Τριακόσια κιλά κοκαϊνης αποκαλύφθηκαν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το πρωί, στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων DIMITRIS C της εταιρείας DANAOS SHIPPING Co Ltd από το πλήρωμα σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την ιταλική αστυνομία και το λιμεναρχείο της Γένοβας και τα ναρκωτικά βρέθηκαν στο ελληνικό εμπορικό πλοίο Dimitris C, το οποίο φέρει σημαία Λιβερίας.

Το πλοίο, χωρητικότητας 3.430 TEU και με σημαία Μάλτας, βρισκόταν στις προσβάσεις του λιμένος της Γένοβας στα διεθνή ύδατα αναμένοντας τις οδηγίες των Ιταλικών Αρχών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι τα ναρκωτικά εντόπισαν οι Ουκρανοί ναυτικοί του πλοίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου, μέσα σε μεγάλο δέμα με είκοσι σακούλες κοκαϊνης.

Η ελληνική εταιρία Danaos Shipping ζήτησε από Ιταλό δικηγόρο να συνεργασθεί πλήρως, ως αντιπρόσωπός της, με τις Αρχές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το εμπορικό πλοίο, πριν φτάσει στην Γένοβα, είχε περάσει από λιμάνια της Κολομβίας και της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «το ύποπτο εμπόρευμα, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο σε δυσπρόσιτο σημείο του καταστρώματος, ανακαλύφθηκε μετά από διεξοδικό έλεγχο που γίνεται από το πλήρωμα, σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρίας, πριν τον κατάπλου και μετά τον απόπλου σε λιμάνια που έχουν αυξημένες πιθανότητες διακίνησης ουσιών. Το γεγονός αναφέρθηκε αμέσως από τον Πλοίαρχο στην εταιρεία και στις Αρχές, σύμφωνα και πάλι με την πάγια πολιτική της εταιρείας».

«Επισημαίνεται ότι στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων δεν είναι γνωστό ούτε στο πλοίο, ούτε στην εταιρεία διαχείρισης αυτού (εκτός από τις περιπτώσεις «επικίνδυνων αγαθών», δηλαδή εύφλεκτων, χημικών, εκρηκτικών και του περιεχομένου των container – ψυγείων). Επίσης η φορτοεκφόρτωση δεν διενεργείται από το πλήρωμα, αλλά από τρίτους, φορτοεκφορτωτές (stevedores), οι οποίοι δεν αποτελούν αρμοδιότητα του πλοίου» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το πλοίο βρίσκεται ήδη στον λιμένα της Γένοβας υπό τον έλεγχο των Ιταλικών Αρχών.

Και το φθινόπωρο ωστόσο το συγκεκριμένο πλοίο είχε απασχολήσει για μεταφορά παράνομου φορτίου. Όπως είχε αναφέρει τότε η πλοιοκτήτρια εταιρεία: «Η DANAOS SHIPPING CO LTD, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της εταιρείας, διεξάγει επιθεωρήσεις των πλοίων της, κυρίως όταν τα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Μία τέτοια έρευνα έγινε στο πλοίο DIMITRIS C από το πλήρωμα του, στο λιμάνι Ilo του Περού, στις 14 Σεπτεμβρίου.»

Επίσης «κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσότητα ναρκωτικών, η οποία ήταν προσεκτικά κρυμμένη σε δυσπρόσιτο χώρο, βρέθηκε από μέρος του πληρώματος. Αμέσως δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο να ενημερώσει τις αρχές, οι οποίες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με μία μεγάλη ομάδα της αστυνομίας με εκπαιδευμένα σκυλιά. Πλήρης έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις αρχές, συνοδευόμενες από την επιτροπή ασφαλείας του πληρώματος, εκπρόσωπο του γραφείου ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα και εκπροσώπους των τοπικών ασφαλιστών της εταιρείας (P&I). Δεν βρέθηκαν άλλες παράνομες ουσίες. Επιπλέον, ο τοπικός εισαγγελέας ανέκρινε ορισμένα μέλη του πληρώματος. Η όλη διαδικασία άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο και το πλήρωμα βρέθηκαν αθώοι και αποδεσμεύτηκαν χωρίς καμία κατηγορία. Το πλοίο απέπλευσε στις 15:00 στις 17 Σεπτεμβρίου».