Στα Πολιτικά δικαστήρια ανατίθεται – σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ – η επίλυση του γόρδιου δεσμού ως προς το ποιο επώνυμο θα λάβει και αν μπορεί να καταχωριστεί σε Ληξιαρχείο της Ελλάδας το πρώτο παιδί από Ελληνίδα μητέρα ομόφυλου ζευγαριού, που τεκνοποίησε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ισπανία.
Το Συμβούλιο της Επικράτειας έκρινε ότι το ίδιο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι αμφισβητήσεις περί νομιμότητας ή ορθότητας ληξιαρχικών πράξεων και οι αμφισβητήσεις που αφορούν την άρνηση του ληξιάρχου και την άρνησή του να καταχωρίσει ληξιαρχική πράξη Ελλήνων πολιτών που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή, επιλύονται από τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Η υπόθεση είχε συζητηθεί στοΔ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου, ύστερα από αίτηση του ανήλικου παιδιού που κατατέθηκε από την Α. και τη Δ.
Οι δύο δικηγόροι του ζεύγους, Βασίλης Χειρδάρης και Νικόλαος Πινάτσης, υποστήριξαν τότε ότι η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του, και ως εκ τούτου βέβαιη τη μη αναγνώριση του. Οι νομικοί είχαν επισημάνει ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παραλληλα παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.