Τρεις αγωνιστικές πριν, ο Ολυμπιακός πήγε στην Τρίπολη για να υπερασπιστεί την πρωτιά του νικώντας τον Αστέρα. Είκοσι μέρες αργότερα είναι εκτός πρωταθλήματος καθώς έχει μείνει εννέα βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και επτά πίσω από την ΑΕΚ. Οι δύο Δικέφαλοι θα κυνηγήσουν το πρωτάθλημα χωρίς τον περσινό πρωταθλητή ανάμεσά τους. Οποιος το κατακτήσει θα βάλει τέλος σε μια τεράστια παρένθεση αποτυχιών: ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει τον τίτλο του πρωταθλητή από το 1985 και η ΑΕΚ από το 1994. Οποιος τα καταφέρει θα κάνει κάτι ιστορικό. Κι όποιος δεν τα καταφέρει θα έχει χάσει μια τεράστια ευκαιρία.

Ολα θα κριθούν στην Τούμπα;

Οσοι παρακολουθούν το ελληνικό πρωτάθλημα και δεν είναι υποστηρικτές της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ θα ήθελαν ο τίτλος να κριθεί στο μεταξύ τους παιχνίδι στις 11 Μαρτίου στην Τούμπα: θα είναι ένα αληθινά δραματικό ματς και όποιος το κερδίσει θα μπορεί να μετράει αντίστροφα περιμένοντας την ώρα της στέψης. Οι οπαδοί των δύο Δικεφάλων ωστόσο θα προτιμούσαν μάλλον να μη ζήσουν αυτό το ψυχόδραμα και θα ήθελαν να δουν τον αντίπαλο της ομάδας να χάνει βαθμούς πριν από το σκληρό για τα νεύρα ραντεβού της Τούμπας.

Πρόοδος και ρέντα

Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το κρίσιμο ματς οι δύο έχουν μπροστά τους τρία παιχνίδια. Αυτή την αγωνιστική ο ΠΑΟΚ πάει στη Λαμία για να παίξει με τη γηπεδούχο δυσκολοκατάβλητη ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, ενώ η ΑΕΚ –με την κούραση του ματς με την Ντινάμο Κιέβου ως επιπλέον πρόβλημα –αντιμετωπίζει την Ξάνθη. Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ γυρίζοντας από το Κίεβο πάει στο δύσκολο για αυτήν Περιστέρι να παίξει Δεύτερα με τον Ατρόμητο.
Μία αγωνιστική πριν από το μεταξύ τους ματς ο ΠΑΟΚ πάει στην Τρίπολη για να αγωνιστεί με τον Αστέρα και η ΑΕΚ παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Πανιώνιο. Ο ΠΑΟΚ λογικά περιμένει ένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ στο Περιστέρι ώστε να την υποδεχθεί στην Τούμπα με αέρα 4 βαθμών. Η ΑΕΚ περιμένει ένα δώρο από τον Ολυμπιακό ή τον Αστέρα ώστε να πάει στη Θεσσαλονίκη έχοντας την πρωτιά στη βαθμολογία. Ο καθένας από τους δύο πιστεύει πως θα κερδίσει τα δικά του τρία ματς. Ωστόσο, επειδή αδυναμίες έχουν και οι δύο, καλό θα ήταν να προσέξουν πρώτα από όλα τους σημερινούς τους αντιπάλους. Η Λαμία και η Ξάνθη δεν έχουν να χάσουν τίποτα.
Η αισιοδοξία των δύο μονομάχων προκύπτει από τα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας την ΑΕΛ την περασμένη Δευτέρα έφτασε τις εννέα σερί νίκες στο πρωτάθλημα: δεν το είχε κάνει ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια! Σε επτά από αυτά τα εννέα νικηφόρα ματς δεν έχει καν δεχθεί γκολ. Ο προπονητής του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, τρίβει τα χέρια του βλέποντας τον Πρίγιοβιτς να σκοράρει διαρκώς (έφτασε τα 13 γκολ και ειδικά στην Τούμπα είναι ασταμάτητος), χαίρεται βλέποντας την άμυνα να μην κάνει σοβαρά λάθη και ποντάρει πολλά στην άνοδο του Βιεϊρίνια που, μολονότι αγωνίζεται ως αριστερός μπακ, έκανε με αντίπαλο την ΑΕΛ το καλύτερό του ματς. Ο ΠΑΟΚ που στο ξεκίνημα της σεζόν είχε προβλήματα εκτός έδρας, τα έλυσε κι αυτά. Μπορεί να μην κάνει θεαματικά πράγματα μακριά από την Τούμπα (τον Πλατανιά και τον Παναιτωλικό τους κέρδισε δύσκολα με 0-1), είναι εν τούτοις αποτελεσματικός.

Η ΑΕΚ είναι διαφορετική ομάδα, αλλά σίγουρα πιο σκληρή και πιο ψυχωμένη. Το δικό της σερί από νίκες είναι μικρό (την Κυριακή για πρώτη φορά έκανε τρεις νίκες στη σειρά από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος…), ωστόσο είναι ομάδα που δεν χάνει. Εχει μόλις δύο ήττες στο πρωτάθλημα –την τελευταία τη γνώρισε στο ΟΑΚΑ από τον Ατρόμητο. Ο ΠΑΟΚ οφείλει την πρωτιά του στο απόλυτο των νικών που έχει στην Τούμπα. Η ΑΕΚ παραμένει στο κυνήγι του τίτλου χάρη στα καλά της αποτελέσματα στα ντέρμπι: είναι σε αυτά αήττητη. Ο ΠΑΟΚ έχει το αβαντάζ του προγράμματος. Ακόμα κι αν κάπου στραβοπατήσει πριν από το ματς με την ΑΕΚ, μπορεί κερδίζοντας την Ενωση στην Τούμπα να ξαναπεράσει πρώτος. Ομως η ΑΕΚ, αν όλα φτάσουν να κριθούν σε ένα ματς, θα είναι πολύ σκληρό καρύδι.

Κοιτάζουν ο ένας τον άλλον

Και οι δύο αντίπαλοι είχαν εφέτος εξαιρετική αντιμετώπιση από τη διαιτησία, και για αυτό κοιτάζουν ο ένας τον άλλον με μεγάλη καχυποψία. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης και ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, τα αφεντικά των δύο ομάδων, είχαν στο παρελθόν ακόμα καλύτερες σχέσεις. Τα όσα συνέβησαν στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-1 χάρη και σε λάθη των διαιτητών, δημιούργησαν μια απόσταση ανάμεσα στους δύο –στον ΠΑΟΚ δεν άρεσε η πρόσφατη επίσκεψη των ανθρώπων της ΑΕΚ στον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα. Από την άλλη, και στην ΑΕΚ είναι αρκετά καχύποπτοι με τον αντίπαλό τους και γι’ αυτό επισκέφθηκαν την ΕΠΟ: θεωρούν ότι μια σειρά από λάθη που έχουν γίνει στα ματς του πρωτοπόρου το τελευταίο δίμηνο καλό θα ήταν για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος να σταματήσουν. Είναι δεδομένο ότι μέχρι να φτάσουμε στο παιγνίδι της 11ης Μαρτίου η προσοχή του ενός για τον άλλον θα μεγαλώσει κι άλλο. Στον ΠΑΟΚ λένε ότι η ομάδα τους δεν έχει κερδίσει εφέτος αγώνα με ανύπαρκτο πέναλτι, όπως η ΑΕΚ στο ματς με τη Λαμία, ενώ στην ΑΕΚ δεν κρύβουν ότι ανησυχούν με την παλαιά δήλωση του Σαββίδη ότι ο τωρινός πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος είναι δικός του άνθρωπος.

Ποιος ασχολείται

Οι δύο είναι πιθανό να αγωνιστούν και στον τελικό του Κυπέλλου. Θα πρέπει να αποκλείσουν ο μεν ΠΑΟΚ τον Πανιώνιο, η δε ΑΕΚ την ΑΕΛ. Αλλά όταν έχεις να πάρεις πρωτάθλημα δεκαετίες, με το Κύπελλο αυτή τη στιγμή δεν ασχολείσαι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ