Οταν ο Φερνάντο Σάντος είπε «αντίο» στην Εθνική Ελλάδας είχε αιτιολογήσει την κίνησή του ισχυριζόμενος ότι θέλει να αναλάβει ομάδα συλλόγου, υπονοώντας ότι θέλει να ξαναζήσει την αγωνία της καθημερινότητας που προσφέρει. Η δήλωση εκείνη του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελλάδας είχε μεταφραστεί από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ως προανάκρουσμα για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε αναζήτηση προπονητή. Ενα τέλειο «σενάριο συνωμοσίας». Η σιγουριά που απέπνεαν τα δημοσιεύματα για την επόμενη προπονητική στέγη του πορτογάλου τεχνικού γκρεμίστηκε μπροστά στην ανακοίνωση της πρόσληψης του Αγγελου Αναστασιάδη από τον Δικέφαλο του Βορρά. Με παρόμοια εκκωφαντικό τρόπο διαψεύστηκε και η δικαιολογία του Σάντος για την αποχώρησή του από την Εθνική Ελλάδας. Ο πορτογάλος κόουτς δεν βρέθηκε σε κανέναν σύλλογο αλλά θα συνεχίσει την καριέρα του στην Εθνική Πορτογαλίας αντικαθιστώντας τον Πάολο Μπέντο. Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να αποδειχθεί ότι ο Σάντος αποχώρησε από την Εθνική όχι γιατί είχε βαρεθεί το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή γενικότερα, αλλά τη συνεργασία του με την ΕΠΟ ειδικότερα…

Προσδοκίες χωρίς δικαίωση

Η απόκτηση του 18χρονου φορ Βαλμίρ Μπερίσα από την ομάδα νέων της Ρόμα είχε συνοδευτεί από ένα πράσινο επικοινωνιακό μπουμ. Λίγο η σουηδική υπηκοότητά του, λίγο η βαλκανική καταγωγή του και κυρίως η ανάγκη του Παναθηναϊκού να χρωματίσει μια χλωμή μεταγραφική περίοδο «μεταμόρφωσαν» τον νεαρό σουηδό, αλβανικής καταγωγής, στον επόμενο «Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς». Pas mal, που λένε και οι Γάλλοι. Μόνο που έρχεται και η ώρα της αλήθειας, η οποία έδειξε ότι ο νεαρός διεθνής με την Εθνική Σουηδίας κάτω των 19 δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ελληνικής Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα παρά τις ελλείψεις που έχει ο Παναθηναϊκός στη θέση του φορ μετά και τον τραυματισμό του Μάρκους Μπεργκ η πόρτα της πρώτης ομάδας δεν άνοιξε για τον Μπερίσα, ο οποίος προς το παρόν κερδίζει αγωνιστικά λεπτά και εμπειρία στην ομάδα νέων των Πράσινων.
Από δάσκαλος «πελάτης»


Από τη μέρα που αποφάσισαν να εργαστούν σε διαφορετικούς πάγκους ο δάσκαλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει σταυρώσει νίκη επί του μαθητή Δημήτρη Ιτούδη! Και αν η πρόσφατη συντριβή (98-75) της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ σημειώθηκε σε φιλική αναμέτρηση, τη σεζόν 2013-14 ο Ιτούδης είχε υποχρεώσει σε δύο ήττες τον Ζοτς για το τουρκικό πρωτάθλημα, όπου η τότε ομάδα του Μπάνβιτ είχε υποτάξει τόσο εντός όσο και εκτός έδρας τη Φενέρ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είχε τρεις βασικότατους παίκτες (Ντε Κολό, Γουίμς, Χριάπα), οδηγείται στην εκτίμηση ότι το μείγμα που ετοιμάζει ο Ιτούδης στη Μόσχα μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό. Ακόμη, βέβαια, είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
***

Δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 15 χρόνια της και αποτελεί ήδη στέλεχος της Eθνικής βόλεϊ της Κούβας που αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η εικονιζόμενη Μελίσα Βάργκας είναι το νέο φαινόμενο του κουβανικού βόλεϊ και οι ειδικοί την παρομοιάζουν με τη περίφημη Μιρέγια Λουίς (κορυφαία παίκτρια του 20ού αιώνα), η οποία είχε αγωνιστεί στην Εθνική Κούβας σε ηλικία 14 ετών.

42,4 δισ. ευρώ
Στο αστρονομικό ποσό των 42,4 δισεκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος που δημιουργεί ο αθλητισμός στη γαλλική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γαλλίας. Το ποσό υπογραμμίζει το σημαντικό ειδικό βάρος του αθλητισμού στην οικονομία της Γαλλίας. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από τα έξοδα που κάνουν τα νοικοκυριά (16,9 δισ. ευρώ) για τις αθλητικές δραστηριότητές τους, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι τοπικές συλλογικότητες που δαπανούν περισσότερα από 10,5 δισ. ευρώ.

Ο άνθρωπος που έδιωξε τον Πάπα
Σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πλανήτη. Πριν από κάποια χρόνια όμως ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποστεί τον αυταρχισμό του αργεντινού προπονητή Αλφιο Μπαζίλε. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο 70χρονος προπονητής, πριν από κάποια χρόνια είχε διώξει από τα αποδυτήρια της Σαν Λορέντζο τον τότε αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Αϊρες και νυν Πάπα, ο οποίος είχε πάει να μιλήσει στους παίκτες της αγαπημένης ομάδας του. «Μου είπαν ότι ένας παπάς πήγε να χαιρετήσει τους παίκτες και εγώ ζήτησα να τον πετάξουν έξω» εξομολογήθηκε ο Μπαζίλε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ