Το νομοσχέδιο και οι ευθύνες της Πολιτείας
Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει για τους «οπαδούς» της βίας αλλά και όσους τους υποθάλπουν ή τους ανέχονται το μίνι νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή με τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Κοντονή είναι οι σκληρότερες που έχουν ποτέ προβλεφθεί και υπό τη μόνιμη (ελληνική) αίρεση της εφαρμογής τους μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση παθογενειών του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου. Η παρούσα πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θεσμοθετεί την άμεση δυνατότητα παρέμβασής της θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ταυτόχρονα από τη στιγμή που θεραπεύεται η (προηγούμενη) αδυναμία παρέμβασης της Πολιτείας στα κακώς κείμενα η νέα αθλητική ηγεσία αναλαμβάνει το μέγιστο μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή του τοπίου, ειδικά στο ποδόσφαιρο.
Πρόστιμα-μαμούθ και για ομοσπονδίες, Λίγκες


Στο ήδη εξαγγελθέν βασικό γνώρισμα των νέων ρυθμίσεων, που είναι η δυνατότητα της Πολιτείας να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για επεισόδια, ρατσιστικές συμπεριφορές και εν γένει φαινόμενα βίας σε σωματεία και ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, έρχεται να προστεθεί με την επίσημη ανακοίνωσή της η αποκάλυψη ότι ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός θα μπορεί να τιμωρεί με πρόστιμα τόσο τις αθλητικές ομοσπονδίες (π.χ., ΕΠΟ) όσο και τους επαγγελματικούς συνδέσμους (π.χ., Σούπερ Λίγκα) αλλά και φυσικά πρόσωπα. Το ύψος των προστίμων μάλιστα είναι δυσθεώρητο αφού μπορεί να φθάσει ως και το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ το κάτω όριο βρίσκεται στις 10.000 ευρώ. Παράλληλα ο υπουργός έχει το δικαίωμα να ανακαλεί και την ειδική αθλητική αναγνώριση ενός σωματείου ή μιας ΠΑΕ, ενώ προβλέπεται ακόμη και η οριστική διακοπή πρωταθλήματος ή και η απαγόρευση συμμετοχής ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Σε περίπτωση μάλιστα παραβίασης ορισμένων απαγορεύσεων τα πρόστιμα μπορεί να φθάσουν τα 25 εκατ. ευρώ.
Ιδιώνυμο και για παράγοντες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ρυθμίσεις για τους περίφημους συνδέσμους οπαδών ή λέσχες σύμφωνα με τον νόμο 4049/2012. Πλέον θα απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε λέσχες που δεν είναι αναγνωρισμένες από τις ΠΑΕ και, σε περίπτωση παραβίασης από τις ΠΑΕ του νόμου, κάθε μέλος της διοίκησης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Μάλιστα το αδίκημα θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, οι δε επιβαλλόμενες για την τέλεσή του ποινές δεν αναστέλλονται ούτε μετατρέπονται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι θα διώκονται ακόμη και αυτοί που εκμισθώνουν ακίνητα σε μη νόμιμες λέσχες και θα κινδυνεύουν με πρόστιμα ως 100.000 ευρώ. Εξάλλου με τις νέες ρυθμίσεις η Πολιτεία διεκδικεί ρόλο στην υπόθεση των στημένων, ενώ υπάρχει και πρόνοια για την εξόφληση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι «φεσωμένες» από ΠΑΕ και ΚΑΕ.
8 με θυγατρικές
Στην Ελλάδα η έννοια της θυγατρικής ομάδας αφορά «παράνομα» παραρτήματα μεγάλων ομάδων. Στην Ευρώπη, και δη σε κορυφαία πρωταθλήματα, η πρακτική των δεύτερων ομάδων ή επίσημων παραρτημάτων είναι διαδεδομένη. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΝΒΑ, όπου οι Γιούτα Τζαζ έγιναν η 8η ομάδα που αποκτά θυγατρική στην D League προκειμένου να δοκιμάζουν και να δίνουν χρόνο ωρίμασης στα ταλέντα του. Οι Τζαζ απέκτησαν την Αϊντάχο Στέιμπντ. Θυγατρικές έχουν ακόμη οι Λέικερς, οι Σπερς, οι Νικς (αγωνίζεται ο Θανάσης Αντετοκούνμπο), οι Καβαλίερς, η Οκλαχόμα, η Φιλαντέλφια και οι Γουόριορς.
Ο Αρχιεπίσκοπος για το ντόπινγκ
Στον αγώνα κατά του ντόπινγκ επιστράτευσε και την Εκκλησία η μη κερδοσκοπική εταιρεία Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά. Με την ευκαιρία της ημερίδας της Καλαμάτας (Παρασκευή 27 Μαρτίου) ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρωτοβουλία. Με μήνυμά του στον πρόεδρό της κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη τονίζει ότι «αν στην εποχή μας συνηθίσαμε, και ορθώς, να αναζητούμε το πνευματικό υπόβαθρο των επιφαινομένων κρίσεων, τότε ασφαλώς η διαπίστωση ότι το θέμα των αναβολικών είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του ανθρώπου είναι αληθινή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ