Οι σέρβοι χούλιγκαν που απασχόλησαν την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη στην Ευρώπη με τα πρωτοφανή επεισόδια που προκάλεσαν στο γήπεδο «Λουίτζι Φεράρις» της Γένοβας, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας Ιταλία- Σερβία, δεν είναι… ανάδελφοι ούτε άγνωστοι στους ημέτερους ταραξίες των γηπέδων.

Την περασμένη Τρίτη, οι πρωταγωνιστές των εκτρόπων στη Γένοβα με επικεφαλής τον Ιβάν (τον τρομερό αρχιχούλιγκαν) Μπογκντάνοφ, ανήκαν στον σκληρό πυρήνα των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα οι οποίοι είναι αδελφοποιημένοι με τους εγχώριους ερυθρόλευκους οπαδούς του Ολυμπιακού. Εξίσου σκληροί, όμως, είναι και οι αιώνιοι αντίπαλοί τους στο Βελιγράδι, οι οπαδοί της Παρτιζάν, οι οποίοι και για λόγους χρώματος (ασπρόμαυρο) είναι αδελφοποιημένοι με τους ασπρόμαυρους του ΠΑΟΚ.

Οι δύο «συμμαχίες» δεν περιορίζονται σε ανταλλαγές ευχετήριων καρτών και μηνυμάτων αλλά έχουν σφυρηλατηθεί στη μάχη. Στα φόρουμ των οπαδών έχουν περιγραφεί πολλές ιστορίες κοινής δράσης από τη μία πλευρά των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και του Ολυμπιακού και από την άλλη της Παρτιζάν και του ΠΑΟΚ.

Η πιο πρόσφατη (επί ελληνικού εδάφους, γιατί υπάρχουν και επί σερβικού) αφορούσε τη συμμετοχή σέρβων οπαδών της Παρτιζάν στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στο (ματαιωθέν τότε) φάιναλ φορ του Κυπέλλου χάντμπολ ανδρών στη Λαμία μεταξύ χουλιγκάνων του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Αντίστοιχες ιστορίες κοινής δράσης υπάρχουν για τις οπαδικές συμμορίες των δύο ερυθρόλευκων ομάδων σε χτυπήματα κατά των οπαδών του Παναθηναϊκού. Παρεμπιπτόντως, καταπώς φημολογείται, να σημειωθεί ότι οι σκληροί του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν, παρά τις μεταξύ τους οπαδικές αντιθέσεις, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ελέγχουν από κοινού το εμπόριο ναρκωτικών στο Βελιγράδι.

Πέρα ωστόσο από τους (όποιους) συνειρμούς για τους «αδελφικούς δεσμούς» μερίδας ημετέρων χούλιγκαν με τον αρχιχούλιγκαν Ιβάν και τη συμμορία του που έχει πλούσιο ακροδεξιό- εθνικιστικό-παραστρατιωτικό βίο και πολιτεία,- όπως και οι αντίστοιχοι Παρτιζάνοι- από αυτή την ιστορία της Γένοβας προκύπτουν και κάποιες άλλες αναφορές και παραλληλισμοί με τα καθ΄ ημάς χουλιγκανικά δρώμενα και την αντιμετώπισή τους.

Κατ΄ αρχάς ο τρόπος σύλληψης του Ιβάν Μπογκντάνοφ, την περασμένη Τρίτη στη Γένοβα: τον ξετρύπωσαν οι ιταλικές αρχές από τα μπαγκάζια του πούλμαν που μετέφερε σέρβους οπαδούς για την επιστροφή τους στο Βελιγράδι. Κατά δεύτερον, ο τρόπος που τον ταυτοποίησαν, δεδομένου ότι φορούσε κουκούλα στο γήπεδο «Λουίτζι Φεράρις»: από κάποια τατουάζ στο χέρι!

Βέβαια, ότι όλα αυτά εδώ φαίνονται σαν αστυνομικές ιστορίες τύπου «CSΙ» σε σχέση με την (αν)αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας, είναι δεδομένο. Ομως κάποιες φορές υπάρχουν και ταυτόχρονες συγκρίσεις… Οπως εν προκειμένω στην περιβόητη υπόθεση ξυλοδαρμού του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς όπου εδώ και σχεδόν δυόμισι μήνες- για την ακρίβεια από το Σάββατο 7 Αυγούστου- η Αστυνομία «ταυτοποιεί» και ετοιμάζεται να προβεί σε συλλήψεις τον αντίστοιχων ελλήνων… κιτρινόμαυρων Ιβάν που επιτέθηκαν στον σέρβο προπονητή (τότε) της ΑΕΚ κατά τη λήξη του φιλικού της Ενωσης στην Καλλιθέα με την τοπική ομάδα!

Το αστείο είναι ότι εδώ οι αρμόδιοι αστυνομικοί δεν χρειάζεται, ως άλλοι Σέρλοκ Χολμς, να ψάξουν, να ανακαλύψουν και να αποκρυπτογραφήσουν κάποια τατού ή άλλα χαρακτηριστικά-στάμπες των χούλιγκαν που επιτέθηκαν στον κ. Μπάγεβιτς. Διότι απλούστατα έχουν… φάτσα κάρτα τα πρόσωπά τους, τα οποία φαίνονται στην κάμερα! Εξ ου, θα πείτε, και ο φόβος και τρόμος των δραστών δυόμισι μήνες τώρα. Μα δεν μπορείτε να φανταστείτε. Θα έχουν χάσει τον ύπνο τους τα καλόπαιδα…

Μιας και περί οπαδών ο λόγος, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο μεγαλομέτοχός της κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ διεκδικούσε σθεναρά και επανειλημμένα το «δικαίωμα» μετάβασης οπαδών των Ερυθρολεύκων στην Ξάνθη για τον χθεσινό εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με την τοπική ομάδα, την ίδια ώρα απέρριπτε πρόταση διάθεσης εισιτηρίων στους οπαδούς του Αρη για τον αγώνα της επόμενης αγωνιστικής στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Εν ολίγοις η πειραϊκή ΠΑΕ θεωρεί δικαίωμά της να επιλέγει τους οπαδούς ποιας ομάδας θα φιλοξενήσει, με μοναδικό κριτήριο την προστασία του γηπέδου της από πιθανές καταστροφές, και ταυτόχρονα αμφισβητεί το δικαίωμα της Πολιτείας να προστατεύσει τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από βανδαλισμούς όπως εκείνοι στους οποίους επιδόθηκαν οπαδοί του Ολυμπιακού κατά την τελευταία μετακίνησή τους στην πόλη των Σερρών. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος όμως δεν γίνεται, κύριε Μαρινάκη…