Είναι ημέρες «Αγια-Σοφιάς» και όλη η προσοχή έχει στραφεί στο πρότζεκτ το οποίο θα κάνει και πάλι τους ΑΕΚτζήδες να χαμογελάσουν χωρίς να προσποιούνται, αυτό που θα τους πείσει ότι δεν πρόκειται για ακόμη μια υπόσχεση αλλά για μια πραγματική αλλαγή σελίδας. Με αυτό εδώ και μήνες καταπιάνεται νυχθημερόν ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης. Από αυτό ξεκινούν και σε αυτό τελειώνουν όλα. Εφόσον η ποδοσφαιρική Ενωση αποκτήσει ξανά το δικό της σπίτι στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, τότε ναι, θα μπορεί να πιστέψει ότι βιώνει την αναγεννησιακή περίοδό της. Και σε αυτήν την προσπάθεια ο Τίγρης θέλει όλες τις κιτρινόμαυρες δυνάμεις συσπειρωμένες γύρω του, ακόμη και τον κ. Ντέμη Νικολαΐδη ο οποίος (με τον τρόπο του) τού είχε φράξει τον δρόμο, 8 χρόνια νωρίτερα, το 2005.
Εκείνον το Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών για την προεδρία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρούσε χαμογελώντας και με τη βεβαιότητα ότι θα ελάμβανε το χρίσμα έχοντας παρουσιάσει το πρώτο σχέδιο της «Αγια-Σοφιάς». Ωστόσο η άφιξη στον χώρο του κ. Ντέμη Νικολαΐδη και η παρότρυνσή του προς τα μέλη της Original 21 (τα οποία κατά ποσοστό 80% κάλυπταν το σύνολο των ψηφοφόρων και την περίοδο εκείνη και τάσσονταν αναφανδόν στο πλευρό του τότε προέδρου της ΠΑΕ) να επιλέξουν την παράταξη του Χρήστου Ζούπα αποδείχθηκε καταλυτική.
Ο κ. Νικολαΐδης επιθυμούσε την κατασκευή γηπέδου οπουδήποτε αλλού πλην της Νέας Φιλαδέλφειας καθώς τότε ισχυριζόταν ότι –έπειτα από ενδελεχή έρευνα –είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα στο συγκεκριμένο οικόπεδο. «Εγώ σας τονίζω ότι δεν γίνεται, όμως όποιος μπορεί ας έρθει να το φτιάξει εδώ» έλεγε, ωστόσο εκείνη την ημέρα όρθωσε εμπόδιο στον κ. Μελισσανίδη, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του τελευταίου τόσο με τον τότε πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ όσο και με το οργανωμένο κίνημα να ψυχρανθούν για καιρό.
Περασμένα ξεχασμένα όμως… Οι σχέσεις (ειδικά μετά την αλλαγή στην κορυφή της ηγεσίας και την τρόπον τινά καθαίρεση του κ. Δημήτρη Χατζηχρήστου) με τον λαοφιλέστερο πυρήνα κιτρινόμαυρων οπαδών, όχι απλώς αποκαταστάθηκαν αλλά πλέον αποτελούν τη ναυαρχίδα της συσπείρωσης γύρω από τη νέα προσπάθεια με επικεφαλής τον κ. Μελισσανίδη. Οσο για τον πρώην αντίπαλο Ντέμη; Το γεγονός και μόνο ότι συζήτησε μαζί του την πιθανότητα επανενεργοποίησής του στην ποδοσφαιρική Ενωση καταδεικνύει τη διάθεση του κ. Μελισσανίδη να εκμεταλλευτεί και να αναδείξει τις ικανότητες όσων μπορούν πραγματικά να προσφέρουν. Και ο κ. Νικολαΐδης έχει αποδείξει, αν μη τι άλλο, ότι και ξύπνιος και άξιος είναι.
Το κάλεσμα προς τους πρώην μετόχους


Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα της Κυριακής», οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας μέσω της εταιρείας Group Eleven, συμφερόντων του κ. Νικολαΐδη, η οποία δραστηριοποιείται και στον χώρο του μάρκετινγκ. Συμφωνία δεν έχει προκύψει ως σήμερα, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανή. Ο τελευταίος άλλωστε παραβρέθηκε στην παρουσίαση των σχεδίων της «Αγια-Σοφιάς», ξεχνώντας και εκείνος από τη μεριά του ότι κάποτε, ως πρόεδρος τότε της ποδοσφαιρικής Ενωσης, είχε δηλώσει ότι «δεν θα βάλω ποτέ την ομάδα μου να παίξει σε γήπεδο με τέτοιο όνομα».
Το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο ώστε η ποδοσφαιρική Ενωση να επανεκκινήσει από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, λόγω του ότι τα διαπιστωμένα χρέη των 35 εκατ. ευρώ αναγνωρίζονταν μόνο από τους πιστωτές και τον ελληνικό Τύπο και όχι από την ομάδα εφοπλιστών-επιχειρηματιών που κρατούσε τις τύχες της ποδοσφαιρικής Ενωσης στα χέρια της από το καλοκαίρι του 2004 και εντεύθεν, δεν θα μπορούσε ασφαλώς να αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλους εκείνους που άφησαν αυτήν την ιστορική ομάδα να οδηγηθεί στο αγωνιστικό παρόν της. Ο κ. Μελισσανίδης άδραξε την ευκαιρία και προσέγγισε τους πρώην μετόχους με τρόπο ακαταμάχητο:

«Εσείς που χάσατε τόσα χρήματα και σήμερα κατηγορείστε μόνο για τα λάθη σας έχετε την ευκαιρία να συμβάλλετε στην αναγέννηση της ΑΕΚ. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το γήπεδο»
ήταν το μήνυμά του προς τους κκ. Πέτρο Παππά και Πόλυ Χατζηιωάννου, δύο εκ των εφοπλιστών που δραστηριοποιήθηκαν επί σειρά ετών στην Ενωση και σύμφωνα με τα στοιχεία ξόδεψαν μαζί περίπου 30 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία πήγαν στον βρόντο καθώς οι διοικήσεις (κοινώς οι μπροστινοί) που επέλεξαν (και στο κομμάτι αυτό εντοπίζεται η δική τους ευθύνη) μετέτρεψαν τις επενδύσεις σε ολοένα και αυξανόμενα χρέη.
Στο όνομα του «εξαγνισμού» τους και της πιστοποίησης ότι ήθελαν να προσφέρουν και όχι να συμβάλουν στην απαξίωση της ΑΕΚ, οι δύο προαναφερθέντες δέχθηκαν να συμβάλουν οικονομικά για την ανέγερση της ποδοσφαιρικής έδρας στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας και αναμένεται να το πράξουν καταβάλλοντας (συνολικά) ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το όραμα του κ. Μελισσανίδη, για τη δημιουργία μίας κραταιάς ελληνικής ομάδας η οποία θα ανοίξει ξανά και τα ευρωπαϊκά φτερά της, τους φέρνει πιο κοντά στο ενδεχόμενο να γίνουν μέτοχοι της ποδοσφαιρικής εταιρείας που θα επανασυσταθεί την επόμενη σεζόν. Να ξαναμπούν εν ολίγοις στη διαδικασία χρηματοδότησης τη επόμενης ΠΑΕ ΑΕΚ.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τα «ναι μεν αλλά» του Νοτιά και οι δύσπιστοι

Ο κ. Δ. Μελισσανίδης θα επιθυμούσε να συμμετέχει στη διαδικασία χρηματοδότησης της επόμενης ΠΑΕ ΑΕΚ και ο κ. Νίκος Νοτιάς, ένα από τα πρώην στελέχη της ΠΑΕ που «μάτωσαν» (από απόσταση μάλιστα, καθώς βρισκόταν μόνιμα στις ΗΠΑ) οικονομικά για την ΑΕΚ αλλά είδαν την επένδυσή τους να πηγαίνει στράφι λόγω του ότι δεν έπαιρναν μέρος στις αποφάσεις αφήνοντας άλλους να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Ωστόσο ο χιώτης εφοπλιστής περιμένει πρώτα να διευθετηθεί το ζήτημα του προπονητικού κέντρου των Σπάτων το οποίο του κόστισε περίπου 10 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει πάρει πίσω τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία ενοίκια.
Πάντως ο κ. Μελισσανίδης πιστεύει ότι θα πείσει και εκείνον αλλά και τους κκ. Γκίκα Γκούμα και Τάκη Κανελλόπουλο να συνδράμουν οικονομικά για την ανέγερση της «Αγια-Σοφιάς», άλλωστε τα χρήματά τους δεν θα πεταχτούν σε ένα πηγάδι αλλά θα επενδυθούν στην Δικέφαλος ΑΕ, φέρνοντάς τους πίσω μετοχές οι οποίες θα αφορούν στην εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου για τα επόμενα 49 χρόνια. Μετά το πέρας αυτών, το γήπεδο και οι χρήσεις του θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, συμφωνία η οποία θα κατοχυρωθεί και νομικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ