ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ των δικαστικών αρχών βρίσκεται η νέα υπόθεση «μαζικού» ντόπινγκ που χτύπησε τον ελληνικό (πρωτ)αθλητισμό και ιδιαίτερα την άρση βαρών. Η «καταιγίδα» της διεγερτικής γεραναμίνης που ενέσκηψε ανοιξιάτικα στον ελληνικό ορίζοντα… διέγειρε τα αντανακλαστικά του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος κάλεσε σε
απολογία τους πρώτους εμπλεκομένους στην υπόθεση, αρσιβαρίστες Γιώργο Παπαδόπουλο και Χριστίνα Φιλανδριανού. Θα χρειαστεί όμως να τον ξαναεπισκεφθούν αφού προσήλθαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ίσως γιατί δεν την θεωρούσαν επιβεβλημένη. Αντίθετη όμως ήταν η άποψη του εισαγγελέα, που βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης. Εναν χρόνο μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην
ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όταν η τοξική αναβολική ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) σάρωσε την εθνική ομάδα άρσης βαρών, ήρθε η διεγερτική ουσία 4-methyl-2 hexanamine με το κοινό όνομα γεραναμίνη για να προκαλέσει νέο σάλο στα πλατό των δυνατών με 7 θετικά δείγματα! Και όπως συνέβη με τη μεθυλτριενολόνη, έτσι και η νέα μοδάτη ουσία παρεισέφρησε και σε άλλους αθλητικούς χώρους- στο ποδόσφαιρο
(3), στον στίβο (1) και στην ποδηλασία (1). Συνολικά, ως την περασμένη εβδομάδα, τα θετικά δείγματα σε γεραναμίνη ήταν 12 (δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα εν αναμονή εξέτασης του β Δ
δείγματος), που σημαίνει ότι λειτουργεί κύκλωμα το οποίο τη… διαφήμιζε ως αποτελεσματική και μη ανιχνεύσιμη και τη διοχετεύει, αν και η παραγγελία μπορεί να γίνεται και μέσω Ιnternet.

Το νέο στην υπόθεση είναι ότι το μήνυμα για τη διάδοση της γεραναμίνης μεταξύ των ελλήνων αθλητών ήρθε από το εξωτερικό, όταν στη διάρκεια του πρωταθλήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης της άρσης βαρών βρέθηκε θετικός στην ουσία ο Τάσος Τριανταφύλλου , ο οποίος πέρυσι, αν και μέλος της εθνικής ομάδας, είχε γλιτώσει από την τσιμπίδα αφού ήταν τραυματίας και δεν είχε υποβληθεί σε έλεγχο για τη Μ3. Η αποκάλυψη αυτή, τον περασμένο Απρίλιο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τόσο στην ομοσπονδία άρσης βαρών (ΕΟΑΒ) όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) αφού ο αθλητής είχε περάσει επανειλημμένως ελέγχους προτού ταξιδέψει στην Πολωνία. Τα δείγματα, όπως και δεκάδων ακόμη αθλητών της άρσης βαρών, είχαν ελεγχθεί από το αντιντόπινγκ εργαστήριο του ΟΑΚΑ, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του Τριανταφύλλου στους αγώνες, θεωρώντας τον καθαρό.

Τόσο η ΕΟΑΒ όσο και το ΕΣΚΑΝ ζήτησαν εξηγήσεις για αυτό το λάθος. Μάλιστα, σύμφωνα με μια ιστορία που κυκλοφορεί στους κύκλους του αντιντόπινγκ, το δείγμα του Τριανταφύλλου είχε δοθεί ως καθαρό από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ λόγω αβλεψίας και δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα λεπτά για να αποδειχθεί ότι ήταν θετικό! Υστερα από αυτό το ΕΣΚΑΝ απαίτησε από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ να ελεγχθούν ξανά όλα τα δείγματα- περίπου 200- των ελέγχων εντός αγώνων από 1ης Ιανουαρίου 2009. Εν τω μεταξύ ανακοινώνεται στις 28 Απριλίου ο διετής αποκλεισμός από την ΕΟΑΒ του Παπαδόπουλου και της Φιλανδριανού που είχαν βρεθεί θετικοί στην ίδια ουσία σε έλεγχο ντόπινγκ στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Πρωτάθλημα Επιλέκτων.

Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύπτεται το (πρώτο από τα τρία) κρούσμα του πολωνού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Γιακούμπ Βαβζίνιακ για να ακολουθήσει στις αρχές Ιουνίου η νέα σοδειά «παρανόμων» που πιάστηκαν στον επανέλεγχο που διέταξε το ΕΣΚΑΝ. Πρόκειται για τέσσερις αρσιβαρίστες- τα κρούσματα αυτά ανακοινώθηκαν από την ομοσπονδία-, έναν ποδηλάτη, τον 45χρονο Γιώργο Γκίνη, και μια αθλήτρια του στίβου, για το θετικό δείγμα της οποίας ο ΣΕΓΑΣ τηρεί ακόμη σιγήν ιχθύος.

Εντονη αντίδραση του Πύρρου Δήμα
Η αποκάλυψη των τεσσάρων νέων κρουσμάτων στον χώρο της άρσης βαρών σε επανέλεγχο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΟΑΒ που με επιστολή της στο Εργαστήριο του ΟΑΚΑ – κοινοποιήθηκε στο ΕΣΚΑΝ και στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη – έθεσε θέμα αξιοπιστίας των ελέγχων του, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να εκτεθεί εκ νέου ο ελληνικός αθλητισμός εν όψει σημαντικών διεθνών αγώνων όπως οι Μεσογειακοί της Πεσκάρα. Στην ΕΟΑΒ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια διότι, αν πιαστούν ακόμη δύο αρσιβαρίστες ντοπαρισμένοι, τότε με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλειστεί διά παντός από τις διεθνείς διοργανώσεις. Πολύ περισσότερο που η νέα ηγεσία της υπό την προεδρία του κ. Πύρρου Δήμα έχει προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να κατασταλεί το ντόπινγκ στην άρση βαρών. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2009 έχουν διενεργηθεί 15 σειρές ελέγχων σε πολλούς αθλητές κάθε φορά!

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία έβαλα κύριο στόχο μου την καταπολέμηση του ντόπινγκ στην άρση βαρών» τονίζει στο «Βήμα» ο τρις χρυσός Ολυμπιονίκης και εξηγεί: «Το πρώτο πράγμα που είπα σε όλους- αθλητές και προπονητές- ήταν ότι δεν έχουμε ανάγκη από καμιά ουσία. Οτι δεν καιγόμαστε για διακρίσεις.Τους είπα “κάντε την προπόνησή σας και ευχαριστηθείτε το”. Μερικά παιδιά όμως, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, χωρίς να συμβουλευθούν την ιατρική επιτροπή της ομοσπονδίας, πήραν αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα και μπορείς να τα παραγγείλεις μέσω Ιnternet.Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΕΣΚΑΝ και της προέδρου του κυρίαςΧαράς Σπηλιοπούλου.Μας βοήθησε με γιατρούς,με δικηγόρους στην εκστρατεία που κάνουμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο της άρσης βαρών.Θα το ξαναπώ ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Απόδειξη ότι τιμωρήσαμε τους Παπαδόπουλο και Φιλανδριανού με δύο χρόνια, που είναι η ανώτερη ποινή. Εμείς, παρ΄ ότι μας έχουν περικόψει τον προϋπολογισμό, κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους.Τις τελευταίες τριάντα ημέρες κάναμε τέσσερις σειρές ελέγχων».

Ακόμη βαρύτερη ήταν η καμπάνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Τριανταφύλλου, που τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι υπάρχουν σε βάρος του σοβαρά στοιχεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι Παπαδόπουλος και Φιλανδριανού στην απολογία τους στην ΕΟΑΒ κατέθεσαν ότι προμηθεύτηκαν τα σκευάσματα από τον Τριανταφύλλου.

Στη σέντρα το Εργαστήριο
Η αστοχία του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ στον έλεγχο της γεραναμίνης, που ήρθε να προστεθεί στο περυσινό επεισόδιο με τη μεθυλτριενολόνη, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στους κύκλους του αντιντόπινγκ, ενώ το θέμα απασχολεί και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει γίνει δέκτης παραπόνων από αρκετές πλευρές. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες η ηγεσία του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ), στο οποίο υπάγεται εκ του νόμου το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ, είχε στείλει επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού επισημαίνοντας προβλήματα στη λειτουργία του εργαστηρίου.

Από την πλευρά του το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5 Ιουνίου επιστολή στο ΔΣ του ΟΑΚΑ, με την οποία επικαλείται τις συνθήκες εργασίες και την έλλειψη προσωπικού για να εξηγήσει τα λάθη στους ελέγχους. Λέγεται μάλιστα ότι στην επιστολή αναφέρεται πως με αυτές τις προϋποθέσεις «το ανθρώπινο λάθος αποτελεί βεβαιότητα»…

Τα ανακλαστικά του ΕΣΚΑΝ
Η υπόθεση της γεραναμίνης πάντως είχε και θετικές πλευρές καθώς απέδειξε ότι τα ανακλαστικά του ΕΣΚΑΝ είναι πολύ ισχυρά αφού η κινητοποίησή του ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μάλιστα στις 5 Μαΐου είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους αθλητές ότι «δεν θα πρέπει να λαμβάνουν από μόνοι τους συμπληρώματα διατροφής (ειδικά όταν αυτά παραγγέλλονται μέσω Διαδικτύου), διότι είναι πολύ πιθανό να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες στον αθλητισμό. Τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί η λήψη μιας νέας απαγορευμένης διεγερτικής ουσίας από αθλητές, της 1,2-διμεθυλαμίνης, με κοινή ονομασία γεραναμίνη».

Παράλληλα μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις του, όπως στις υποθέσεις του ποδοσφαιριστή Μανώλη Μονιάκη (είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη αλλά τιμωρήθηκε με έξι μήνες και όχι με δύο χρόνια από τον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λίγκας), του ποδηλάτη Γιάννη Ταμουρίδη (η ομοσπονδία του μείωσε την ποινή από δύο σε έναν χρόνο) και του κολυμβητή Δημήτρη Ξυνάδα (αθωώθηκε από την ομοσπονδία κολύμβησης αν και κατηγορούνταν για άρνηση ελέγχου ντόπινγκ), δείχνει ότι το ΕΣΚΑΝ έχει μετατραπεί σε πραγματικό Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το ΕΣΚΑΝ προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ κατά των πρωτοβάθμιων αποφάσεων και ζητεί την εφαρμογή των κανονισμών. Το μήνυμα που στέλνεται από το ΕΣΚΑΝ και την πρόεδρό του κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου είναι ότι «δεν μπορεί η Πολιτεία να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του ντόπινγκ και οι παραβάτες να αθωώνονται», γι΄ αυτό οι υπεύθυνοι του ΕΣΚΑΝ είναι αποφασισμένοι να προχωρούν σε προσφυγές σε όλες τις περιπτώσεις που οι ομοσπονδίες κάνουν τα στραβά μάτια για «τα δικά τους παιδιά».

Ο αμετανόητος χημικός Πάτρικ Αρνολντ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ σήμα για την εμφάνιση στον χώρο των απαγορευμένων ουσιών της γεραναμίνης, όπως είναι το κοινό όνομα μιας σειράς αμφεταμινών, προήλθε από την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Washington Ρost» στις 8 Μαΐου του 2006.

Στο δημοσίευμά της η έγκυρη εφημερίδα αποκάλυπτε ότι «έχει κατασκευαστεί από χημικό ένα νέο προϊόν που περιλαμβάνει μια κρυμμένη ουσία». Ο χημικός δεν ήταν άλλος από τον διαβόητο Πάτρικ Αρνολντ (φωτογραφία), πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση Βalco, που συντάραξε τον παγκόσμιο αθλητισμό με την τεχνητή αναβολική ουσία τετραϋδρογεστρινόνη (ΤΗG). Την εποχή εκείνη το σκεύασμα που ανακάλυψε ο Αρνολντ ξεγλιστρούσε από τους αντιντόπινγκ ελέγχους, όπως συνέβαινε για χρόνια και με την τετραϋδρογεστρινόνη.

Ο αμετανόητος αμερικανός χημικός, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για την υπόθεση Βalco, είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που πουλούσε τα σκευάσματα μέσω Ιnternet. Το προϊόν, με το όνομα ΕrgoΡharm ΕrgoLean ΑΜΡ, περιείχε την ουσία μεθυλεξαναμίνη (4-methyl-2 hexanamine) που ανακαλύφθηκε το 1944. Το προϊόν πλασαριζόταν ως λιποδιαλυτικό και… υποσχόταν «ανάκτηση ενέργειας». Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η τιμή του αφού ένα μπουκαλάκι με 90 κάψουλες προσφέρεται με έκπτωση 50%, στην τιμή των 29,95 δολαρίων. Κύκλοι του αντιντόπινγκ θεωρούν ότι το προϊόν παράγεται πλέον στην Κίνα και πλασάρεται κυρίως μέσω του Ιnternet.