Αύριο, 39 ημέρες πριν από το τζάμπολ του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ στην Ισπανία, οι 12+4 εκλεκτοί του Φώτη Κατσικάρη συγκεντρώνονται για τα ιατρικά τεστ προτού αναχωρήσουν την Τρίτη για το Καρπενήσι, όπου θα ετοιμάσουν τη δύσκολη αποστολή που έχει αρχικό κωδικό: Σεβίλλη!
Η Εθνική, ύστερα από μια σειρά αποτυχίες μετά το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (2009) και υπό την… πίεση που δημιουργεί το κόστος της Wild Card για την οποία πλειοδότησε η ΕΟΚ προκειμένου να μη μείνουμε εκτός νυμφώνος, θα πάει στους αγώνες έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, δύσκολο όμιλο και ακόμη δυσκολότερους αντιπάλους στις διασταυρώσεις, αν και εφόσον προκριθεί.
Η κόντρα της ΕΟΚ με τον Ολυμπιακό με αφορμή την ασφάλεια των διεθνών, τα ζητήματα που εμφανίστηκαν ώσπου να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των ΝΒΑer, η αναμονή της απόφασης για την τιμωρία του Καλάθη (λόγω χρήσης απαγορευμένης ουσίας), η άρνηση (την τελευταία στιγμή) του Κουφού και πρωτίστως η οριστική απουσία του Σπανούλη είναι τα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Κατσικάρης προκειμένου να καταλήξει στις κλήσεις των διεθνών.
Μολονότι μιλάμε για μπάσκετ, τα πρώτα έργα και οι πρώτες ημέρες του ομοσπονδιακού προπονητή προσδιορίζονται μόνο με ποδοσφαιρική έκφραση: γκολ από τα αποδυτήρια. Ο προπονητής της χρονιάς στο Eurocup 2013 μελέτησε τα δεδομένα και εισήγαγε «καινά δαιμόνια». Τόσο με τις επιλογές του όσο και με τον τρόπο που τις γνωστοποίησε. Και φυσικά με την ευθύτητα που τοποθετήθηκε για το θέμα Κουφού, ο οποίος άφησε ξεκρέμαστη την ομάδα.

«Προχώρησα με κριτήριο την αγωνιστική φιλοσοφία που έχω ως προπονητής και στην οποία ταιριάζουν οι συγκεκριμένοι παίκτες. Ολοι τους μπορούν να βοηθήσουν να είμαστε πολύ καλοί στο αμυντικό κομμάτι, που είναι το βασικό ζητούμενο και θα είναι επιτυχία μας, αν το καταφέρουμε αυτό, να το μεταφράσουμε σε ταχύτητα στην επίθεσή μας»
ήταν ο πρόλογος της πιο αναλυτικής εξήγησης που έχει συνοδέψει ποτέ τα ονόματα των παικτών που επελέγησαν, πιστοποιώντας ότι ο εκάστοτε εκλέκτορας δεν (πρέπει να) καλεί τους καλύτερους παίκτες, αλλά εκείνους που κατά τη γνώμη του μπορούν να δημιουργήσουν την καλύτερη ομάδα.
Ο 47χρονος προπονητής ουσιαστικά διάλεξε τη 12άδα με την οποία θα αγωνιστεί η Εθνική στη Σεβίλλη (με Αργεντινή, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Σενεγάλη, Φιλιππίνες), ανατρέποντας ήθη και έθιμα. Γιατί στους 16 που θα ανέβουν μεθαύριο στο πούλμαν για το Καρπενήσι οι τέσσερις είναι παίκτες που κλήθηκαν με σκοπό να κάνουν πιο ποιοτική και σκληρή την προπόνηση και εφόσον δημιουργηθεί ένα κενό στη 12άδα να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που θα τους δοθεί. Εξαιτίας του ανακόλουθου Κώστα Κουφού, ο ομοσπονδιακός προπονητής θα καλέσει έναν ακόμη παίκτη, ώστε οι προπονήσεις να γίνονται με 16 άτομα (Καββαδάς, Σκορδίλης οι υποψήφιοι), και ο οποίος θα διεκδικήσει μαζί με τους Μπόγρη, Τσαϊρέλη μια θέση.
Σκοπός του Κατσικάρη ήταν να δείξει πόσο εμπιστεύεται τους «12» και να βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν απόλυτα στην προετοιμασία, δίχως να κάνουν σκέψεις για το ποιοι μπορεί να «κοπούν» την ύστατη στιγμή και νιώσουν την πικρή γεύση για μια δουλειά ενός μηνός που άσκοπα έκαναν.

«Μεταξύ των παικτών που κλήθηκαν είναι οι Γιάνκοβιτς, Αθηναίου, Μπόγρηςκαι Τσαϊρέλης. Η κλήση τους είναι επιβράβευση για τη χρονιά που έκαναν, αλλά και να αντιληφθούν όλοι οι παίκτες ότι η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή. Στο χέρι τους είναι να διεκδικήσουν θέση στη 12άδα»
είπε ο Κατσικάρης, ο οποίος φρόντισε να βάλει στο προπονητικό τιμ αλλά και στις θέσεις των άμεσων συνεργατών του πρόσωπα που εμπιστεύεται και μέσα από μια συνεργασία δοκιμασμένη στα χρόνια γνωρίζει ότι μπορεί να παραχθεί δημιουργικό και ποιοτικό έργο.
Αναμφισβήτητα όμως η μεγάλη απόφαση που πήρε ο Κατσικάρης ήταν ο αποκλεισμός του Φώτση. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Εθνικής ήταν παρών σε κάθε διοργάνωση, με μοναδική εξαίρεση το Ευρωμπάσκετ 2007, όταν είχε τραυματιστεί στο χέρι. Από το 1996, όταν κλήθηκε στην Παίδων, ο Φώτσης ήταν πάντα εκεί, όμως ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής έκρινε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για τον 33χρονο πλέον «Μπάτμαν».

«Ηταν μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην καριέρα μου. Αυτός είναι ο άχαρος ρόλος του προπονητή, ειδικά στις Εθνικές ομάδες. Είναι δεδομένη η εκτίμησή μου για τον Αντώνη. Του εξήγησα κατ’ ιδίαν τους λόγους της απόφασής μου και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνομιλία που είχαμε και τον ευχαριστώ. Επιβεβαίωσα την άριστη γνώμη που είχα γι’ αυτόν»
εξήγησε ο Κατσικάρης, επιβεβαιώνοντας ότι προτίμησε να παίξει στην αρχή αυτόν τον άχαρο ρόλο και απερίσπαστος να εργαστεί ως το Μουντομπάσκετ αντί να μπαίνει σε ανάλογη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Η επιλογή των παικτών για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι ιστορική όμως για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος δείχνει ότι ο εξαίρετος σαν διπλωμάτης Κατσικάρης δεν ήρθε στην Εθνική για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Πέρα από την απόφαση να αφήσει εκτός τον Αντώνη Φώτση και σε συνδυασμό με την αδυναμία που δήλωσε (όπως οι Περπέρογλου, Σχορτσιανίτης και φυσικά ο Σπανούλης) ο Μαυροκεφαλίδης να λάβει μέρος στην προσπάθεια της ομάδας, ο Κατσικάρης θα δημιουργήσει την πρώτη 12άδα που δεν θα έχει παίκτη του νυν πρωταθλητή Ελλάδας και του Παναθηναϊκού. Εκτός και αν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς κερδίσει μια θέση όχι μόνο στο πούλμαν για το Καρπενήσι αλλά και στο αεροπλάνο για τη Σεβίλλη.

Οι εκλεκτοί του Φώτη
Οι παίκτες που επέλεξε ο Φ. Κατσικάρης είναι: Γιάννης Αθηναίου (1,96, 27/5/1988), Γιάννης Αντετοκούνμπο (2,08, 6/12/1994), Κώστας Βασιλειάδης (2,00, 15/3/1984), Ιαν Βουγιούκας (2,11, 31/5/1985), Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (2,02, 3/3/1990), Νίκος Ζήσης (1,97, 16/8/1983), Κώστας Καϊμακόγλου (2,05, 15/3/1983), Νικ Καλάθης (1,98, 7/2/1989), Βαγγέλης Μάντζαρης (1,95, 16/4/1990), Γιώργος Μπόγρης (2,10, 19/2/1989), Γιάννης Μπουρούσης (2,13, 17/11/1983), Κώστας Παπανικολάου (2,06, 31/7/1990), Γιώργος Πρίντεζης (2,06, 22/2/1985), Κώστας Σλούκας (1,87, 15/1/1990), Μιχάλης Τσαϊρέλης (2,08, 23/2/1988).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ