Συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πραγματοποιεί από τις 10 το πρωί στο Σύνταγμα η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Διακόσια άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα μπροστά από το μνημείο του Άγνωστους Στρατιώτη, φωνάζοντας συνθήματα κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και κατά της κυβέρνησης.
Λίγο μετά τις 12:30 σημειώθηκε ένταση έξω από τη Βουλή όταν συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν προς τον χώρο πετώντας μπουκάλια και λέγοντας συνθήματα κατά των πολιτικών.

Συλλαλητήριο και στις Πρέσπες

Διαδηλώσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και στην περιοχή των Πρεσπών, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας, που τοποθετείται πιθανόνατα για την Κυριακή. Στις Πρέσπες αναμένεται να σπεύσουν διαδηλωτές από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και από τη Θεσσαλία. Ως φορέας οργάνωσης των κινητοποιήσεων εμφανίζεται η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων» αναφέρεται σχετικά.

Μάλιστα, ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, με σημείο και ώρα αναχώρησης την οδό Εγνατίας 76 στις 07.30.

Οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης στις Πρέσπες σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότενμπεργκ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.