Τα «σκάγια» των ηχογραφημένων συζητήσεων μεταξύ αθλητικών παραγόντων, διαιτητών και μάνατζερ πήραν _ ως γνωστόν _ και πρωτοκλασάτο διεθνή μπασκετμπολίστα, ο οποίος με βάση το πόρισμα της Εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου συνομιλεί με γνωστό παράγοντα ζητώντας να του δοθεί «φάρμακο» (τουτέστιν ντόπα), ούτως ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη επίδοση στους τελικούς της Α1 Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού!

Η αποκάλυψη του ονόματος έσκασε σαν… βόμβα, ωστόσο δεν θα αποτελεί σπουδαίο κέρδος η εμπλοκή του διεθνούς καλαθοσφαιριστή σε (άλλη μια) υπόθεση ντόπινγκ, αλλά δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να πατάξει _ παράλληλα με τη βρωμιά των στημένων αγώνων _ και το κύκλωμα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, που δρα στην Ελλάδα από το 1981 και εντεύθεν κάνοντας πλούσιους προπονητές, αθλητές, ιατρούς, ακόμη και πολιτικούς…

Το πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι επίσης γνωστό και δεδομένο. Για τρίτη σερί αγωνιστική περίοδο έχουν πάψει να διενεργούνται έλεγχοι ντόπινγκ από τους δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ), με αποτέλεσμα η Α1 που διοργανώνει ο ΕΣΑΚΕ να είναι… ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας να μπορεί να «ντοπάρεται» ανενόχλητα χωρίς τον φόβο του ελέγχου και των κυρώσεων.

Εως και την περίοδο 2007-08, κληρώνονταν δύο από τους επτά αγώνες της κάθε αγωνιστικής και συνήθως δύο αθλητές από κάθε ομάδα (συνολικά οκτώ) για να υποβληθούν σε ελέγχους ντόπινγκ. Η διοργανώτρια αρχή της Α1 από τότε γκρίνιαζε για το υψηλό κόστος της κάθε δειγματοληψίας, με αποτέλεσμα να σταματήσει να πληρώνει για να διαφυλάξει το κύρος της ελληνικής λίγκας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση υπογραφής συμβάσεων των δειγματοληπτών εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οδήγησε στην κατάσταση που υπάρχει την τελευταία τριετία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ουδείς έλεγχος διενεργείται έπειτα από κάθε αγωνιστική. Η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) πραγματοποιεί αραιά και που απροειδοποίητους ελέγχους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ έλεγχοι γίνονται στα Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και μόνο ένας έλεγχος ντόπινγκ για τους ξένους παίκτες, που έρχονται να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πόσο ρατσιστικό είναι αυτό; Διότι προφανώς ντοπάρονται και Ελληνες!

Αλλωστε, το να γίνει κανείς αποδέκτης απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο συμβόλαιο, δεν είναι θέμα εθνικότητας, πόσω μάλλον όταν το σύστημα ελέγχου είναι διάτρητο και όχι μόνο αφήνει παράθυρο για παρανομίες, αλλά… ολόκληρη πόρτα!

Αν οι αρμόδιοι θέλουν πραγματικά να πατάξουν το ντόπινγκ, που δρα παράλληλα με το κύκλωμα παράνομων αγώνων και στοιχηματισμού, θα πρέπει να συνδέσουν πρόσωπα παραγόντων, ιατρών, αθλητών και ομάδων. Να ανατρέξουν στο παρελθόν και να ξεσκεπάσουν υποθέσεις, που κουκουλώθηκαν, να ξεκινήσουν ανακρίσεις και να ξεδιπλωθεί ο μίτος της Αριάδνης. Διότι όσο πλούσιοι έχουν γίνει κάποιοι επιτήδειοι στο λερωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, άλλο τόσα μηδενικά έχουν στον λογαριασμό τους οι «επιστήμονες» του ντόπινγκ, ανεξαρτήτως αθλήματος.