Το πολυδιαφημισμένο σεντόνι βγαίνει ξανά από το ντουλάπι της UEFA, τα εθνικά πρωταθλήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αρκετές από τις πληρέστερες και πιο ποιοτικές ομάδες στην Ευρώπη ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη φάση των «16» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αν και για κάποιες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο ή το καλύτερο αρκετά πράγματα στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, από τότε δηλαδή που το Τσάμπιονς Λιγκ έπεσε στην καθιερωμένη και απαραίτητη χειμερία νάρκη του.
Σε κρίση η Ρεάλ


Η κάτοχος του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν, ωστόσο τα τελευταία τερτίπια του γόη (έκανε πάρτι μεγατόνων για τα 30ά γενέθλιά του μετά τη συντριβή με 0-4 από την Ατλέτικο Μαδρίτης) Κριστιάνο Ρονάλντο και η παραδοχή του προπονητή των Μερένχες κ. Κάρλο Αντσελότι ότι «χάσαμε τον προσανατολισμό μας ξεχνώντας ότι όλα θα κριθούν από τον Μάρτιο και μετά», παραπέμπουν σε ύπαρξη κρίσης στο στρατόπεδο της Βασίλισσας. Ισως όμως ο αγώνας στο Γκεζελκίρχεν απέναντι στη Σάλκε να αποτελεί ιδανική ευκαιρία επιστροφής στο καλό πρόσωπο των περασμένων μηνών.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν πάρει τον αέρα της γερμανικής ομάδας, άλλωστε μόλις πέρυσι στην ίδια φάση του θεσμού πέρασαν με το σαρωτικό 6-1 από την έδρα της Σάλκε και με συνολικό σκορ 9-2 πέτυχαν επιβλητική πρόκριση στους «8». Ηταν και τότε μία αφετηρία ανάκαμψης σε περίοδο που η Ρεάλ έμοιαζε να παραπατούσε. Βέβαια η τρίτη αυτή την περίοδο στη βαθμολογία της Μπουντεσλίγκα ομάδα της Βεστφαλίας είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση από πέρυσι τέτοια εποχή, ειδικά μετά την επικράτησή της επί της αιώνιας αντιπάλου Ντόρμουντ για το πρωτάθλημα της χώρας.
Η τελευταία βιώνει κατάσταση που την οδηγεί σε μνήμες φρικαλέες για τους οπαδούς της, εκείνες του Μαΐου του 2007, όταν υποβιβάστηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Παρά το γεγονός ότι σημείωσε τέσσερις νίκες στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και τερμάτισε πρώτη στο τέταρτο γκρουπ αφήνοντας δεύτερη σε ισοβαθμία την Αρσεναλ, η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης Ντόρτμουντ παλεύει για να ξεκολλήσει από την επικίνδυνη ζώνη της Μπουντεσλίγκα. Αντιμετωπίζει εκτός έδρας την πρωτοπόρο στο Καμπιονάτο Γιουβέντους, την οποία θα συναντήσει στον δρόμο της για πρώτη φορά μετά τον τελικό του 1997 για το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τότε η ομάδα της Βεστφαλίας είχε επικρατήσει με 3-1 κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης.
Βγαλμένο από το περυσινό Τσάμπιονς Λιγκ είναι και το ζευγάρι που συνθέτουν η λονδρέζικη Τσέλσι και η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Συναντήθηκαν πέρυσι στα προημιτελικά του θεσμού, με την Παρί να επικρατεί 3-1 στο πρώτο ματς του Παρισιού. Ωστόσο η σκληροτράχηλη (και πρωτοπόρος στην Πρέμιερ Λιγκ με επτά βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι) Τσέλσι ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ του πρώτου αγώνα και με ένα καθαρό 2-0 προκρίθηκε στα ημιτελικά. Γενικότερα ο προπονητής της ομάδας κ. Ζοζέ Μουρίνιο έχει ευχάριστες αναμνήσεις από τις αναμετρήσεις με τη συγκεκριμένη αντίπαλο, άλλωστε ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε στη διοργάνωση ως προπονητής της Τσέλσι στις 14 Σεπτεμβρίου 2004. Τότε οι Μπλε του Λονδίνου είχαν επικρατήσει μέσα στο Παρίσι με 3-0.
Η Ατλέτικο αντέχει


Φουριόζα επιστρέφει στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και η τελευταία φιναλίστ της διοργάνωσης Ατλέτικο Μαδρίτης μετά το 4-0 επί των Μερένχες για το πρωτάθλημα της χώρας. Απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν οι «κομάντος» του κ. Ντιέγο Σιμεόνε αναμένεται να αποδειχθούν υπέρτεροι και να πάρουν την πρόκριση. Η συνέπεια των παικτών στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή και οι απόλυτα σωστά κατανεμημένοι ρόλοι αποτελούν τα μεγάλα όπλα των Ροχιμπλάνκος, οι οποίοι έπεισαν πλέον και τους ίδιους τους εαυτούς τους ότι τα περυσινά κατορθώματα μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου παραμένουν ενεργοί διεκδικητές του ισπανικού τίτλου και του Τσάμπιονς Λιγκ.
Τα ζευγάρια των 16: Σαχτάρ – Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν – Τσέλσι (Τρίτη 17/2), Μάντσεστερ Σίτι – Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους – Ντόρτμουντ (Τρίτη 24/2), Σάλκε – Ρεάλ Μαδρίτης, Βασιλεία – Πόρτο (Τετάρτη 18/2), Αρσεναλ – Μονακό, Λεβερκούζεν – Ατλέτικο Μαδρίτης (Τετάρτη 25/2).

Μπαρτσελόνα vs Μάντσεστερ Σίτι
Οι Μπλαουγκράνα έχουν άγριες διαθέσεις

Ως (θεωρητικά) πιο αμφίρροπο ζευγάρι στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ θα μπορούσε να λογίζεται αυτό που συνθέτουν η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Σίτι. Οι Μπλαουγκράνα βρίσκονται σε διαρκή άνοδο τελευταία, έχουν μειώσει τη διαφορά από τη Ρεάλ στον έναν βαθμό στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν και σκοράρουν κατά ριπάς. Ο Μέσι και ο Νεϊμάρ μεγαλουργούν, ο Σουάρες που ψάχνει τη βολή του ανάμεσά τους, δείχνει σημάδια βελτίωσης και η Μπάρτσα είναι το φαβορί. Εχει και την (μικρή μεν, υπαρκτή δε) παράδοση με το μέρος της καθώς οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν πέρυσι τέτοια εποχή, πάλι για την ίδια φάση της διοργάνωσης, με την ισπανική ομάδα να προελαύνει στους «8» δίχως ιδιαίτερο κόπο και πραγματοποιώντας δύο νίκες (2-0 στο Μάντσεστερ και 2-1 στη Βαρκελώνη).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ