Αυξάνονται και πληθύνονται οι φάκελοι με τους υπόπτους για χειραγώγηση αγώνες που αποστέλλει η UEFA προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον 20 αναμετρήσεις των εγχώριων διοργανώσεων έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτες χειραγώγησης, ενώ συνολικά τα τελευταία έτη ξεπερνούν τα 100 τα «ραβασάκια» που έχουν καταφτάσει από τη Νιόν της Ελβετίας, έδρα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με ενδείξεις για χειραγώγηση ποδοσφαιριστών αγώνων, που βασίζονται ως επί το πλείστον στον τζίρο που καταγράφεται στις στοιχηματικές εταιρείες και στα δυσανάλογα-περίεργα πονταρίσματα που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες εκ των υστέρων επιβεβαιώνονται.
Μολονότι οι στημένοι αγώνες –όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε στην Ελλάδα –αποτελούν, κατά δήλωση του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, τη μεγαλύτερη μάστιγα που απειλεί να απαξιώσει το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη, στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές όχι μόνο δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδείξεις που προέρχονται από μια εξειδικευμένη εταιρεία (Sport Radar) με την οποία συνεργάζεται η UEFA, αλλά φροντίζουν να απαξιώνουν πλήρως τα στοιχεία που εμπεριέχουν οι φάκελοι με τους ύποπτους προς χειραγώγηση αγώνες. «Είναι αναξιόπιστοι οι φάκελοι σε σχέση με το θέμα «στημένα παιχνίδια». Δεν πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία, αλλά για στοιχεία από μια εταιρεία που ελέγχει τα πονταρίσματα. Δεν πρέπει να γίνεται τόσος ντόρος γιατί δυσφημείται το ποδόσφαιρο» ήταν μερικά από τα λόγια που επανειλημμένα είχε χρησιμοποιήσει ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Σαρρής καθρεφτίζοντας τη γενικότερη νοοτροπία των ελλήνων παραγόντων για τα στημένα. Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση και από τα πειθαρχικά όργανα της Ομοσπονδίας αλλά και της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ, διοργανωτριών αρχών των πρωταθλημάτων, που καλούν μεν σε απολογία τους φερόμενους ως εμπλεκομένους αλλά κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες τις υποθέσεις ελλείψει, όπως λένε, επαρκών αποδείξεων.
Η ΕΠΟ διαβιβάζει τον εκάστοτε φάκελο, που αποστέλλεται από την UEFA, προς το υπουργείο Αθλητισμού, την Εισαγγελία και την αρμόδια διοργανώτρια αρχή και ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών αλλού. Αλλωστε η μόνιμη επωδός των διοικούντων την Ομοσπονδία είναι ότι τα χέρια τους είναι δεμένα διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελέγχους εις βάθος (όπως άνοιγμα λογαριασμών, άρση τηλεφωνικού απορρήτου κ.λπ.). Πράγματι, αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών, ωστόσο είναι σαφές ότι τα στημένα είναι μια καυτή πατάτα που στην ΕΠΟ, αλλά και στη Σούπερ Λίγκα και στη Φούτμπολ Λιγκ, δεν θέλουν να κρατήσουν στα χέρια τους. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να καταφτάνουν από την UEFA οι φάκελοι με τους ύποπτους αγώνες, στην Ομοσπονδία έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι πρόκειται για ενδείξεις και όχι για αποδείξεις. Και όμως στον Πειθαρχικό Κώδικα του ποδοσφαίρου και στο κεφάλαιο περί ακεραιότητας αγώνων-διοργανώσεων, στο άρθρο 17-παράγραφος 7 αναφέρεται σε σαφήνεια ότι «σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (comfortable satisfaction) που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τη νομολογία του CAS, ειδικότερα καθώς αυτά δεν διαθέτουν προανακριτικές ή ανακριτικές ιδιότητες, ούτε δικονομικά μέσα συγκρινόμενα με αυτά των ποινικών δικαστικών οργάνων». Τουτέστιν, αρκούν ακόμη και οι επαρκείς ενδείξεις για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων…

Η μοναδική αξιόλογη πρόταση από πλευράς ΕΠΟ για την αντιμετώπιση του φαινομένου έγινε επί των ημερών του πρώην προέδρου κ. Σοφοκλή Πιλάβιου (αργότερα υιοθετήθηκε και από τον κ. Σαρρή) και αφορούσε στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής που θα συνεργάζεται με την εισαγγελία και τις διωκτικές αρχές και θα απαρτίζεται από εισαγγελείς, εκπροσώπους των ποδοσφαιρικών φορέων (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Φούτμπολ Λιγκ), αναλυτές στοιχήματος κ.ά. Και αυτή η πρόταση όμως παραμένει στα συρτάρια…

Τι κάνουν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα
Η διαφθορά και η διαπλοκή στο ποδόσφαιρο δεν είναι φρούτο που ευδοκιμεί μόνο στην Ελλάδα. Η χειραγώγηση αγώνων, κοινώς τα στημένα ματς, είναι ασθένεια που εμφανίζεται παντού και μοιάζει να είναι ανίατη.
Αυτό που αλλάζει είναι τα πρόσωπα και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους. Διαφορετικοί παράγοντες, παίκτες, προπονητές, ομάδες και επίσης άλλοι εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστές! Το σταθερό και διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα είναι ο χρόνος αντίδρασης των εθνικών ομοσπονδιών, οι ποινές που επιβάλλουν και η άμεση έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την καταδίκη ενόχων και αθώωση των αθώων.
Γαλλία

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η υπόθεση της Νιμ, η οποία σε χρόνο-ρεκόρ τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της Ligue2 με υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας για εμπλοκή της σε στημένα παιχνίδια και κυρίως για το ματς με την Καέν την άνοιξη του 2014. Η γαλλική λίγκα ανέθεσε την υπόθεση στον πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού Φρανσουά Ζασπάρ, ο οποίος μέσα σε δύο μήνες ανέκρινε τηλεφωνικά ή μέσω Skype 137 άτομα (!) για να διερευνήσει καταγγελία που ανέφερε πως επτά αγώνες είχαν προκαθορισμένο αποτέλεσμα.
Παράλληλα δύο ανακριτές εξέτασαν τους βασικούς υπόπτους της υπόθεσης. Για την έρευνα ζητήθηκε ακόμη και η συνδρομή εταιρείας επιστημόνων της στατιστικής, η οποία έκανε ειδική μελέτη συγκρίνοντας τα στοιχεία των παικτών σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι και σε «καθαρούς» αγώνες.
Παρατηρήθηκε ότι το σύνολο των στατιστικών στοιχείων στα ύποπτα ματς παρουσίαζαν τρομακτική πτώση! Οι παίκτες έτρεχαν λιγότερα χιλιόμετρα, με μικρότερη ένταση, έκαναν ελάχιστα σουτ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι αγώνες ήταν «στημένοι». Ο Φρανσουά Ζασπάρ για τον αγώνα Καέν – Νιμ (1-1) εξέτασε 41 άτομα από τη γηπεδούχο ομάδα και 39 από τη Νιμ, ενώ είχε στη διάθεσή του σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων, που έγιναν κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζαν Μαρκ Κονράντ, προέδρου της Νιμ.
Η αναφορά 50 σελίδων των ανακριτών κλείνει με την καταγραφή των κρασιών που έκαναν δώρο οι φιλοξενούμενοι στους παίκτες της Καέν, η οποία μάλιστα συνδυάζεται με έρευνα αγοράς για τις λιανικές τιμές των μπουκαλιών και την τιμή που χονδρικά αγόρασε η Νιμ τις κούτες! Ολα αυτά μέσα σε δύο μήνες! Την περασμένη Τρίτη η γαλλική ομοσπονδία ανακοίνωσε τον υποβιβασμό της Νιμ αλλά και τις ποινές στα πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχα. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Νιμ Σερζ Κασπαριάν για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος σε γήπεδα! Ανάλογη ποινή για τα επόμενα 7 χρόνια επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρό της ομάδας Ζαν Μαρκ Κονράντ, διετής αποκλεισμός στον συνεργάτη του Κασπαριάν Φρανκ Τουτουντζιάν και 10ετής στον επίσης συνεργάτη του Μισέλ Μουλέν.
Η έρευνα συνεχίζεται για τα υπόλοιπα ματς και τις ομάδες που έχουν ανάμειξη σε αυτά, με άτομα που έχουν θητεύσει στις Μπαστιά, Ντιζόν, Κρετέιγ να έχουν κληθεί σε απολογία.
Ισπανία

Το ισπανικό πρωτάθλημα, που ταλαιπωρείται από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει προβλήματα διαφθοράς. Μετά την πολύκροτη υπόθεση του στημένου αγώνα Λεβάντε – Σαραγόσα, που αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία του Γκάμπι της Ατλέτικο Μαδρίτης, η Λίγκα (LFP) και ο ευαισθητοποιημένος με τις υποθέσεις χειραγώγησης των αγώνων πρόεδρός της Χαβιέ Τέμπας βρίσκονται αντιμέτωποι με την «υπόθεση Οσασούνα».
Η εφημερίδα «Lanrguero», αρχές Ιανουαρίου, φιλοξένησε καταγγελία παράγοντα της Οσασούνα, σύμφωνα με την οποία είχε συμφωνήσει με τον Σέρχιο Γκαρθία της Εσπανιόλ για να μοιραστεί με τους συμπαίκτες του 250.000 ευρώ προκειμένου ο αγώνας των δύο ομάδων να λήξει ισόπαλος. Αμέσως η ισπανική ομοσπονδία και η Λίγκα έστειλαν την υπόθεση στην Εισαγγελία της Παμπλόνα και άρχισε η προανάκριση. Μέσα σε δύο μήνες ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Φερμίν Οταμέντι, ο οποίος κάλεσε για κατάθεση πέντε ποδοσφαιριστές που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι οποίοι αγωνίζονται στις δύο ομάδες και την Μπέτις, τον πρώην πρόεδρο της Οσασούνα Μιγκέλ Αρτσάνκο και τον πρώην παράγοντα της ομάδας Τσούμα Περάλτα. Για τους δύο τελευταίους αποφάσισε την προφυλάκισή τους, καθώς δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τη «μαύρη τρύπα» ύψους 2,4 εκατ. ευρώ που εμφανίζει επί ημερών τους το ταμείο της ομάδας. Για την υπόθεση κατηγορούνται ακόμη έξι άτομα, ανεβάζοντας τη λίστα των υπόπτων στους 13. Εκείνος ωστόσο που πρωταγωνιστεί είναι ο Ανχελ Βιθκάι, επίσης πρώην παράγοντας της Οσασούνα, που έχει χαρακτηριστεί ως το… βαθύ λαρύγγι της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Βιθκάι έκανε λόγο για έξι προκαθορισμένους αγώνες τις σεζόν 2012-13 και 2013-14, αν και πλέον στην Ισπανία φημολογείται πως ο αριθμός των αγώνων που διερευνάται ξεπερνά τους 20! Σε όλους η Οσασούνα έχει συμμετοχή! Ακόμη και σε εκείνους που δεν συμμετείχε η ομάδα της!
Σε άλλα γραφεία ερευνάται η καταγγελία του Γκάμπι! Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος τον περασμένο Οκτώβριο και ομολόγησε πως συμμετείχε σε στημένο αγώνα. Με τα όσα είπε ο Γκάμπι ενέπλεξε στην υπόθεση τον Αντερ Ερέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον προπονητή Χαβιέ Αγκίρε, όλοι τους μέλη της Σαραγόσα τη σεζόν 2010-11.
Ηταν ο αγώνας της τελευταίας αγωνιστικής Λεβάντε – Σαραγόσα, που έκρινε την παραμονή των φιλοξενουμένων στην κατηγορία. Για να αποφύγει τον υποβιβασμό η ομάδα του Αγκίρε χρειαζόταν τη νίκη, την οποία και πήρε με 2-1, με τον Γκάμπι να σημειώνει το νικητήριο τέρμα. «Πριν από το ματς μας είπαν να μην ανησυχούμε, γιατί δεν πρόκειται να υποβιβαστούμε» φέρεται να έχει καταθέσει ο άσος της Ατλέτικο. Το σημαντικό στοιχείο όμως που έχει προσφέρει στον εισαγγελέα είναι η κατάθεση, λίγα 24ωρα πριν από το ματς, 85.000 ευρώ στον λογαριασμό του, τα οποία την επόμενη ημέρα πήγαν ξανά στα χέρια των διοικούντων τη Σαραγόσα.
Ιταλία

Πέντε μόλις χρόνια μετά το περίφημο Calciopolis (2006), κύκλωμα φέρεται να δρούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο στήνοντας αγώνες στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της χώρας. Οι Ιταλοί, παρά τις τιμωρίες που επιβλήθηκαν για το Calciopolis με κορυφαία τον υποβιβασμό της πανίσχυρης Γιουβέντους, βρίσκονται ενώπιον νέο σκανδάλου με τη συμμετοχή και του Αντόνιο Κόντε.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας, μαζί με άλλα 129 άτομα, είναι ύποπτος για συμμετοχή σε αγώνες της σεζόν 2010-11 που είχαν προσυμφωνηθεί τα αποτελέσματα. Για την υπόθεση ο Κόντε τιμωρήθηκε το 2012 από την ιταλική ομοσπονδία με 10 μήνες αποκλεισμό, ποινή που έπεσε από το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο σε 4 μήνες και η οποία όπως γίνεται αντιληπτό δεν στάθηκε εμπόδιο για την πρόσληψή του ως προπονητή της εθνικής ομάδας!
Τώρα το σκάνδαλο εξετάζεται ποινικά από το δικαστήριο της Κρεμόνα που σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και να κρίνει ενόχους και αθώους μεταξύ των 130 υπόπτων. Στην έκθεση 107 σελίδων του δικαστή Ρομπέρτο ντι Μαρτίνο, εκτός του Κόντε που τότε ήταν προπονητής της Σιένα βρίσκονται επίσης οι ποδοσφαιριστές Στέφανο Μάουρι, Κριστιάνο Ντόνι, Στέφανο Κολαντουόνο. Ολοι για αγώνες της Serie B, της Liga Pro1, αλλά και μερικούς του Κυπέλλου Ιταλίας για τη σεζόν 2010-11.
Εκείνο που σοκάρισε τον εισαγγελέα της Κρεμόνα, που έκανε την έρευνα, ήταν η παραδοχή, όπως έχει αναφέρει, ενός εκ των βασικών υπόπτων ότι τουλάχιστον μια 10ετία στήνονται αγώνες στην Ιταλία! Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στον αγώνα της Liga Pro1 (Γ’ κατηγορία) Κρεμονέζε – Παγκανέζε. Το κύκλωμα ήθελε νίκη των φιλοξενουμένων και για αυτό έδρασε ο τερματοφύλακας της Κρεμονέζε Μάρκο Παολίνι. Στο δεύτερο μέρος του αγώνα πέντε παίκτες των γηπεδούχων είχαν έντονες ζαλάδες, ιλίγγους και δεν μπορούσαν να αγωνιστούν. Δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ ο Κάρλο Ζερβασόνι επιστρέφοντας σπίτι με το αυτοκίνητο ήταν αδύνατον να οδηγήσει συγκεντρωμένος με αποτέλεσμα να τρακάρει. Ο Παολίνι ήταν ύποπτος λόγω των απροσδόκητα κακών εμφανίσεών του σε σειρά αγώνων και η έρευνα εστιάστηκε σε εκείνον. Διαπιστώθηκε πως παραμονή του ματς ο οδοντίατρός του Μάρκο Πιράνι είχε συνταγογραφήσει στη σύζυγο του τερματοφύλακα υπνωτικά χάπια που χρησιμοποιήθηκαν στα νερά των συμπαικτών του στην Κρεμονέζε!
Τότε ξεκίνησε μεγάλη έρευνα, οι ύποπτοι άρχισαν να αποκαλύπτουν στοιχεία για άλλους, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η δικογραφία για 130 άτομα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ