Επειτα από πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη χρυσή ευκαιρία να συμμετάσχει στη φάση των ομίλων των Κυπέλλων Ευρώπης με τέσσερις ομάδες. Ηδη ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει την απευθείας παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο Γιουρόπα Λιγκ με τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα Τρίπολης, οι οποίοι κληρώθηκαν με ιδιαίτερα βατούς αντιπάλους. Κι αν για το Τριφύλλι και τον Δικέφαλο, όντας στο γκρουπ των ισχυρών, ήταν αναμενόμενο να κληρωθούν με χαμηλής δυναμικότητας ομάδες όπως είναι η δανέζικη Μίντιλαντ και η μολδαβική Ζίμπρου Κισινάου, ο Αστέρας που ήδη υπερέβαλε εαυτόν στον γ’ προκριματικό γύρο αποκλείοντας τη γερμανική Μάιντς, θα βρει στον δρόμο του την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, έναν σύλλογο που μοιάζει να είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του, ιδίως από τη στιγμή που απέφυγε το μεγαθήριο της αγγλικής Τότεναμ.
Εφόσον οι ελληνικές ομάδες δεν τα θαλασσώσουν στις 21 και 28 Αυγούστου, όπως έκανε ο πέμπτος της παρέας των… Ευρωπαίων, Ατρόμητος, ο οποίος αυτοκτόνησε χάνοντας 3-1 στην έδρα του από τη Σαράγεβο μολονότι είχε επικρατήσει 2-1 στη Βοσνία, η Ελλάδα θα έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση για να ξανακερδίσει την πολύτιμη δωδέκατη θέση στη γενική βαθμολογία της UEFA, που εξασφαλίζει στον μεν πρωταθλητή την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στον δε κυπελλούχο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Επί του παρόντος, η Τουρκία διατηρεί το προβάδισμα έχοντας διαφορά 900 βαθμών (Τουρκία 28.200, Ελλάδα 27.300), κάτι όμως που μπορεί να ανατραπεί κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Δεν είναι όμως μόνο αγωνιστικό το διακύβευμα αλλά και οικονομικό καθώς σημαντικά θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ομάδες από τυχόν πρόκριση στους ομίλους. Προφανώς, ο Ολυμπιακός θα αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ μόνο από τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (χωρίς να υπολογίζεται η πορεία που θα διαγράψει), ωστόσο και οι έτεροι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Γιουρόπα θα βάλουν στο ταμείο τους από 2-3 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό δεδομένης και της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν.
Το κακό παρελθόν του Παναθηναϊκού με ομάδες από τη Δανία αλλά και η ποιοτική άνοδος που παρουσιάζει το εθνικό πρωτάθλημα της σκανδιναβικής χώρας δεν επιτρέπουν στους Πράσινους να χαλαρώσουν στο άκουσμα της άγνωστης στο ευρύ κοινό Μίντιλαντ. Τα αρνητικά αποτελέσματα με την Οντένσε και την Κοπεγχάγη είναι ακόμη νωπά, όπως βεβαίως και το χαστούκι που δέχθηκε το Τριφύλλι την περασμένη Τρίτη από τη Σταντάρ Λιέγης στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ενδεχομένως όμως ο αποκλεισμός από τους (όχι καλύτερους) Βέλγους θα αφυπνίσει τους Πράσινους προκειμένου να μη χάσουν οριστικά το τρένο της Ευρώπης που θα τους… εκτροχιάσει και οικονομικά. Οι αποκαλούμενοι «Λύκοι», που εκπροσωπούν από το 1999 τις πόλεις Χέρνινγκ και Ικαστ έπειτα από τη συγχώνευση δύο άσημων τοπικών συλλόγων, δεν είναι μια αμιγώς σκανδιναβική ομάδα καθώς στο ρόστερ τους υπάρχουν επτά νιγηριανοί ποδοσφαιριστές. «Δεν είναι από τις γνωστές ομάδες αλλά είναι ταχύτατη και επικίνδυνη. Ιδίως στις αντεπιθέσεις είναι φωτιά» δήλωσε ο δανός πρώην άσος του Παναθηναϊκού Γιαν Μικάελσεν, ενώ ο τεχνικός της ομάδας κ. Γιάννης Αναστασίου, που παραδέχθηκε ότι γνωρίζει ελάχιστα για τη Μίντιλαντ, τόνισε ότι «ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι οι Σκανδιναβοί είναι εύκολοι αντίπαλοι».
Η έλλειψη γνώσης για τον αντίπαλο προβληματίζει και τον ΠΑΟΚ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την άλλοτε κραταιά δύναμη του μολδαβικού ποδοσφαίρου Ζίμπρου Κισινάου, η οποία όμως την τελευταία 15ετία έχει χάσει τα σκήπτρα εντός των συνόρων. Η περυσινή κάτοχος του Κυπέλλου Μολδαβίας που τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα (το κατέκτησε για τελευταία φορά το 2000) στελεχώνεται ως επί το πλείστον από μολδαβούς παίκτες και μόλις δύο Λευκορώσους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον Δικέφαλο, που όμως μειονεκτεί στο ότι δεν θα έχει δώσει άλλον επίσημο αγώνα μέχρι την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Κισινάου. Αντιθέτως, η Ζίμπρου πέραν των δύο αγώνων για το πρωτάθλημα Μολδαβίας, έχει ριχθεί στη μάχη του Γιουρόπα Λιγκ από την 1η Ιουλίου ξεπερνώντας τα εμπόδια της Σκεντίγια (πΓΔΜ), της ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) και της Γκρέντινγκ (Αυστρία).
Η πλουσιότερη ομάδα του Ισραήλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, θα βρεθεί στον δρόμο του Αστέρα Τρίπολης (το πρώτο ματς θα διεξαχθεί εντός έδρας), ο οποίος ήδη έκανε την υπέρβαση αποκλείοντας έναν σύλλογο από την Μπουντεσλίγκα. Η αποκαλούμενη «ομάδα του λαού» προέρχεται από το Τσάμπιονς Λιγκ (ως πρωταθλήτρια του Ισραήλ), όπου αποκλείστηκε από τη σλοβενική Μάριμπορ και τυχόν νέος αποκλεισμός θα σημάνει οικονομική καταστροφή. Φαίνεται πάντως ότι η Μακάμπι… σεληνιάζεται όταν συναντά ελληνικές ομάδες καθώς την τελευταία δεκαετία έχει αποκλείσει τον ΠΑΟΚ (2004), τον Ολυμπιακό (2011) και τον Παναθηναϊκό (2012).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ