Παίκτης του Ολυμπιακού θεωρείται ο Ντέρεκ Μπόατενγκ, παρότι η ερυθρόλευκη ΠΑΕ δεν ανακοίνωσε επίσημα την απόκτησή του. Ο 30χρονος γκανέζος μέσος τη Δευτέρα (11/2) πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και όπως διέρρευσε από τον Ολυμπιακό, συμφώνησε σε 6μηνη συνεργασία με προοπτική ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.

Την απόκτηση του Μπόατενγκ εισηγήθηκε ο κ. Μίτσελ που γνώριζε τα προσόντα του από την Χετάφε όπου τον είχε ποδοσφαιριστή. Στην ισπανική ομάδα ο Γκανέζος έκανε την καλύτερη διετία της καριέρας του (2009-2011) με 61 παιχνίδια και δύο γκολ.
Το 2011 ο Μίτσελ έφυγε από τη Χετάφε και ο Μπόατενγκ μεταγράφηκε στην ουκρανική Ντνιέπρ προπονητής τη οποίας είναι ο ισπανός Χουέντε Ράμος. Την πρώτη χρονιά ο Γκανέζος τα περνούσε καλά στο Ντνιεπροπετρόφσκ ξεκινώντας βασικός σε 21 παιχνίδια πρωταθλήματος. Τα προβλήματα ξεκίνησαν στις 10 Μαρτίου 2012. Σε εντός έδρας αγώνα της Ντνιεπρ με την Βόρσκλα ο Μπόατενγκ συνεπλάκη με αντιπάλους. «Τρία νοκ άουτ σε 10 δευτερόλεπτα από τον Μπόατενγκ» έγραψε η «Τερικόν». Ο παίκτης δικαιολόγησε την έκρηξή του λέγοντας ότι δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τον ποδοσφαιριστή της Βόρσκλα Ρόμαν Μπέζους και ότι τον αποκάλεσε «μαύρο πίθηκο».
Η ουκρανική ομοσπονδία τιμώρησε τον Μπόατενγκ με δύο αγωνιστικές αλλά δεν έδωσε συνέχεια, ίσως επειδή ανάλογες καταγγελίες είχαν γίνει και από άλλους ξένους παίκτες κατά το παρελθόν με αποκορύφωμα την προτροπή του άγγλου διεθνή ποδοσφαιριστή Σολ Κάμπελ προς τους συμπατριώτες του να μην ταξιδέψουν λόγω ρατσισμού στην Ουκρανία και να δουν το Euro 2012 από την τηλεόραση. Την εποχή εκείνη για την απόκτηση του γκανέζου μέσου ενδιαφέρθηκε η αγγλική Γουέστ Μπρόμγουιτς. Η Ντνιέπρ απαίτησε 3,5 εκατ. λίρες και η μεταγραφή σταμάτησε.
Τον Ιούλιο του 2012 ο Μπόατενγκ αποφάσισε να εγκαταλείψει πάση θυσία την Ουκρανία. Παραμονές του αγώνα με την Μέταλουργκ ενημέρωσε τον προπονητή του ότι θέλει να φύγει από την Ντνιεπρ και να μην τον υπολογίζει. «Θέλω να φύγω από την Ντνιεπρ. Πρέπει να φύγω. Δεν μπορώ να μείνω άλλο. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορώ να τα συζητήσω δημόσια. Με την βοήθεια του Θεού θα φύγω« δήλωσε σε συμπατριώτες του στις 16 Αυγούστου 2012.
Ο ιδιοκτήτης της Ντνιεπρ κ. Ιγκόρ Κολομόισκι αποκάλυψε αργότερα ότι ο παίκτης τον ενημέρωσε πως ο λόγος που θέλει να φύγει από την ομάδα και την Ουκρανία, έχει να κάνει με την άσχημη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας του. Όπως είπε, τον Απρίλιο του 2012 η γυναίκα του ποδοσφαιριστή έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του εκατομμυριούχου Γκενάντι Αξερλοντ. Δύο άγνωστοι τον πυροβόλησαν επανειλημμένα έξω από το σπίτι του ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητο και όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί του έδωσαν τη χαριστική βολή στη λεωφόρο Καρλ Μαρξ υπό τα βλέμματα διερχόμενων πολιτών.
Η πρώτη ομάδα που ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Μπόατενγκ ήταν η τουρκική Μπούρσασπορτ. Ο πρόεδρός της πήγε στην Ουκρανία, αλλά οι απαιτήσεις της Ντνιεπρ κρίθηκαν υπερβολικές και η μεταγραφή δεν έγινε. Ακολούθησε η πρόταση της Φούλαμ, αλλά χωρίς συνέχεια. Η ομάδα του Λονδίνου επανήλθε τον Ιανουάριο του 2012 και όλα έδειχναν ότι η μεταγραφή είναι τελειωμένη. Ο παίκτης πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, η Φούλαμ έδινε στην Ντνιεπρ 2 εκατ. λίρες. Η μεταγραφή και πάλι δεν έγινε επειδή σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, η Ντνιεπρ ανέβασε τις απαιτήσεις της στις 10 εκατ. λίρες. Ο Μπόατενγκ έφυγε για την Ν. Αφρική όπου συμμετείχε στο Κόπα Αφρικα με την Γκάνα.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο παίκτης ήρθε στην Ελλάδα, πέρασε την Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις, συμφώνησε με τον Ολυμπιακό και περιμένει την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει, ζητώντας να μείνει ελεύθερος επικαλούμενος σοβαρούς λόγους. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα βγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Εως τότε δεν μπορεί να αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό. Αν δικαιωθεί αυτόματα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του με τους Ερυθρόλευκους. Αν όχι, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ντνιεπρ εκτός αν ο Ολυμπιακός συμφωνήσει στο τίμημα με το οποίο οι Ουκρανοί θα τον αφήσουν ελεύθερο.