Οι τελικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, για τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα –με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση τηςΔΕΠΑ και τη χρέωση προμηθευτή –ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Χίλτον, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκημε τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Ο κ. Σταθάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου «Med Petroleum Summit», δεν διέψευσε το σενάριο που έχει διαρρεύσει περί μετατροπής της ΔΕΠΑ σε εταιρείαholding, η οποία θα έχει τρεις θυγατρικές, ως εναλλακτικό στην πώληση του 65% των μετοχών της εταιρείας. Η μία θυγατρική σχεδιάζεται να έχει τα δίκτυα και σε αυτή θα μπορεί να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής, η δεύτερη το εμπορικό τμήμα της, ώστε να πουληθεί πλειοψηφικό τμήμα της και η τρίτη τα μεγάλα ενεργειακά έργα, της οποίας τον έλεγχο θα διατηρήσει η ΔΕΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, τα ζητήματα της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ έχουν κλείσει καθώς έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Παραμένουν όμως, ορισμένα «αγκάθια», καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ δανειστών και υπουργείου.
Η λεγόμενη χρέωση προμηθευτή – το περίφημο ΠΧΕΦΕΛ, δηλαδή «Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ» –βρίσκει αντίθετους τους Θεσμούς καθώς όπως υποστηρίζουν επιβαρύνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο ρεύματος (ΔΕΗ και ανεξάρτητους προμηθευτές) και παράλληλα αποτελεί τροχοπέδη για το άνοιγμα της αγοράς. Για αυτό προτείνουν να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) ή κάποιας άλλης χρέωσης. Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε χθες ότι αποκλείεται οποιαδήποτε επιβάρυνση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Αλλά ούτε κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ αποδέχεται ο κ. Σταθάκης, καθώς «εμπλουτίζει» τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει η χρέωση προμηθευτή –ίσως με άλλο όνομα –και λιγότερο επιβαρυντική σε συνδυασμό με άλλους μηχανισμούς αποζημίωσης όπως είναι η δημοπράτηση των πράσινων πιστοποποιητικών, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.