Η Κωστάντια είναι παλιά μας γνώριμη τόσο μέσα από τη διάκριση της στο διαγωνισμό της inart το 2011 όσο και μέσα από τις συμμετοχές της σε σημαντικές εκθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Μόνιμη πλέον κάτοικος Μιλάνου – «ε, κάποια στιγμή θα επιστρέψω Ελλάδα».

Τη συναντήσαμε στο… οδοιπορικό μας στο όλο και πιο ανεβασμένο και πλούσιο design στέκι του Μιλάνου, Ventura Lambrate. Σε ένα βιομηχανικό χώρο – στα αλήθεια βιομηχανικό, με τις μηχανές λίγο πιο πίσω από τα εκθέματα να δουλεύουν – παρουσίαζε δυο διαφορετικά καινούργια projects της: τη σειρά ALLOT.M και το σετ  KI•RA and The Edible Tower (Of Containers).

«Καθώς ζω μόνιμα στο Μιλάνο, η εμπειρία έχει σταματήσει να είναι μια ευχάριστη έκπληξη αλλά έχει πλέον μετατραπεί σε ένα ετήσιο σούπερ εντατικό μάθημα επαγγελματικού αυτο-προσδιορισμού, το οποίο μετά το τέλος σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση πως έχεις πολλή δουλειά ακόμα μπροστά σου» μας επισημαίνει η Κωστάντια για τη συμμετοχή της στην γιορτή αυτή του design».    

ALLOT.M, σειρά από μαρμάρινα φωτιστικά

Η όλη διαδικασία βασίζεται σε δύο βασικούς περιορισμούς, όπως περιγράφει η Κωστάντια:
* «Τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να ενδιαφέρομαι για το περίγραμμα των αντικειμένων που υπάρχουν ήδη και ταυτόχρονα τις πιθανές εναλλακτικές τους. Αρχιτεκτονικά, το δισδιάστατο σχέδιο αποτελεί την πιο απλή και αυτονόητη μορφή περιγραφής ενός χώρου. Η τρίτη διάσταση που λείπει είναι μια φευγαλέα ιδέα, είναι αυτό που θα δώσει τελικά το σχήμα και την αισθητική σε ένα χώρο. Είναι πίσω από αυτή την τρίτη διάσταση που μπορεί κανείς πάντα να εντοπίζει τις κρυμμένες καμπύλες και τις απρόσμενες  υφές. Αποφάσισα να “καταργήσω” αυτή τη τρίτη διάσταση. Το περίγραμμα ενός αντικειμένου είναι η ταυτότητα του».
* «Έχω πάντα την αίσθηση ότι όλη η ενέργεια για την παραγωγή ενός φωτιστικού, δαπανάται από τον απλοϊκό διαχωρισμό οροφής / δαπέδου / επιτραπέζιο. Ήθελα να κάνω μια λάμπα που ενδεχομένως να εξυπηρετεί όλα τα παραπάνω. Μια λάμπα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευέλικτους τρόπους και να ενσωματωθεί οπουδήποτε».

 

KI•RA and The Edible Tower (Of Containers), οικιακά σκεύη για υπαίθριο γεύμα

Μια συλλογή από εργαλεία που διευκολύνουν την παραγωγή, τη μεταφορά και την κατανάλωση ενός υπαίθριου, πλούσιου γεύματος. Ενώ μαγειρεύει κανείς, ταυτόχρονα ετοιμάζονται και βρώσιμα δοχεία τα οποία με τη σειρά τους θα γίνουν μέρος της φαγητού. Το φαγητό φτάνει στην εκδήλωση και καταναλώνεται μαζί με τα δοχεία του και έτσι διαμορφώνεται μια κυκλική διαδικασία χωρίς να αφήνει τα ίχνη της, παρά την κοινή μνήμη των συνδαιτυμόνων για το κοινό τους γεύμα. Το σετ αποτελείται από μια συνταγή για την παρασκευή ζύμης, ένα κεραμικό πιάτο-κατσαρόλα, μια χτένα ζύμης για να χαράσσετε διακεκομμένες γραμμές έτσι ώστε το ψωμί να διαιρείται εύκολα χωρίς μαχαιροπίρουνα και ένα τραπεζομάντιλο το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τα τρόφιμα στο πικ-νικ.