Μολονότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό προαναγγέλθηκε σχεδόν με την έναρξη της σεζόν, η αγωνία για την παραμονή στην κατηγορία καλά κρατεί. Μόλις τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος της περιόδου, εννέα από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας κινδυνεύουν με υποβιβασμό, στη συγκλονιστικότερη μάχη σωτηρίας από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιστορικές και δημοφιλείς ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως είναι η ΑΕΚ, ο Αρης και ο Πανιώνιος, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα μαζί με παλαιούς και νέους επαρχιακούς συλλόγους, όπως ο Λεβαδειακός, ο Πλατανιάς, ο ΟΦΗ, η Βέροια, ο Πανθρακικός, ακόμη και η ουραγός Κέρκυρα, για να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας που οδηγούν στη Φούτμπολ Λιγκ (Β’ Εθνική).

Πόσοι βαθμοί χρειάζονται για να σωθεί μια ομάδα; Τούτο είναι το βασικό ερώτημα που εγείρεται στην εφετινή μάχη για την παραμονή. Δεδομένων των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων που σημειώνονται κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και της δυναμικότητας των ομάδων που δεν διαφέρει αρκετά, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο είναι το όριο για τη σωτηρία. Οι εκτιμήσεις των άμεσα εμπλεκομένων αναφέρουν ότι πιθανότατα οι 34 πόντοι θα κρατήσουν μια ομάδα στην κατηγορία, ενώ υπό προϋποθέσεις ακόμη και οι 32 μπορεί να αποδειχθούν αρκετοί. Η ρευστότητα των αποτελεσμάτων πάντως και η αστάθεια όλων των ομάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία δεν επιτρέπουν προβλέψεις, δίνοντας την αίσθηση ότι ακόμη και μία αγωνιστική πριν από το φινάλε δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Θεωρείται βέβαιον ότι στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές καταλυτικό ρόλο θα παίξει η αγωνιστική κατάσταση, οι απουσίες σημαντικών παικτών αλλά και το βατό πρόγραμμα των ομάδων. Επίσης, μεγάλο προβάδισμα θα έχουν όσοι εκμεταλλευθούν τις αναμετρήσεις που έχουν να δώσουν στην έδρα τους. Επειδή όμως κατά καιρούς τα ελληνικά γήπεδα στις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές μάς έχουν προσφέρει αλήστου μνήμης εικόνες, δεν αποκλείεται τυχόν φιλικές σχέσεις μεταξύ των ΠΑΕ ή ακόμη και κραυγαλέα διαιτητικά λάθη να καθορίσουν την τελική έκβαση.
Δεδομένης της μικρής βαθμολογικής διαφοράς που χωρίζει τις ομάδες (καθώς θεωρητικά μπορεί να σωθεί η ουραγός Κέρκυρα και να υποβιβαστεί ο όγδοος Πανιώνιος!), είναι πολύ πιθανό μετά το τέλος της 30ής αγωνιστικής να προκύψει ισοβαθμία ή ισοβαθμίες. Σε αυτή την περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν είτε βάσει των αποτελεσμάτων των εμπλεκόμενων ομάδων κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου είτε μέσω αγώνα μπαράζ σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας…

Αναλυτικά όσα ισχύουν για τις εννέα ομάδες που δίνουν μάχη για την παραμονή τους στη Σούπερ Λίγκα:

Πανιώνιος: Με 31 βαθμούς βρίσκεται στην όγδοη θέση της βαθμολογίας και νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες. Ωστόσο το δύσκολο πρόγραμμα που έχει μπροστά του, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εκτός έδρας και Αστέρα Τρίπολης και Ξάνθη εντός, προκαλεί ανασφάλεια. Το παιχνίδι με την Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη θεωρείται «τελικός» για τους Κυανέρυθρους.
Λεβαδειακός: Το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα έθεσε την ομάδα της Λιβαδειάς σε τροχιά Ευρώπης, ωστόσο ένα αρνητικό σερί οκτώ αγώνων χωρίς νίκη έριξε τους Βοιωτούς σε περιπέτειες, καθώς βρίσκονται στους 30 βαθμούς. Την ερχόμενη αγωνιστική το εντός έδρας ματς με την ΑΕΚ και την αμέσως επόμενη το εκτός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα χαρακτηρίζονται ως καθοριστικά για τη σωτηρία.

Πλατανιάς: Λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν ελπίδες παραμονής στον νεοφώτιστο Πλατανιά. Ωστόσο η χανιώτικη ομάδα αποδείχθηκε «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Οι 30 βαθμοί προσφέρουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με τους έτερους διεκδικητές, ωστόσο το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί με Παναθηναϊκό (εκτός), Ολυμπιακό (εντός) και Βέροια (εκτός) προβληματίζει τους Κρητικούς. Ματς-«κλειδί» θεωρείται αυτό της τελευταίας αγωνιστικής με τον Λεβαδειακό εντός έδρας.
ΑΕΚ: Οι τέσσερις βαθμοί διαφορά από τον Αρη δίνουν «αέρα» στην Ενωση που έχει συγκεντρώσει 29 βαθμούς. Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών ωστόσο κρύβει παγίδες, καθώς από τα τέσσερα παιχνίδια τα τρία είναι εκτός έδρας με Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο. Ως εκ τούτου η νίκη επί του Πανθρακικού στο ΟΑΚΑ αποτελεί μονόδρομο. Ενδεχομένως όμως να χρειαστεί έναν επιπλέον βαθμό…
ΟΦΗ: Οι 28 βαθμοί και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα τοποθετούν την ομάδα του Ηρακλείου μεταξύ των… επίφοβων για υποβιβασμό, καθώς τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα ματς είναι απέναντι σε ομάδες της πρώτης πεντάδας (ΠΑΣ Γιάννινα εντός, Ατρόμητο εκτός και Αστέρα Τρίπολης εντός), ενώ το άλλο ματς είναι με τον Πανθρακικό, που επίσης «καίγεται», στην Κομοτηνή.
Βέροια: Η ομάδα της Ημαθίας βρίσκεται στους 27 βαθμούς και έχει μπροστά της δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Ωστόσο με δύο νίκες στην έδρα της επί της Κέρκυρας και του Πλατανιά μπορεί να σώσει τη χρονιά…
Πανθρακικός: Η απρόσμενη εντός έδρας ήττα (2-0) από την Ξάνθη την περασμένη Δευτέρα έφερε την ομάδα της Κομοτηνής σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Οι 26 βαθμοί καταδεικνύουν του λόγου το αληθές, όπως και τα εκτός έδρας ματς-«φωτιά» με τον Αρη και την ΑΕΚ. Στις εντός έδρας αναμετρήσεις με ΟΦΗ και Κέρκυρα προφανώς απαιτείται μόνο η νίκη για τη σωτηρία, χωρίς όμως να είναι εγγυημένη η παραμονή ακόμη και αν αποκτηθούν οι έξι βαθμοί.
Αρης: Οι Κίτρινοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού με 25 βαθμούς και με την πλάτη στον τοίχο, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον επτά πόντους για να ελπίζουν σε παραμονή. Ο «τελικός» που ακολουθεί με τον Πανθρακικό στη Θεσσαλονίκη είναι ματς «ζωής ή θανάτου», ενώ τα επόμενα παιχνίδια με τον Ατρόμητο εκτός έδρας, τον Αστέρα Τρίπολης εντός και την Ξάνθη εκτός καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του Αρη.
Κέρκυρα: Αν και οι Φαίακες θεωρούνται καταδικασμένοι με υποβιβασμό, ακόμη διατηρούν μαθηματικά τις ελπίδες τους καθώς, εφόσον επιτύχουν το απόλυτο των νικών, θα φθάσουν τους 32 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο, καθώς τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια είναι μακριά από την Κέρκυρα με Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανθρακικό και το εντός με τον Λεβαδειακό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ