλαδή το πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει έπειτα από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Συναθροίζοντας στις UV τις εναλλαγές που έχει υποστεί η επιδερμίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού –ανάμεσα στη ζέστη και στον κλιματισμό–, την έντονη εφίδρωση αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η αφυδάτωση είναι η συνέπεια που αποκομίζει το δέρμα μας. Η τραχιά υφή δείχνει ότι η επιδερμίδα έχει χάσει την υγρασία της. Πέρα όμως από τη λεία εμφάνιση και την απαλή υφή, η ενυδάτωση των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος ενισχύει επίσης την προστατευτική λειτουργία του ενώ εξασφαλίζει καλύτερη άμυνα ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Μια ενυδατική κρέμα θα αναπληρώσει άμεσα τα δομικά λιπίδια του δέρματος, θα λειάνει τα τραχιά κύτταρα της επιφάνειας και θα σφραγίσει το φραγμό της κερατίνης στιβάδας. Επιλέγουμε προϊόντα με δραστικές ουσίες και τεχνολογίες που πετυχαίνουν να μεταφέρουν τα μόρια της ενυδατικής ουσίας σε βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας.

Ρυτίδες

Παρ’ ότι οι ρυτίδες είναι αναπόφευκτες με την πάροδο των χρόνων, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς επαρκή προστασία επιταχύνει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι η βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας φθείρει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ένα ποσοστό περίπου 20% των UV διαπερνά το δέρμα και καταστρέφει τα τριχοειδή αγγεία, τις πρωτεΐνες και τα κύτταρα του δέρματος ενώ εμποδίζει την παραγωγή νέων ινών αφού αποδιοργανώνει σταδιακά και τους ινοβλάστες. Το δέρμα από λείο και απαλό γίνεται δύσκαμπτο και αποκτά ρυτίδες. Στόχος μας είναι να επανορθώσουμε τη φθορά με αναπλαστικά καλλυντικά και αντιρυτιδικές συνθέσεις που περιέχουν ρετινοειδή, βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ τα οποία ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και αναζωογονούν το δέρμα.

Κηλίδες

Η κυριότερη αιτία της δημιουργίας καφέ κηλίδων είναι η ηλιακή ακτινοβολία και αυτό γιατί το ηλιακό φως καταστρέφει το γενετικό υλικό των αναπτυσσόμενων κυττάρων που μπορούν να οδηγήσουν σε αφύσικες συσσωρεύσεις σκουρόχρωμων κυττάρων και κηλίδες γήρανσης. Οι ακτίνες UV διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα με αποτέλεσμα, όταν παράγεται μεγάλη ποσότητα μελανίνης η οποία δεν κατανέμεται σωστά και ομοιόμορφα στα κύτταρα, να παρουσιάζεται στο δέρμα ανομοιόμορφος τόνος και δυσχρωμίες. Η αντιμετώπισή τους όταν είναι ήδη εγκατεστημένες –και δεν χρειάζονται την παρέμβαση δερματολόγου– μπορεί να γίνει με τις ειδικές καλλυντικές συνθέσεις. Οι εξειδικευμένες κρέμες αποχρωματίζουν σταδιακά τις κηλίδες, χαρίζουν ομοιομορφία και ρυθμίζουν την κατανομή της μελανίνης στην επιφάνεια του δέρματος.

Θαμπή όψη

Μόλις το μπρούντζινο χρώμα που αποκτήσαμε στις διακοπές αρχίσει να χάνεται, συχνά αποκαλύπτεται ένα δέρμα που δείχνει θαμπό και άτονο. Ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση εκφυλίζουν τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, οδηγούν σε πάχυνση της επιδερμίδας και μετατροπή της αρχιτεκτονικής των επιδερμικών κυττάρων, απώλεια νερού και εκφυλισμό των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την ακτινοβολία της και να γίνεται θαμπή. Επαναφέρουμε την υγιή όψη με καλλυντικές φόρμουλες οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ενεργά συμπλέγματα με φυτικά εκχυλίσματα και οξέα φρούτων που ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία και οξυγονώνουν τα κύτταρα. Ενισχύουμε τη δράση τους κάνοντας απολέπιση.

Φωτογραφίες: image source/visualhellas.gr

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό