Υποστολή σημαίας. Το αντίο ενός ανθρώπου που έχει περάσει μια ολόκληρη (αθλητική) ζωή στον ίδιο σύλλογο. Είναι οι στιγμές που όλοι οι αθλητές γνωρίζουν ότι κάποτε θα έρθουν, αλλά όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να τις ξεπεράσουν και λυγίζουν.
Τα δάκρυα του Ικερ Κασίγιας στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, η αποθέωση του Στίβεν Τζέραρντ στο Ανφιλντ, το τεράστιο πανό των οπαδών της Μπαρτσελόνα στο αντίο του Τσάβι είναι οι πλέον πρόσφατες περιπτώσεις αθλητών που αποχαιρέτησαν τον σύλλογο τον οποίο υπηρέτησαν τόσο πολλά χρόνια.
Το αντίο του Ικερ


Ο Ικερ Κασίγιας ήταν η σημαία της Ρεάλ Μαδρίτης. Από εννέα χρόνων ήταν μέλος των «Μερένγκες». Τον Σεπτέμβριο του 1999 κάθησε για πρώτη φορά κάτω από την εστία σε επίσημο ματς. Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (3-3) για το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό του παιχνίδι.
Στα 16 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο Μπερναμπέου (727 συμμετοχές) ο Κασίγιας κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, τέσσερα Σούπερ Καπ, τρία Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ο 34χρονος τερματοφύλακας είναι ήδη παίκτης της Πόρτο.
Ο Τσάβι Ερνάντες είναι «παιδί» της περίφημης «Μασία», της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της Μπαρτσελόνα. Ειναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου (787) και αυτός που έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους. Στα 14 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ, τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο «Πρίγκιπας της Αστούριας».

«Δεν μπορώ να ζητήσω περισσότερα»
είπε μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στις 6 Ιουνίου. Τώρα, σε ηλικία 35 χρόνων, θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελ Σαντ του Κατάρ. Ο Στίβεν Τζέραρντ είναι άλλο ένα παιδί των ακαδημιών ενός συλλόγου. Ο 35χρονος παίκτης πήγε στις ακαδημίες της Λίβερπουλ σε ηλικία εννέα χρόνων. Στις 29 Νοεμβρίου 1998 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ομάδας σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε ο ηγέτης της Λίβερπουλ, ο ποδοσφαιριστής που λάτρεψαν στο Ανφιλντ όσο λίγους.
Στο τελευταίο του παιχνίδι ο Τζέραρντ αποχαιρέτησε τους οπαδούς της Λίβερπουλ με δάκρυα αλλά και με μια πίκρα. Το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο μοναδικός τίτλος που δεν κατάφερε να κατακτήσει με τους Ρεντς.
Ο «Πιντουρίκιο»


Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο έγινε η σημαία της Γιουβέντους. Αγωνίστηκε στην ομάδα του Τορίνο από το 1993 (όταν μεταγράφηκε από την Πάντοβα) ως το 2012. Δεν εγκατέλειψε τη Γιουβέντους ακόμη και τη χρονιά που η ομάδα αγωνίστηκε στη Β’ κατηγορία. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (513) και αυτός που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ (251). Εχει πάρει τρία βραβεία για το ήθος του.
Εχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, τέσσερα Σούπερ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Μετά την αποχώρησή του από τη Γιουβέντους αγωνίστηκε δύο χρόνια με την ομάδα του Σίδνεϊ και στη συνέχεια στην Ινδία.


Πλούσιες καριέρες
Ο πιστός Μαλντίνι και ο «γερόλυκος» Τότι

Ο Ράιαν Γκιγκς είναι επίσης μια ξεχωριστή περίπτωση. Στις 29 Νοεμβρίου 1990, σε ηλικία 17 χρόνων, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε ως το 2014, συμπληρώνοντας 672 συμμετοχές. Παραμένει στη Γιουνάιτεντ καθώς είναι στο τιμ των προπονητών.
Ενας παίκτης που δεν φόρεσε ποτέ φανέλα άλλης ομάδας είναι ο Πάολο Μαλντίνι. Στα 14 χρόνια επαγγελματικής καριέρας φόρεσε μόνο τη φανέλα της Μίλαν (647 συμμετοχές), στις ακαδημίες της οποίας εντάχθηκε σε ηλικία 10 χρόνων.
Ο Αργεντινός Χαβιέρ Ζανέτι ήρθε στην Ευρώπη το 1995. Για 19 χρόνια φόρεσε μόνο τη φανέλα της Ιντερ συμπληρώνοντας 615 συμμετοχές.
Υπάρχει όμως κάποιος που αντιστέκεται ακόμη. Πρόκειται για τον Φραντσέσκο Τότι, τον «καπιτάνο» της Ρόμα, ο οποίος σε ηλικία 38 χρόνων εξακολουθεί να αγωνίζεται. Ο Τότι αγωνίζεται από το 1992 στη Ρόμα, έχει συμπληρώσει 596 συμμετοχές και έχει πετύχει 243 γκολ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ