Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει ο νέος Καλλικράτης που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Ο αναμορφωμένος Καλλικράτης, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας .
Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών , όπως είναι η « έξυπνη « κάρτα δημότη και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες ( ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες .
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι « θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας,καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές πάντως, δεν είναι στο μέγεθος που αρχικά είχε διαφανεί, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός, « δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα που θα θέλαμε για να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα , τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».