To 1995, λίγο πριν από τη συμφωνία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που άφησε την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό, ο κ. Γιώργος Λούβαρης, τότε διευθύνων σύμβουλος της ομάδας του Πειραιά, ψάχνοντας προπονητή χτύπησε την πόρτα του Βουγιαντίν Μπόσκοφ, που είχε μόλις παραιτηθεί από τη Ρόμα. Ηταν Δεκέμβρης, του έκανε μια δελεαστική πρόταση και περίμενε την απάντησή του. Προτού απαντήσει ο Σέρβος ρώτησε σε ποια θέση βρισκόταν στο πρωτάθλημα η ομάδα. «Δεύτερη είναι» απάντησε ο Λούβαρης. «Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν θα δεχθώ την πρόταση. Ο προκάτοχός μου φαίνεται ότι έχει δουλέψει αρκετά καλά και μια σύγκριση μαζί του θα μου δημιουργούσε προβλήματα» είπε ο Σέρβος. Που δεν γνώριζε φυσικά τον Ολυμπιακό και τα κριτήρια με τα οποία αλλάζει προπονητές.

Ελυσε τον γρίφο…

Ο Οσκαρ Γκαρσία, την ημέρα της παρουσίασης του, έλυσε τον γρίφο τού γιατί αντικαταστάθηκε ο Τάκης Λεμονής, που μετά κόπων και βασάνων οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση. Ο Καταλανός είπε ότι πρωτομίλησε με τον Ολυμπιακό όταν η ομάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση. Μια απλή ματιά στο πρόγραμμα και στη βαθμολογία αποκάλυψε ότι η συζήτηση αυτή έγινε στα μέσα του Νοεμβρίου, μετά από μια δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού επί του Λεβαδειακού για το πρωτάθλημα και έπειτα από τη βαριά ήττα του πρωταθλητή στη Λισαβόνα από τη Σπόρτινγκ, σε ένα ματς που ο στόχος ήταν η νίκη για να συνεχίσει η ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ. Εκείνες οι δύο εμφανίσεις στάθηκαν αιτία για να ακουστούν καμπανάκια συναγερμού. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς πήρε την εντολή να ψάξει προπονητή και ο Γκαρσία, που τον συνόδευαν οι ευλογίες και τα καλά λόγια του Ερνέστο Βαλβέρδε, έγινε ο πρώτος στόχος. Λέγεται ότι ο Ολυμπιακός μίλησε και με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που δούλεψε πέρυσι στον Πανιώνιο και εφέτος εργάζεται στον Ερυθρό Αστέρα. Αλλά ο Σέρβος έδειξε διάθεση να αναλάβει μόνο το επόμενο καλοκαίρι και η συζήτηση τελείωσε προτού αρχίσει.

Η θέση δεν έχει σημασία

Αν ο Γκαρσία απαντούσε αμέσως «ναι» και αναλάμβανε μετά την ήττα του Ολυμπιακού στη Λισαβόνα δεν θα υπήρχε τίποτε το αξιοσημείωτο στην ιστορία. Ο Λεμονής άλλωστε όταν επέστρεψε είχε αναλάβει ως προσωρινή λύση. Αν τώρα έγινε ένας κάποιος θόρυβος (κυρίως στα social media…) είναι γιατί ο έλληνας προπονητής αντικαταστάθηκε ενώ η ομάδα έφτασε στην πρώτη θέση. Ομως όποιος παρακολουθεί τον Ολυμπιακό γνωρίζει πως οι αντικαταστάσεις των προπονητών σπανίως έχουν να κάνουν με τη θέση που η ομάδα έχει στο πρωτάθλημα. Ο Περέιρα έφυγε ενώ η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα, το ίδιο και ο Μάρκο Σίλβα. Ο Μπέντο απολύθηκε πέρυσι ενώ ήταν πρώτος. Ο ίδιος ο Λεμονής τρεις φορές ανέλαβε τον Ολυμπιακό ενώ η ομάδα ήταν πρώτη: το 2001 αντικατέστησε τον Γιάννη Ματζουράκη όταν η ομάδα ήταν πρώτη και αήττητη, το 2005 βρήκε πρώτο τον Ολυμπιακό όταν άφησε την Ξάνθη για να πάρει τη θέση του Τροντ Σόλιντ, και το ίδιο συνέβη και στην περσινή επιστροφή του –ο Ολυμπιακός, όταν τον ανέλαβε πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, είχε σχεδόν εξασφαλίσει τον τίτλο.
Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει προπονητή έξι φορές μετά το διαζύγιο με τον Μάρκο Σίλβα, αλλά αρκετές από αυτές τις αλλαγές προπονητών οφείλονται σε συγκυρίες και έγιναν μάλλον υποχρεωτικά. Ο Σίλβα έφυγε γιατί περίμενε ότι θα πάει στην Πόρτο. Κανείς δεν τον έδιωξε –ο ίδιος παραιτήθηκε. Ο Μπέντο απολύθηκε γιατί έκανε επίθεση στη διοίκηση μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν αντίθετος στις πωλήσεις του Μιλιβόγεβιτς και του Ιντέγε και ότι δεν πιστεύει πλέον στις δυνατότητες της ομάδας. Προκάλεσε δηλαδή το διαζύγιο! Ο Μπεσνίκ Χάσι σίγουρα δεν αδικήθηκε. Εκανε δέκα μεταγραφές, ο Ολυμπιακός δέχθηκε σχεδόν κάθε του απαίτηση και η ομάδα που έφτιαξε δεν μπορούσε να κερδίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα για έναν ολόκληρο μήνα. Να σημειώσουμε ότι κανείς δεν του είπε ποτέ ότι η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την μοναδική του προτεραιότητα –αυτός είναι ένας μύθος που καλλιεργήθηκε καλοκαιριάτικα. Αν κάποιος αδικήθηκε είναι ο Βίκτορ, που ως προπονητής του Ολυμπιακού απολύθηκε έπειτα από δύο μόνο ματς, αλλά ο αποκλεισμός από τη Χάποελ Μπερ Σεβά το καλοκαίρι του 2016 ήταν τόσο βαρύς που δεν μπορούσε να περάσει έτσι, η ομάδα είχε ανάγκη από ηλεκτροσόκ.

Οποιος δουλεύει καλά στηρίζεται

Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι στον Ολυμπιακό ψάχνουν προπονητές για να κάνουν μία και μοναδική δουλειά και τους αλλάζουν όταν η δουλειά τελειώσει – λένε π.χ. ότι ο Χάσι προσελήφθη για να περάσει τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί είχε αποδείξει πως μπορεί αυτό να το κάνει, και ότι ο Λεμονής τον διαδέχθηκε με μόνο σκοπό να παίξει ο Ολυμπιακός αμυντικά στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και να αποφύγει διασυρμούς: ένας ξένος προπονητής μπορεί να μην καταλάβαινε αυτή την ανάγκη. Ολα αυτά αποτελούν εκ των υστέρων συμπεράσματα. Κανείς δεν γνώριζε αν ο Χάσι θα τα καταφέρει όταν προσελήφθη και κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι χάρη στον Λεμονή ο Ολυμπιακός θα σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους. Το βέβαιο είναι ότι ειδικά την περίοδο που μεγαλομέτοχος της ομάδας είναι ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης όσοι προπονητές τα πήγαν καλά στηρίχθηκαν. Ο Ολυμπιακός είχε δύο σεζόν προπονητή τον Βαλβέρδε και δύο τον Μίτσελ, που το καλοκαίρι του 2015 παραλίγο να επέστρεφε. Και με τους δύο προβλήματα υπήρξαν ελάχιστα, ακόμα κι αν βραδιές άσχημες υπήρξαν.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ