Μια πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στην πόλη του Βόλου κατά τον 20ό αιώνα πραγματοποιούν από κοινού το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ μέσα από την περιοδική έκθεση «Της μόδας… τα γυρίσματα».
Η έκθεση περιλαμβάνει 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 ρόμπες, νυχτικά και εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και περίπου 250 συνοδευτικά του ντυσίματος όπως καπέλα, γραβάτες, βεντάλιες και γάντια.
Στο Μουσείο της Πόλης, όπου και λαμβάνει χώρα η έκθεση, συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ακριβά ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν σε σχεδιασμό, κατασκευή και εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης ενδεικτικά της προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής του ευρύτερου κοινού.
«Θέλαμε η έκθεση αυτή να αποτελέσει σε γενικές γραμμές μια αντιπροσώπευση όλων αυτών των ενδυματολογικών κωδίκων που επικράτησαν από τα τέλη του 19ου έως και τα τέλη του 20ού αιώνα στον δυτικό κόσμο, ακολουθώντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Κατά αναλογία θέλαμε να δείξουμε τις στάσεις και τις ενδυματολογικές μεταστροφές της εποχής αυτής που επικρατούσε στα σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, όπως ήταν και ο Βόλος, και που δεχόταν την ευρωπαϊκή εξέλιξη της μόδας και κυρίως τη γαλλική επιρροή. Πιστεύουμε ότι είναι ένα ταξίδι στη βολιώτικη κοινωνία της εποχής με ένα ενδιαφέρον που έχει διάσταση, εκτός από ιστορική, και κοινωνιολογική και πολιτιστική. Η έκθεση ανατροφοδοτεί συναισθήματα και μνήμες» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, κυρία Μαρία Σπανού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά).
Οδηγός σε αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι σημαντικές προσφορές των κατοίκων του Βόλου για τον σκοπό αυτόν.
Η περιήγηση ξεκινά με γυναικεία ρούχα σε «γαλλικό» ύφος των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα και προχωρεί στα «συντηρητικά» των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού, εστιάζοντας σε εκείνα της «τζαζ περιόδου» του Μεσοπολέμου.
Ακολουθούν τα μονόχρωμα σκούρα, υπαγορευμένα από τις συνθήκες της δεκαετίας του ’40 σε αντιδιαστολή με τα κομψά της δεκαετίας του ’50 και του ’60.
Στο τέλος της διαδρομής, ρούχα σε λιτές γραμμές και έθνικ, επηρεασμένα από την παράδοση για το ’70 και με μια δόση υπερβολής για το ’80, όπως επίσης και των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα με αναφορές σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Εμβόλιμα παρουσιάζονται επιλογές από το ανδρικό ντύσιμο της περιόδου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας κυρία Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός κυρία Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, δημιουργίες της οποίας είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις και στους δύο ορόφους του Μουσείου.
Μιλώντας στο «Βήμα» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και ιστορικός κυρία Αίγλη Δημόγλου, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια από τις λίγες έχουν γίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα σημειώνει ότι για την ίδια ως ιστορικό η έκθεση τη δυσκόλεψε ως προς το στήσιμό της. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτεθεί το ρούχο. Είναι από τις πιο δύσκολες εκθέσεις που έχω κάνει ποτέ. Διότι είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί με τον ίδιο τρόπο το ρούχο πάνω σε μια κούκλα ή σε μια κρεμάστρα σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα» καταλήγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου προς το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την εν γένει συμμετοχή του στην έκθεση κυκλοφόρησε κατάλογος 88 σελίδων με παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων, κυρίως από τη συλλογή του ΛΕΒ, αλλά και από την προσφορά εν είδει δανείων για τον σκοπό της έκθεσης και άλλων ενδυμάτων από παλιές βολιώτικες οικογένειες από χορεύτριες του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.
Η έκθεση «Της μόδας… τα γυρίσματα» θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10.30-13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00-21.00. Δευτέρα κλειστά. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-29878 και 24210-33938.

HeliosPlus