«Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε» δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης λίγο μετά το θριαμβευτικό 79-75 της Ελλάδας επί της Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ, που αποτελεί την πρώτη νίκη της εθνικής μπάσκετ επί των «φούριας ρόχας» μετά από 11,5 χρόνια.

Ο ηγέτης της Εθνικής, που πέτυχε 20 πόντους, δήλωσε: «Προερχόμασταν από δύο άσχημα ματς στα οποία αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Περάσαμε δύσκολα, αλλά κάναμε μια μεγάλη νίκη.

»Τώρα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους, καθώς στην Ελλάδα όσο εύκολα ενθουσιαζόμαστε, τόσο εύκολα απογοητευόμαστε. Στην αρχή δεν ξεκινήσαμε και τόσο καλά, ίσως επειδή υπήρχε η πίεση του αποτελέσματος. Όμως στη συνέχεια, παίξαμε με καρδιά, ήμασταν πολύ καλοί στην άμυνα, βάλαμε μεγάλα σουτ.

»Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε και μεθαύριο (σ.σ. Σάββατο) μας περιμένει άλλο ένα σημαντικό ματς με τη Σλοβενία. Εκεί σκοπός είναι να κρατήσουμε τα καλά στοιχεία που βγάλαμε σήμερα στο παιχνίδι μας. Να βγάλουμε την ίδια ενέργεια. Έχουμε καλύτερη ψυχολογία και πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί, να μην έχουμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας».

Νίκος Ζήσης: «Είναι ακόμα μεγαλύτερη νίκη για εμάς που έχουμε φάει πίκρα πολλά χρόνια με τους Ισπανούς. Από εκεί και πέρα για όσους ήμασταν για χρυσό μετάλλιο το Σάββατο το βράδυ και για όσους ήμασταν τη Δευτέρα το απόγευμα… δεν χρειάζεται να πω τι ήμασταν.

»Εμείς συνεχίζουμε. Όπως έχω πει από την αρχή, πιστεύω σε αυτή την ομάδα. Όμως, δεν πανηγυρίζουμε χρειαζόμαστε ακόμα μία νίκη τουλάχιστον. Θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να φτάσουμε στην οχτάδα. Είχαμε να ξοδέψουμε πολύ ενέργεια.

H αλήθεια είναι ότι ντροπιαστήκαμε και πιστεύω ότι δείξαμε τον αθλητικό μας εγωισμό με τον σωστό τρόπο. Με τη δουλειά που έχουμε κάνει και με την αξία που έχουμε πιστεύω ότι αξίζαμε αυτή τη νίκη. Γύρισα λίγο το πόδι, αλλά όπως είπα και πριν όταν παίζεις κόντρα στην Ισπανία, μία ομάδα που έχουμε χρόνια να νικήσουμε… Είχα μεγάλο πείσμα. Μπράβο σε όλα τα παιδιά. Συνεχίζουμε!».

Κώστας Παπανικολάου: «Κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά. Η Ισπανία είναι πολύ καλή ομάδα. Παίξαμε πολύ καλή άμυνα. κάναμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, το οποίο μας κρατάει ζωντανούς. Δεν είναι αρκετό. Έχουμε άλλους δύο αγώνες να παλέψουμε και να πάρουμε την πρόκριση. Είχαμε το πνεύμα νίκης. Τα μικρά πράγματα έφεραν τη νίκη».

Κώστας Καϊμακόγλου: «Κάναμε μεγάλη νίκη. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας με τη Φινλανδία, αλλά συγκεντρωθήκαμε αυτές τις μέρες και είδαμε τι δεν πήγαινε καλά. Παίξαμε πολύ δυνατά και με ενέργεια, Μπήκαμε στο παιχνίδι της πρόκρισης.

»Πρέπει να μπούμε με το ίδιο σκεπτικό και στα υπόλοιπα ματς. Είχαμε καταλάβει ότι ήταν στα.. μέτρα μας οι Ισπανοί. Με παλικαρίσια άμυνα και ελληνικό τσαμπουκά τα καταφέραμε. Δεν κοιτάμε με ποια ομάδα παίζουμε, αλλά τη δική μας ομάδα. Πάμε να χτυπήσουμε όλα τα ματς».

Κώστας Σλούκας: «Σε τέτοια παιχνίδια πρέπει να βάζεις το κορμί σου σε κάθε φάσεις. Εμείς βάλαμε τα κορμιά μας καλύτερα κόντρα στους Ισπανούς σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα αυτό. Όταν χάνεις είσαι ο χειρότερος, όταν κερδίζεις ο καλύτερος.

»Εμείς βλέπαμε πως χάναμε το τρένο της πρόκρισης και έπρεπε να το κυνηγήσουμε, να αντιδράσουμε. Και αυτό καναμε. Τώρα, μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη, κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε μόνο το ματς με τη Σλοβενία. Κυνηγάμε το τρένο της πρόκρισης, κυνηγάμε την πρόκριση, δεν μας ενδιαφέρει η θέση, απλά να κερδίσουμε τα άλλα δύο ματς και να περάσουμε.

»Πλέον κοιτάμε μόνο το ματς με τη Σλοβενία, τίποτα άλλο. Θα τους δούμε στο βίντεο, θα κάνουμε το πλάνο μας και θα δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε τη νίκη».