Σε μια εποχή όπου τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει στη λήθη και οι αθλητές έχουν μάθει να πουλούν το ταλέντο τους για να ζουν στην αφθονία των αγαθών, το να χωρέσει κανείς δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη απαιτεί μεγάλα κότσια και συνεχείς προσωπικές θυσίες. «Φταίει η κακούργα η καλοπέραση» είχε παραδεχθεί κάποτε ο φιλαλήθης νυν βουλευτής του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Φασούλας εξηγώντας τη δική του απόφαση να αγνοήσει την εισαγωγή του στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και κάπως έτσι λειτούργησαν και οι μεταγενέστεροι διάσημοι αθλητές που είτε τα φόρτωσαν στον κόκορα είτε αρνήθηκαν να θυσιάσουν την αθλητική καριέρα με το εύκολο και πολύ χρήμα για χάρη της επιστήμης. Αλλωστε το λέει και η παροιμία: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως τα φωτεινά παραδείγματα εξαιρέσεων δεν είναι λιγοστά μια και όπως πρεσβεύει και ο φοιτητής στο τελευταίο έτος της Ιατρικής Βασίλης Κικίλιας «εμείς που ενδώσαμε στην πρόκληση θα έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε περήφανοι και να βοηθήσουμε τον αθλητισμό από επιστημονική βάση».



Οι αμετανόητοι εραστές της γνώσης απέδειξαν κατά καιρούς ότι όταν υπάρχει θέληση ο επαγγελματικός πρωταθλητισμός και οι σπουδές μπορούν να συνδυαστούν. Ο Χρήστος Ζούπας υπήρξε ένας από τους ικανότερους πλέι μέικερ που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ και τώρα διαπρέπει στην ιατρική απολαμβάνοντας την αναγνώριση ως ένας εκ των κορυφαίων γιατρών με ειδικότητα στον διαβήτη. Τα πέτρινα χρόνια στις τσιμεντένιες αλάνες που είχαν ως αποκορύφωμα της καριέρας του την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 στο Καλλιμάρμαρο με την ΑΕΚ δεν τον λύγισαν και κυρίως δεν τον ξεγέλασαν: «Ακόμη και τότε που φθάσαμε τόσο ψηλά, κύριο μέλημά μου ήταν η ιατρική και μετά το μπάσκετ. Θυμάμαι ότι περπατούσα τη μισή Αθήνα για να κάνω προπόνηση και το βράδυ που ήμουν πτώμα δεν σήκωνα κεφάλι από τα βιβλία μου» αναπολεί με νοσταλγία ο Ζούπας.


Αλλά και ο Λάκης Νικολάου δεν μοίρασε το ομορφότερο κομμάτι της ζωής του ανάμεσα στις δύο αγάπες του; Υπήρξε ο αμυντικός στυλοβάτης της ΑΕΚ τη δεκαετία του ’70 όταν παράλληλα σπούδαζε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και όπως διηγείται «υπήρξαν στιγμές που ένιωσα αδύναμος, όταν όμως υπάρχει θέληση υπάρχει και χρόνος για να καταφέρεις τα πάντα, γι’ αυτό και δεν λύγισα». Ο εκ των κορυφαίων ελλήνων χειρουργός ορθοπεδικός πήρε την ειδικότητά του στην πανεπιστημιακή ορθοπεδική κλινική και ακολούθως πέρασε τα σύνορα για να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Duke University Medical Center απ’ όπου και πήρε ειδικότητα στην αθλητιατρική.


* Πτυχία της… πισίνας


Μυαλό ξυράφι μέσα και έξω από τις πισίνες αποδείχθηκε και ο σπουδαίος πολίστας Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος σκοπεύει στο μέλλον να διαπρέψει και ως χημικός μηχανικός, καθώς εκτός από το πτυχίο του ΕΜΠ που έχει κορνιζάρει στον τοίχο του σπιτιού του, έχει ήδη ολοκληρώσει και το διδακτορικό του. Σε γενικότερη βάση το συγκεκριμένο άθλημα έχει απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι μελλοντικών επιστημόνων, καθώς ο Γιώργος Ρέππας (Βουλιαγμένη), ο Γιώργος Ψύχος (Ολυμπιακός) και ο Αντώνης Κουτσογιάννης (Βουλιαγμένη) σπουδάζουν οικονομικά και σκοπεύουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενό τους. Επίσης ο Γιώργος Αφρουδάκης (Βουλιαγμένη) έχει εισαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστήμων ­ αν και οι φήμες λένε ότι δεν είναι ιδιαίτερα μελετηρός ­ ενώ οι Θοδωρής Καλακόνας (Εθνικός) και Δημήτρης Μάζης (Βουλιαγμένη) φοιτούν στην ιατρική επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια στις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις τους.


Ακόμη ο παλαίμαχος πολίστας της Βουλιαγμένης Δημήτρης Πρωτόπαπας είναι διπλωματικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία της Νέας Υόρκης, ο παλαιός τερματοφύλακας της ομάδας πόλο της Χίου Νίκος Χριστοφορίδης είναι γιατρός, ενώ ο πρώην προπονητής της Βουλιαγμένης και νυν στέλεχος της «Αθήνας 2004» Γιάννης Γιαννουρής έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο και είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Από τα υγρά σπορ (πόλο και κολύμβηση) πέρασαν επίσης ο Κώστας Κοσκινάς, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νυν πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ο ορθοπεδικός και επί σειρά ετών γιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Χρήστος Δάρρας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς καθώς επίσης και ο τραπεζίτης Σπύρος Καπράλος ο οποίος κατέχει θέση στην τακτική σύνθεση του ΔΣ της «Αθήνας 2004». Κοινό σημείο (αθλητικής) αναφοράς των τεσσάρων είναι ότι αγωνίστηκαν με το κόκκινο σκουφάκι του Ολυμπιακού.


* Καλάθι στη μόρφωση


Το μπάσκετ πάντως ήταν ανέκαθεν ο χώρος που συσσώρευε τους περισσότερους… ανοιχτόμυαλους αθλητές οι οποίοι είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει ως σήμερα. «Είναι πολύ μεγάλο ζόρι να ακολουθείς καθημερινά διπλές προπονήσεις και να ξέρεις ότι το βράδυ πρέπει να γυρίσεις σπίτι σου και να μελετήσεις κανόνες και τύπους που δεν μπορείς να τους αποστηθίσεις αν δεν έχεις καθαρό μυαλό. Είναι ο σκοπός της ζωής μου και τώρα που είμαι τόσο κοντά στο να τα καταφέρω νιώθω υπερήφανος» εξηγεί ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος το 1994 και ενώ ήταν ήδη τριτοετής στο ΤΕΦΑΑ βρήκε το παραθυράκι να μεταπηδήσει στην ιατρική και το έπραξε δίχως δεύτερη σκέψη καθώς «ήταν όνειρο ζωής ακόμη πιο φωτεινό και από το μπάσκετ. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρό παιδί, τριγυρνούσα μέσα στο σπίτι με ακουστικά παριστάνοντας τον γιατρό».


Οταν ο Κικίλιας έπαιζε στον Πανιώνιο ο γιατρός της ομάδας Γιώργος Κατσιφαράκης του πρότεινε να γίνει ορθοπεδικός για να θητεύσει στο πλευρό του στο εγγύς μέλλον, όμως ο νυν μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει, και το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να πάρει ειδικότητα στη φαρμακευτική.


Ορθοπεδικός όμως και μάλιστα πολύ καλός αναμένεται να γίνει ο πρώην μπασκετμπολίστας του Ηρακλή και της ΑΕΚ Δημήτρης Παπαδόπουλος ο οποίος είναι πλέον πτυχιούχος και αυτή την εποχή ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Η σύζυγός του Χριστίνα ήταν εκείνη που τον παρακίνησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το επάγγελμα του γιατρού το οποίο ασκεί η ίδια εδώ και έξι χρόνια (είναι παιδίατρος).


Ο Δημήτρης Γόντικας πάλι, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική με τον τιμητικό τίτλο του αριστούχου, δικαίωσε τη φήμη του «most vocal player» (σ.σ.: πιο δημοσιογραφικός αθλητής) που πέρασε από το ελληνικό βόλεϊ αναλαμβάνοντας διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού TV-Μακεδονία. Ο ίδιος θυμάται ότι «από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για την επιστήμη που αποφάσισα να σπουδάσω, όμως στην πορεία το επάγγελμα του δημοσιογράφου με κέρδισε. Πιστεύω πάντως ότι το πτυχίο που κατάφερα να πάρω με θυσίες και αγώνες είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ζωής μου και δεν θα το αντάλλασσα με τίποτε στον κόσμο. Αλλωστε μάθε επιστήμη κι άσ’ τηνε…».


* Στα δίχτυα των επιστημών


Στον ποδοσφαιρικό χώρο εκτός από τον Νικολάου σπουδαία καριέρα ως διακεκριμένος δικηγόρος πλέον ακολουθεί ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αριστείδης Καμάρας, ενώ από τη νεότερη γενιά πτυχίο πήραν ο πρώην τερματοφύλακας του Αθηναϊκού Αγγελος Πλειώτας (πολιτικός μηχανικός με δικό του γραφείο), ο παλαιός συμπαίκτης του Γιώργος Ζώταλης ο οποίος έγινε οδοντίατρος και άνοιξε δικό του ιατρείο, κάτι που όμως φαίνεται ότι έχει λησμονήσει ­ τουλάχιστον επί του παρόντος ­ ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης της ΑΕΚ που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στους… αιώνιους φοιτητές μαζί με τον φοιτητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Από την ιατρική πέρασε ο αλβανός μέσος του Παναθηναϊκού Μπλένταρ Κόλα ο οποίος σταμάτησε μετά το δεύτερο έτος αλλά από μόρφωση… σκίζει καθώς μιλάει πέντε γλώσσες.


Ο συμπαίκτης του πάντως στο Τριφύλλι, ο νεαρός τερματοφύλακας Στέφανος Κοτσόλης, αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αθλητών που εισήχθησαν στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας μέσω των πανελληνίων εξετάσεων χωρίς (βοηθητικά) μόρια, όπως συνέβη και με την Κατερίνα Θάνου η οποία ήταν ήδη φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ προτού πετύχει τις μεγάλες διακρίσεις και κερδίσει το δικαίωμα να εισαχθεί στη συγκεκριμένη σχολή άνευ εξετάσεων. Η ίδια πάντως κάθε άλλο παρά πικραμένη δείχνει επειδή δεν καρπώθηκε τα προνόμια που απολαμβάνουν τώρα οι πρωταθλητές, καθώς όπως τονίζει «αισθάνομαι πολύ όμορφα επειδή πέτυχα χωρίς βοήθεια την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο και μόνο εγώ ξέρω πόσο κόπιασα για να τα καταφέρω. Παρ’ όλο που έκανα πρωταθλητισμό δεν παραμέλησα τα μαθήματά μου και είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτό. Την ημέρα που είδα το όνομά μου στους πίνακες με τους εισαχθέντες στο ΤΕΦΑΑ τρελάθηκα από τη χαρά μου».


Κάτι που δεν συνέβη με τους περισσότερους (προνομιούχους) αθλητές οι οποίοι φοιτούν στο ΤΕΦΑΑ, όπως επί παραδείγματι οι Θοδωρής Παχατουρίδης (ποδόσφαιρο, Ιωνικός), Γιάννης Γκούμας (ποδόσφαιρο, Παναθηναϊκός), Δημήτρης Μαυρογενίδης (ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός), Σπύρος Σταματούκος (ποδόσφαιρο, Πανελευσινιακός), Νίκος Χατζής (μπάσκετ, ΑΕΚ), Δημήτρης Μαρμαρινός (μπάσκετ, Μαρούσι), Μάριος Γκιούρδας (βόλεϊ, Ολυμπιακός), Μιχάλης Μουρούτσος (τάε κβον ντο), Παναγιώτης Τσαγκόπουλος (πρώην μπασκετμπολίστας του Περιστερίου), Νίκος Τσιαντάκης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Γιώργος Χειμωνέτος (ποδηλασία), Λάμπρος Βασιλόπουλος (ποδηλασία), Σταύρος Ελληνιάδης (παλαιός μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και νυν προπονητής), Ολγα Βασδέκη (αθλήτρια του στίβου), Ολγα Τσιαμήτα (αθλήτρια του στίβου και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ), Λάμπρος Παπακώστας (αθλητής στίβου) και πολλοί άλλοι.


Στους λάτρες της γνώσης και της μάθησης συγκαταλέγεται επίσης ο πάουερ φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπερς Τιμ Ντάνκαν, ο οποίος εν αντιθέσει με το ρεύμα της εποχής δεν βιάστηκε να ενδώσει στις σειρήνες του ΝΒΑ προτιμώντας να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ μόνο και μόνο για να αποκτήσει το πτυχίο του στην ψυχολογία, την οποία σκοπεύει να υπηρετήσει όταν ολοκληρώσει την αθλητική καριέρα του. Οσο για τον Σακίλ Ο’ Νιλ, μόλις την περασμένη Παρασκευή αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας παίρνοντας με πολύ κόπο το πτυχίο του… Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 80% των παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο.


* Ο κατάλογος των επιμελών


Πτυχιούχοι ή φοιτητές είναι επίσης οι: Κώστας Γεωργακόπουλος (δισκοβόλος, εργοφυσιολόγος-χημικός, νυν διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ), Σοφία Σακοράφα (πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν στον ακοντισμό, ΤΕΦΑΑ, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου και βουλευτής του ΠαΣοΚ προτού χάσει την έδρα της στο Εκλογοδικείο), Ελένη Αυλωνίτου (κολύμβηση, εργοφυσιολόγος, μέλος της ΕΚΟΦ, ασκεί την επιστήμη της στο εργομετρικό κέντρο του ΟΑΚΑ), Σοφία Δάρρα (κολύμβηση, αθλητίατρος), Αννα Βερούλη (πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, ΤΕΦΑΑ, δημοτική σύμβουλος και νυν αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου Αττικής), Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (αθλητής του στίβου, οδοντίατρος και νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Οδυσσέας Παπατώλης (ομοσπονδιακός τεχνικός στίβου και καθηγητής ΤΕΦΑΑ), Σταύρος Τζωρτζής (καθηγητής ΤΕΦΑΑ, πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός στίβου και νυν υπεύθυνος του αγωνιστικού προγράμματος της «Αθήνας 2004»), Γιάννης Ιωαννίδης (μπάσκετ, τελειόφοιτος Γεωπονικής και Βιομηχανικής Σχολής), Μέμος Ιωάννου (μπάσκετ, πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός), Γιώργος Καλαφατάκης (μπάσκετ, οικονομικά), Αντώνης Σταμάτης (μπάσκετ, τελειόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πέτρος Παναγιωταράκος (μπάσκετ, Νομική), Γιώργος Τσιτούρας (μπάσκετ, οικονομικά), Αρης Ραφτόπουλος (μπάσκετ, Μαθηματικό και εν συνεχεία ΤΕΦΑΑ), Παύλος Σταματέλος (μπάσκετ, Μαθηματικό), Τάσος Μπεζαντάκος (μπάσκετ, οικονομικά), Μιχάλης Αγγελίδης (μπάσκετ, Μαθηματικό), Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (μπάσκετ, Φαρμακευτική), Κώστας Ρήγας (διαιτητής μπάσκετ, οικονομικά), Στέλιος Κουκουλεκίδης (διαιτητής μπάσκετ, οικονομικά), Γιώργος Μαστραφτσής (διαιτητής μπάσκετ, γεωπόνος), Νίκος Παπαδημητρίου (διαιτητής μπάσκετ, καθηγητής μαθηματικών), Λεωνίδας Σπυρίδωνος (διαιτητής μπάσκετ, καθηγητής φυσικής αγωγής), Ζαχαρίας Κατσούλης (μπάσκετ, δικηγόρος), Νίκος Μπουντούρης (Νομική), Αντώνης Γούναρης (μπάσκετ, παιδίατρος), Διονύσης Ανανιάδης (μπάσκετ, ψυχίατρος), Μάκης Κατσαφάδος (μπάσκετ, καθηγητής φιλολογίας), Στράτος Χουσέας (μπάσκετ, πολιτικός μηχανικός), Ιωάννης Μελισσανίδης (γυμναστική, φοιτητής ιατρικής), Μανώλης Κανδρής (κολύμβηση, Ιατρική), Τόνια Μαχαίρα (κολύμβηση, αθλητίατρος και διαιτολόγος), Κάτια Σαρακατσάνη (κολύμβηση, οικονομικά), Ελλη Ρουσάκη (κολύμβηση, ΤΕΦΑΑ), Μαρίνα Καρυστινού (κολύμβηση, Πάντειος – ΜΜΕ), Γιώργος Βαμβακάς (εμποδιστής, ΤΕΦΑΑ), Βιβή Πρωτόπαπα (κολύμβηση, καθηγήτρια μουσικής), Θανάσης Καλογιάννης (εμποδιστής, κάτοχος πτυχίου οδοντιατρικής), ενώ λέκτορες και καθηγητές φυσικής αγωγής είναι πολλοί πρώην και νυν προπονητές του μπάσκετ (Κιουμουρτζόγλου, Αναστασιάδης, Μίσσας, Κυρίτσης, Λάιος, Μπολάτογλου, Μπογατσιώτης).