Μολονότι ο στόχος της Εθνικής απέναντι στην Ιαπωνία για τη δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η νίκη, μετά το τέλος της ισόπαλης (0-0) αναμέτρησης με τους Μπλε Σαμουράι στα ελληνικά αποδυτήρια επικρατούσε ένα κλίμα ικανοποίησης, συσπείρωσης, ακόμη και ενθουσιασμού. Η απρόσμενη εξέλιξη που είχε η αναμέτρηση λόγω της αποβολής του Κατσουράνη μόλις στο 37′ και η τελική ισοπαλία που απέσπασε με νύχια και με δόντια η Ελλάδα έπειτα από μια συγκλονιστική προσπάθεια μιας ώρας επανέφεραν τα χαμόγελα στις τάξεις των διεθνών ποδοσφαιριστών που γέμισαν αυτοπεποίθηση και πίστη για την πραγματοποίηση της ολικής ανατροπής μιας κατάστασης που ένα 24ωρο πριν από το ματς με την Ιαπωνία φάνταζε μη αναστρέψιμη λόγω του άγριου τσακωμού του Γιώργου Τζαβέλλα με τον Γιάννη Μανιάτη.
Λίγη ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αντιστοίχως μαζί με τους έτερους Ερυθρόλευκους Χοσέ Χολέμπας και Κώστα Μήτρογλου αποχώρησαν μαζί από τα αποδυτήρια της Εθνικής για το λεωφορείο της ομάδας θέλοντας να δείξουν ότι «μπόρα ήταν και πέρασε». Νωρίτερα ο Γιώργος Σαμαράς σε μια αποστροφή του λόγου του εκθείασε το ομαδικό πνεύμα των συμπαικτών του και συμπλήρωσε πως «όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Προηγουμένως εντός των αποδυτηρίων όλοι οι ποδοσφαιριστές φωνάζοντας «μπορούμε την πρόκριση» και «πάμε γερά» έδωσαν «όρκο τιμής» για μια τελευταία υπερπροσπάθεια απέναντι στην επιθετικογενή, απειλητική αλλά και συνάμα απρόβλεπτη Ακτή του Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα μεθαύριο (24/6, 23.00) θα δώσει έναν τελικό με μία από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη αφρικανική ομάδα που διαθέτει μια πλειάδα εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, με εξέχουσες προσωπικότητες τους σουπερστάρ Ντιντιέ Ντρογκμπά, Γιάγια Τουρέ και Ζερβίνιο. «Η περιπέτειά μας συνεχίζεται και μπροστά μας έχουμε έναν τελικό» δήλωσε ο εκρηκτικός σέντερ φορ Ντρογκμπά, ο οποίος συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλου του κόσμου απέναντι σε μια υπέροχη χώρα όπως η Ελλάδα».
Τούτη τη φορά όμως δεν αρκεί η ισοπαλία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη επί των Ιβοριανών αλλά παράλληλα θέλει και απώλεια βαθμών της Ιαπωνίας απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά Κολομβία για να προκριθεί στους «16» (βαθμολογία: Κολομβία 6, Ακτή του Ελεφαντοστού 3, Ιαπωνία 1, Ελλάδα 1). Αντιθέτως, σε περίπτωση επικράτησης των Μπλε Σαμουράι (και φυσικά εφόσον νικήσει η Εθνική), η πρόκριση θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων, όπου οι Ιάπωνες υπερτερούν με -1 γκολ αντί -3 της Ελλάδας, που θα χρειαστεί ένα ποδοσφαιρικό θαύμα μιας νίκης με διαφορά τριών ή περισσότερων γκολ επί της Ακτής.
Στην Εθνική πάντως ουδόλως τους απασχολούν τα συγκεκριμένα σενάρια διότι σε πρώτη φάση κατόρθωσαν να παραμείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης ως και την τελευταία αγωνιστική, μολονότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο μετά τη βαριά ήττα (3-0) της πρεμιέρας από την Κολομβία και τον καβγά του Τζαβέλλα με τον Μανιάτη που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της Γαλανόλευκης.

Φερνάντο Σάντος
Ο προπονητής «μαλάκωσε» την κρίση

Καταλυτικός θεωρείται ότι υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την αγωνιστική και την εξωαγωνιστική κρίση ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, ο οποίος επέλεξε να μη συγκρουστεί και να μη λάβει ακραία μέτρα αλλά να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη βαριά ήττα από την Κολομβία, επί δύο ημέρες ο 60χρονος κόουτς προσπαθούσε να αποφορτίσει τους ποδοσφαιριστές, ενώ και στο θερμό επεισόδιο Τζαβέλλα – Μανιάτη υπήρξε διαλλακτικός προτάσσοντας το ομαδικό πνεύμα από την αυστηρή πειθαρχία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι ο κ. Σάντος «μαλάκωσε» ως προπονητής κατά την παρουσία του στον πάγκο της Ελλάδας και ότι δεν ήθελε να έρθει σε συγκρούσεις και ρήξεις στο κύκνειο άσμα του με τη Γαλανόλευκη. Εκ του αποτελέσματος ωστόσο δικαιώνεται πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και εν τέλει εκτόνωσε μια ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Η Ελλάδα πλέον οδεύει προς τη μάχη με την Ακτή του Ελεφαντοστού έχοντας την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και την πίστη ότι η πρόκριση στους «16» απέχει μόλις 90′. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους Ιβοριανούς, στην αποστολή των οποίων πλέον το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς προχθές έχασε τη ζωή του ο 28χρονος Ιμπραήμ Τουρέ, νεότερος αδελφός των διεθνών ιβοριανών άσων Γιάγια και Κόλο Τουρέ, οι οποίοι είναι συντετριμμένοι από την απώλεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ