Με αυτογκόλ του Κολάσινατς μόλις στο 3ο λεπτό και σουτ του Μέσι στο 65ο, η Αργεντινή ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, καθώς έστω και δύσκολα, επικράτησε 2-1 της «πρωτάρας» στη διοργάνωση Βοσνίας για τον 6ο όμιλο και μέσα στο θρυλικό Μαρακανά του Ρίο Ντε Ζανέιρο. Το γκολ της βαλκανικής ομάδας σημείωσε ο Ιμπίσεβιτς στο 85′.

Με το… καλημέρα η Αργεντινή έφτασε, έστω και με σπόντα, στο γκολ. Με τη συμπλήρωση του 2ου λεπτού, ο Μέσι εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο Κολάσινατς άθελά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και «πέρασε στην ιστορία», καθώς πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (2 λεπτά και 8 δεύτερα).

Πάντως οι Βόσνιοι στη συνέχεια έδειξαν πως, όχι απλώς ήταν καλά διαβασμένοι γι’ αυτή την αναμέτρηση, αλλά και τις αρετές που διαθέτουν ως ομάδα, καθώς υπήρχαν διαστήματα στο α’ ημίχρονο που ίσως ήταν πιο επικίνδυνοι από την «άχρωμη» Αργεντινή.

Ωστόσο ο Μέσι βρήκε τον τρόπο να δείξει την αξία του κι ας είχει κάνει ελάχιστα πράγματα σε όλο το α’ ημίχρονο. Στο 65′ άλλαξε την μπάλα με τον Ιγκουαϊν και έξω από την περιοχή «σημάδεψε» και την έστειλε δοκάρι και μέσα!

Μοιραία το γκολ του αστέρα της Μπαρτσελόνα (είχε 8 χρόνια να σκοράρει σε Μουντιάλ με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής) έδειξε να κόβει τον όποιο ενθουσιασμό είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι παίκτες του Σούσιτς.

Όμως σε μια ανύποπτη στιγμή στο 85′ ο νεοεισλεθών Ιμπίσεβιτς βρέθηκε στην πλάτη των Αργεντινών, πλάσαρε εύστοχα και πέτυχε το πρώτο γκολ της Βοσνίας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα τελευταία λεπτά απέκτησαν αγωνία, αλλά δεν επέφεραν κάποια αλλαγή κι έτσι το 2-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:Ζοέλ Αγκουιλάρ (Σαλβαδόρ)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ:Ρόχο – Σπάχιτς

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια):1.Σέρχιο Ρομέρο, 4.Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 3.Ούγκο Καμπανιάρο (46΄ 5.Φερνάντο Γκάγκο), 2.Εζεκίελ Γκαράι, 16.Μάρκος Ρόχο, 17.Φεντερίκο Φερνάντεζ, 7.Άνχελ Ντι Μαρία, 14.Χαβιέρ Μασεράνο, 11.Μάξι Ροντρίγκεζ (46΄ 9.Γκονζάλο Ιγκουαϊν), 10.Λιονέλ Μέσι, 20.Σέρχιο Αγουέρο (88΄ 6.Λούκας Μπίλια).

ΒΟΣΝΙΑ (Σαφέτ Σούσιτς):1.Ασμίρ Μπέγκοβιτς, 13.Μενσούρ Μούιντζα (69΄ 9.Βέντατ Ιμπίσεβιτς), 4.Εμίρ Σπάχιτς, 3.Ερμίν Μπίτσακιτς, 5.Σιντ Κολάσινατς, 20.Ιζέτ Χάιροβιτς (71΄ 19.Εντίν Βίστσα), 7.Μουχαμέντ Μπέσιτς, 8.Μιραλέμ Πιάνιτς, 16.Σενάντ Λούλιτς, 10.Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς (74΄ 18.Χάρις Μεντούνιανιν), 11.Εντίν Τζέκο.

MVP ο Μέσι

Μπορεί να πέρασε ένα ημίχρονο χωρίς να ξεδιπλώσει τις αρετές του, όμως ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο ηγέτης της Αργεντινής και ο παίκτης που έκανε τη διαφορά όταν σημείωσε το 2ο γκολ και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη της ομάδας του επί της Βοσνίας με 2-1 στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Δικαιολογημένα λοιπόν ψηφίστηκε ως ο πολιτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.

Ανατροπή στις καθυστερήσεις για την Ελβετία

Ενώ με την Ελβετία να κερδίζει στις καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας του ομίλου, που βρήκε την ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ να επικρατεί του Εκουαδόρ με 2-1 στο στάδιο «Γκαρίντσα» της Μπραζίλια.

Οι νοτιαμερικανοί προηγήθηκαν στο 22΄ με τον Ένερ Βαλένσια αλλά η ομάδα του Χίτσφελντ έφτασε στην ανατροπή με τον Μεχμέντι στο 48΄ και τον Σεφέροβιτς στο τελευταίο λεπτό του έξτρα χρόνου.

Οι ομάδες ξεκίνησαν «διστακτικά» και επιφυλακτικά, με τους Ελβετούς να μη βρίσκουν διαδρόμους και να δοκιμάζουν κάποια μακρινά σουτ με τους Τζάκα (13΄), Σακίρι (16΄) και Ροντρίγκες (19΄), που όμως βρήκαν τον Ντομίνγκες σε ετοιμότητα.

Στο 22΄ όμως το στάδιο «Γκαρίντσα» της Μπραζίλια «εξερράγη» για το 1-0 του Εκουαδόρ από την κεφαλιά του Ένερ Βαλένσια, στο φάουλ του Αγιοβί. Η Ελβετία αύξησε την πίεσή της αλλά ο αντίπαλος τερματοφύλακας ήταν στο σημείο που έπρεπε για να αποκρούσει την κεφαλιά του Μπεχράμι (34΄) και το σουτ του Ινλέρ (36΄).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ για την Ελβετία, με τον νεοεισελθόντα Μεχμέντι να σκοράρει με κεφαλιά από κόρνερ στο 48΄ και το παιχνίδι να αποκτά πολύ γρήγορο ρυθμό. Στο 52΄ η κεφαλιά του Παρέδες έφυγε πάνω από το ελβετικό δοκάρι, στο 60΄ ο «κεραυνός» του Ένερ Βαλένσια πέρασε ελάχιστα άουτ.

Στο 73΄ ο Σακίρι μπήκε στην περιοχή αλλά αντί πάσας σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και στο 86΄ το φάουλ του Αρόγιο βρήκε στο τείχος και παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Μπενάλιο που απέκρουσε δύσκολα. Τελικά, στην τελευταία φάση του αγώνα ο Σεφέροβιτς, που επίσης είχε μπει ως αλλαγή (!), έκανε το 2-1 δίνοντας πολύ μεγάλη νίκη στην Ελβετία.

Διαιτητής:Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Κίτρινες:Τζουρού – Παρέδες

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ):1. Ντιέγκο Μπενάλιο, 2. Στέφαν Λίχτσταϊνερ, 5. Στιβ Φον Μπέργκεν, 8. Γκοκχάν Ινλέρ, 10. Γκρανίτ Τζάκα, 11. Βαλόν Μπεχράμι, 13. Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, 14. Βαλεντίν Στόκερ (46΄ 18. Αντμίρ Μεχμέντι), 19. Γιόσιπ Ντρμιτς (75΄ 9. Χάρις Σεφέροβιτς), 20. Ζοάν Τζουρού, 23. Σερντάν Σακίρι.

Εκουαδόρ (Ρεϊνάλντο Ρουέδα):22. Αλεξάντερ Ντομίνγκες, 2. Χόρχε Γκουάγκουα, 3. Φρίκσον Εράσο, 4. Χουάν Κάρλος Παρέδες, 6. Κριστιάν Νομπόα, 7. Τζέφερσον Μοντέρο (77΄ 9. Χοάο Ρόχας), 10. Βάλτερ Αγιοβί, 11. Φελίπε Καϊσέδο (70΄ 15. Μίκαελ Αρόγιο), 13. Ένερ Βαλένσια 16. Αντόνιο Βαλένσια, 23. Κάρλος Αρμάντο Γκρουέσο Αρμπολέδα.

Στις Γαλλία – Ονδούρα 3-0

Με την Γαλλία να αναδεικνύεται νικήτρια ολοκληρώθηκε ο δεύτερος αγώνας στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που βρήκε την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ να επικρατεί της Ονδούρας με 3-0 στο στάδιο «Μπέιρα Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε.

Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Μπενζεμά (45΄ πεν., 72΄) και Βαγιαδάρες (48΄ αυτ.). Η Γαλλία είχε και δύο δοκάρια με τους Ματουϊντί (15΄) και Γκριζμάν (23΄) ενώ η Ονδούρα ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με δέκα παίκτες λόγο αποβολής του Παλάσιος στο 43΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι ομάδες ξεκίνησαν αναγνωριστικά στο πρώτο δεκάλεπτο με τους Γάλλους να έχουν την κατοχή και σταδιακά να ανεβάζουν την απόδοσή τους. Στο 15΄ μετά από εκτέλεση κόρνερ από δεξιά η μπάλα έφτασε στον Ματουιντί, αλλά το σουτ που έκανε μέσα απ’ την περιοχή, απέκρουσε με τα ακροδάχτυλα ο Βαγιαδάρες, για να χτυπήσει η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και να φύγει κόρνερ.

Οι «τρικολόρε» συνέχισαν να πιέζουν και στο 23΄ μετά από ωραία σέντρα τους Εβρά από αριστερά, ο Γκριεζμάν πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας, αλλά η κοντινή κεφαλιά του σταμάτησε και αυτή στο οριζόντιο δοκάρι. Η Γαλλία είχε βρει ρυθμό και η Ονδούρα δυσκολευόταν να ηρεμήσει τον ρυθμό των αντιπάλων της.

Τελικά η πίεση απέδωσε καρπούς στο 43΄ όταν σε μπαλιά που έγινε στην περιοχή ο Πογκμπά κοντρόλαρε με το στήθος, ο Παλάσιος τον μάρκαρε αντικανονικά και ο Βραζιλιάνος διαιτητής υπέδειξε πέναλτι αποβάλλοντας παράλληλα τον Παλάσιος με δεύτερη κίτρινη. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Μπενζεμά στο 45΄ και η Γαλλία πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ και με αριθμητικό προβάδισμα ποδοσφαιριστών.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο. Με γκολ της Γαλλίας. Αυτή τη φορά ο Μπενζεμά πλάσαρε στην κίνηση, η μπάλα χτύπησε το αριστερό δοκάρι, στη συνέχεια στο σώμα του Βαγιαδάρες, και πέρασε τη γραμμή για το 2-0.

Μάλιστα το τέρμα δεν χρεώθηκε στον Γάλλο επιθετικό, αλλά στον τερματοφύλακα της Ονδούρας. Στο 55΄ οι Γάλλοι έχασαν νέα σπουδαία ευκαιρία, καθώς μετά από σέντρα του Εβρά από αριστερά, ο Μπενζεμά αμαρκάριστος στην περιοχή, σούταρε, αλλά ο Βαγιαδάρες απέκρουσε με δυσκολία.

Τελικά ο Μπενζεμά σημείωσε και δεύτερο τέρμα, στο 72΄ όταν μετά από εκτέλεση φάουλ και κόντρες μέσα στην περιοχή, κοντρόλαρε και με δυνατό σουτ «έγραψε» το 3-0. Μάλιστα ο Μπενζεμά έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του 1998, που κατάφερε να σημειώσει δύο τέρματα σε έναν αγώνα Παγκοσμίου κυπέλλου.

Διαιτητής:Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)

Κόκκινη:43΄ Παλάσιος (2η κίτρινη)

Κίτρινη:Εβρά, Πογκμπά, Καμπάιγ – Γκαρσία, Γκαρίδο

Γαλλία(Ντιντιέ Ντεσάμπ):1. Ούγκο Λορίς, 2. Ματιέ Ντεμπισί, 4. Ραφαέλ Βαράν, 5. Μαμαντού Σακό, 3. Πατρίς Εβρά, 14. Μπλεζ Ματουϊντί, 19. Πολ Πογκμπά (56΄ 18. Μουσα Σισοκό), 8. Ματιέ Βαλμπουενά (78΄ 9. Ολιβιέ Ζιρού), 6. Γιοάν Καμπάιγ (65΄ 12. Ρίο Μαβουμπά), 11. Αντουάν Γκριζμάν, 10. Καρίμ Μπενζεμά.

Ονδούρα
(Λουίς Φερνάντο Σουάρες):18. Νοελ Βαγιαδάρες, 21. Μπράιαν Μπεκέλες, 5. Βίκτορ Μπερνάρντεζ (46΄ 23. Μάρβιν Τσάβες), 3. Μέινορ Φιγκερόα, 7. Εμίλιο Ιζαγκίρε, 17. Αντι Ναχάρ (58΄ 20. Χόρχε Κλάρος), 8. Γουίλσον Παλάσιος, 19. Λουίς Γκαρίδο, 15. Ρότζερ Εσπινόζα, 11. Τζέρι Μπένγκτσον (46΄ 14. Όσκαρ Γκαρσία), 13. Κάρλο Κόστλι.Μπένγκτσον, Κόστλι

Αργεντινή – Βοσνία (01:00)

Μία από τις παραδοσιακότερες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μπαίνει στην γιορτή του Μουντιάλ, τα ξημερώματα της Δευτέρας (01:00), καθώς στην πρεμιέρα του Στ’ ομίλου, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την Βοσνία.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 74.738 θεατών «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Ζανέϊρο, με διαιτητή τον Τζόελ Αγκιλάρ από το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι Λατινοαμερικανοί που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, διαθέτουν -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- την εν δυνάμει πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης. Η τετράδα των Ντι Μαρία, Μέσι, Ιγκουαϊν και Αγουέρο, υπόσχεται εντυπωσιακές φάσεις και πολλές τελικές προσπάθειες.

Κάπου εκεί θα βασισθεί και το παιχνίδι των Αργεντινών, με παράλληλη αυτοσυγκέντρωση και μείωση των αποστάσεων στην αμυντική λειτουργία, όπου παρατηρείται αρκετές φορές, αστάθεια.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι που μετρούν μόλις οκτώ χρόνια ως μέλος της FIFA, στηρίζονται κυρίως στον ενθουσιασμό και την ομοιογένεια που έχουν αποκτήσει, ενώ είναι προφανές ότι βασικό τους στόχος θα είναι να περιορίσουν τους κενούς χώρους και να εκμεταλλευθούν τις όποιες αντεπιθέσεις δημιουργήσουν.

Στην «φτωχή» προϊστορία των δύο ομάδων, βρίσκουμε δύο νίκες των Αργεντινών σε ισάριθμους αγώνες, ενώ οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Φερνάντες, Γκαράϊ, Ρόχο, Γκάγκο, Μασεράνο, Ντι Μαρία, Μέσι, Ιγκουαϊν, Αγουέρο.

ΒΟΣΝΙΑ: Μπέγκοβιτς, Μούϊντζα, Σπάχιτς, Μπίτσακτσιτς (Σούντζιτς), Κολάσινατς, Χαϊροβιτς, Μπέσιτς, Πιάνιτς, Μισίμοβιτς (Σαλίχοβιτς), Λούλιτς, Τζέκο.