Ο Ζοζέ Μουρίνιο το Σάββατο δίνει την τελευταία παράσταση στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ υποδέχεται την Οσασούνα και το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Μαδριλένοι θα τον αποχαιρετήσουν. Από τη Δευτέρα ο Ζοζέ θα είναι κάτοικος Λονδίνου και 24 ώρες μετά ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς αναμένεται να τον παρουσιάσει επίσημα στο κοινό της ομάδας του.
Ο Ζοζέ επιστρέφει στον πάγκο της Τσέλσι μετά τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν τον απέλυσε ο Αμπράμοβιτς εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεών του με τους αστέρες της ομάδας Τζον Τέρι και Φρανκ Λάμπαρτ, αλλά και λόγω της επιμονής του ρώσου «ολιγάρχη» να του αγοράζει παίκτες τους οποίους δεν ήθελε. Εκτοτε από τον πάγκο των «μπλε» του Λονδίνου πέρασαν οκτώ προπονητές. Υπό τις οδηγίες του Ιταλού Κάρλο Αντσελότι κατέκτησαν νταμπλ στην Αγγλία, με τον επίσης Ιταλό Ρομπέρτο ντι Ματέο έφθασαν πέρυσι στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ και με τον Ισπανό Ραφαέλ Μπενίτες πανηγύρισαν εφέτος το Γιουρόπα Λιγκ.
Ουδείς προπονητής δοξάστηκε όμως στο «Στάμφορντ Μπριτζ» όσο ο Μουρίνιο. Προφανώς επειδή υπό τις οδηγίες του η Τσέλσι κατέκτησε το 2005 πρωτάθλημα Αγγλίας έπειτα από 50 χρόνια. Η επιστροφή στον ίδιο πάγκο, έστω υπό καλύτερες συνθήκες, δεν είναι πάντως εύκολη. Οι οπαδοί απαιτούν επιτυχίες και ο Τύπος περιμένει το πρώτο στραβοπάτημα για να επιτεθεί. «Από την Ισπανία έρχεται ένας σοβαρός κίνδυνος. Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και ο Μουρίνιο ανακοινωθεί από την Τσέλσι, μας περιμένει φασαρία και χάος» έγραψε ο Τζιμ Ουάιτ στην εφημερίδα «The Telegraph».
Ο Μουρίνιο αναμένεται να αποθεωθεί κατά την επιστροφή του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» παρ’ ότι το 2009 ως προπονητής της ιταλικής Ιντερ είχε αποκλείσει την Τσέλσι στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ζητούμενο είναι πώς θα τα πάει με τον Αμπράμοβιτς. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαταραχθεί το καλοκαίρι του 2007, όταν ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι αγόρασε τον Ουκρανό Σεβτσένκο και τον Γερμανό Μπάλακ, παρά την αντίθεση του Πορτογάλου.

«Ο Αμπράμοβιτς είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να καταλαβαίνει ποδόσφαιρο. Με τίποτε δεν παρεμβαίνει στη δουλειά μου. Αυτό δεν επιτρέπεται. Αν παρέμβει, αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται τον προπονητή. Και αν δεν εμπιστεύεται τον προπονητή, έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει αποζημίωση και να μου δείξει την πόρτα της εξόδου»
είχε δηλώσει ο Μουρίνιο τον Δεκέμβριο του 2006. Τρεις μήνες αργότερα ο Μουρίνιο επανήλθε στο ίδιο θέμα: «Αναγνωρίζω ότι διαφώνησα με τον Αμπράμοβιτς τον Ιανουάριο που αποφάσισε να μην κάνει μεταγραφές. Συμφώνησα όμως με την απόφασή του επειδή είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας. Θέλω να μείνω στην Τσέλσι ως το 2010 που τελειώνει το συμβόλαιό μου» δήλωνε τον Μάρτιο του 2007.
Δύο μήνες προτού ο Αμπράμοβιτς του δώσει τα παπούτσια στο χέρι, ο Μουρίνιο παραδέχτηκε ότι είχε μακρά συζήτηση με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι. «Πλέον μεταξύ μας δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ξέρω πώς σκέφτεται και τι θέλει από εμένα και εκείνος γνωρίζει την προσωπικότητά μου, τις δυνατότητές μου αλλά και πώς θέλω να δουλεύω» αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2007. Επειτα από οκτώ μήνες στην «ανεργία», ο Μουρίνιο θυμήθηκε ξανά τον Αμπράμοβιτς δηλώνοντας ότι «οι σχέσεις μας είναι καθαρές, επικοινωνούμε ελάχιστα καθώς ποτέ δεν είχαμε πολλά πάρε δώσε και ενημερωνόμαστε ο ένας για τον άλλον μέσω γνωστών».
Τον Φεβρουάριο του 2010 εκτόξευσε εκ νέου τα βέλη του προς τον ρώσο επιχειρηματία δηλώνοντας: «Ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται λίγο χρόνο στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και δεν γνωρίζει πολλά. Μετά την αγορά της ομάδας έσπευσε να αποκτήσει ποδοσφαιριστές. Στη συνέχεια κατασκεύασε το καλύτερο αθλητικό κέντρο στον κόσμο. Αν ήξερε ποδόσφαιρο θα κατασκεύαζε πρώτα το αθλητικό κέντρο». Οι σχέσεις του Μουρίνιο με τον Αμπράμοβιτς άρχισαν να βελτιώνονται μετά τον Μάιο του 2012, όταν ο Πορτογάλος του τηλεφώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. «Μιλήσαμε περισσότερο για τις οικογένειές μας. Οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε φιλικές. Η απόφαση να χωρίσουμε ελήφθη κοινή συναινέσει» υπογράμμισε.
Ο Μουρίνιο επιστρέφει στο Λονδίνο εγκαταλείποντας ταπεινωμένος τη Μαδρίτη, όπου εφέτος δεν κέρδισε τίποτε με τη Ρεάλ. «Οι Μαδριλένοι θα τον ξεχάσουν εύκολα» σχολίασε ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Ρεάλ Χόρχε Βαλντάνο τον οποίο ο Μουρίνιο είχε υποχρεώσει σε παραίτηση. Ο Ραφαέλ Μπενίτες αποκάλυψε ότι ο Αμπράμοβιτς σκοπεύει να δώσει στον Μουρίνιο 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Αρκεί να μην του υποδείξει και τους παίκτες που θα αγοράσει…

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Μαΐου 2013

HeliosPlus