Κανονικά, όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, η διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας οφείλει να δώσει το όνομά του στο ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αμυντικό της διοργάνωσης. Για έκτη φορά σε επτά χρόνια (μόνο πέρυσι έχασε το βραβείο) ο 30χρονος γκαρντ αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός στη διοργάνωση κερδίζοντας με συντριπτικό ποσοστό την εμπιστοσύνη των προπονητών που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία.

Παρά το γεγονός ότι κατετάγη 10ος στα κλεψίματα (μ.ό. 1,6 κλ) και δεύτερος μεταξύ των γκαρντ στα ριμπάουντ (μ.ό. 3,8 ρ.), οι προπονητές της Ευρωλίγκας έκριναν ότι η επιρροή του στο αμυντικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγαλύτερη από τους αριθμούς.

Η μνημειώδης πίεσή του στην μπάλα, η μοναδική ικανότητα να μαρκάρει παίκτες από τη θέση «1» ως και τη θέση «4», ο ηγετικός ρόλος του στην αμυντική λειτουργία των πρωταθλητών Ελλάδος και τα τεράστια χέρια του, που κρύβουν σαν… πέπλο το οπτικό πεδίο του εκάστοτε επιτιθέμενου, τόν καθιστούν «μετρ της άμυνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής τον Διαμαντίδη ακολούθησαν ο πάουερ φόργουορντ της Σιένα Σον Στόουνρουκ και οι Ντορόν Πέρκινς και Τσακ Εϊντσον της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ αρκετές ψήφους πήραν οι άσοι της Μπαρτσελόνα Ρίκι Ρούμπιο και Φραν Βάσκεθ. Ο τίτλος του καλύτερου αμυντικού είναι ο δεύτερος που έχει απονεμηθεί για φέτος.

Ήδη ανακοινώθηκε το βραβείο «Αλφόνσο Φορντ» για τον κορυφαίο σκόρερ της διοργάνωσης Ιγκόρ Ρακότσεβιτς της Εφές Πίλσεν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθούν και τα υπόλοιπα βραβεία, που θα παραλάβουν οι αθλητές σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στις 7 Μαΐου. Τα βραβεία του «κόουτς της χρονιάς» και του «παράγοντα της χρονιάς» θα ανακοινωθούν μετά το Φάιναλ Φορ.