«Συμμετείχα σε μία επιχείρηση διάσωσης στρατιωτών τραυματιών σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης και όχι στο πραξικόπημα. Είχα στοχοποιηθεί πριν από το πραξικόπημα από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ζητώ η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας που δεν εξέδωσε Τούρκους στρατιωτικούς και τους χορήγησε άσυλο»

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησε στην 30σελιδη προσφυγή του –έχει συνταχθεί από την δικηγόρο Αθηνών κυρία Σταυρούλα Τομαρά – ενώπιον της δευτεροβάθμιας αρχής προσφυγών της υπηρεσίας ασύλου Αττικής του Υπουργείου Εσωτερικών ο 36χρονος Τούρκος στρατιωτικός στον οποίο δόθηκε προσφάτως άσυλο. Κάτι που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Πρόκειται για έναν από του οκτώ τούρκους αξιωματικούς που εισήλθαν στην χώρα μας λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015 στη γειτονική χώρα. Σημειώνεται ότι στην πρωτοβάθμια απόφαση για μη χορήγηση ασύλου στον 36χρονο είχε μνημονευθεί ότι συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με ελικόπτερο στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης, δεν υπήρχε καμία επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχε καθώς ότι είχε δώσει ασαφή στοιχεία μόλις εισήλθε στο ελληνικό έδαφος. Όπως και ότι «το καθεστώς Ερντογάν δεν είχε άλλο λόγο να τον αναζητά παρά μόνο για την συμμετοχή του στο πραξικόπημα».
Ομως στην πολυσέλιδη προσφυγή του, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο 36χρονος αναλύει άγνωστα γεγονότα του πραξικοπήματος, αναφέρεται στις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν και αρνείται την εμπλοκή του σε οποιοδήποτε έκνομη ενέργεια.
Ετσι λοιπόν στην αιτίαση –από την πρώτη επιτροπή ασύλου – ότι δεν υπήρχε καμιά στρατιωτική επιχείρηση για την παραλαβή και περίθαλψη τραυματιών ο 36χρονος υποστήριξε ότι «κάθε Παρασκευή βράδυ και οι 2 γέφυρες της Κωνσταντινούπολης, της πόλης των 18 εκατ. κατοίκων έχουν τεράστια και απερίγραπτη κίνηση. Οταν ακόμα κλείνουν οι γέφυρες του Βοσπόρου, δεν μπορεί να κινηθεί ούτε ασθενοφόρο, και ο μόνος τρόπος διακομιδής νεκρών και τραυματιών είναι να σταλεί γρήγορα ομάδα εναέριας διάσωσης σε σημεία της πόλης που δεν είχαν πρόσβαση τα ασθενοφόρα λόγω κωλύματος των οδικών αξόνων. Επίσης οι τραυματίες που κληθήκαμε να περισυλλέξουμε ήταν οι στρατιώτες. Κατά τη συνέντευξή μου, εξήγησα στη χειρίστρια ότι αποτελεί νόμο του Τουρκικού κράτους να μην πετούν ιδιωτικά ελικόπτερα στον εναέριο χώρο της Κωνσταντινούπολης μετά την δύση του ηλίου, παρά μόνο τα στρατιωτικά ελικόπτερα με ειδικά εκπαιδευμένους πιλότους και ειδικό εξοπλισμό (πχ ειδικά πράσινα γυαλιά πτήσης). Επισημαίνω πάλι ότι οι δύο γέφυρες της Κωνσταντινούπολης έκλεισαν, στις 9.45μμ και όχι στις 10.00 ή στις 11.00μμ που αναφέρει η χειρίστρια της υπόθεσης».
Ακολούθως ο εν λόγω αξιωματικός αναφέρεται στα πυρά που δέχθηκαν τα ελικόπτερα στα οποία επέβαινε ο ίδιος κι άλλοι πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Σχετικά με τον ισχυρισμό «ότι δεν υπήρχε καμία προηγούμενη δίωξη και ότι τράπηκε σε φυγή εξαιτίας της στοχοποίησής του ως πραξικοπηματίας από την Κυβέρνηση Ερντογάν» ο 35χρονος Τούρκος στρατιωτικός σημείωνε «η απόφαση λησμονεί ότι ανήκω σε μία «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα», αυτή των στρατιωτικών της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν υποστεί σταδιακά πιέσεις και προκατάληψη, πριν την αρχική εκλογή Ερντογάν, από το 2002 έως σήμερα. Γαλουχήθηκαν με τις δυτικού τύπου αρχές και τις αξίες που δίδαξε και ενέπνευσε ο Κεμάλ Ατατούρκ: την κοσμικότητα του κράτους, τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, τον διαχωρισμό θρησκείας – κράτους, τον κοινοβουλευτισμό αντί της διακυβέρνησης με Σουλτάνους, την ανεξιθρησκία, τον μεταρρυθμιστικό ρόλο του κράτους, την ύπαρξη Συντάγματος κλπ. που χαρακτήρισαν επί δεκαετίες την φυσιογνωμία της Τουρκίας ως κοσμικό, δυτικού τύπου, κράτος. Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια από την κυβέρνηση Ερντογάν εκκαθάρισης, συλλήψεων, φυλάκισης και δίωξης της συντριπτικής μερίδας των συναδέλφων μου, όπως και εγώ, ειδικά όσων έχουν υπηρετήσει και εκπαιδευτεί σε βάσεις του ΝΑΤΟ ή βραβευτεί από το ΝΑΤΟ η οποία γίνεται με τρόπο μαζικό και αδιακρίτως προσωπικής ευθύνης. Ενδεικτικά αναφέρω ένα παράδειγμα: Εκδόθηκε πριν λίγους μήνες υποχρεωτική διοικητική στρατιωτική εντολή να συμμετέχουν ανεξαιρέτως και χωρίς αντίρρηση όλοι οι στρατιωτικοί στην προσευχή της Παρασκευής (ιερή ημέρα των Μουσουλμάνων) πηγαίνοντας στα τζαμιά εν ώρα υπηρεσίας. Γι’ αυτούς τους λόγους οι Κεμαλικοί αξιωματικοί που ανήκαν σε θρησκευτικές ή φυλετικές μειονότητες (πχ Εβραίοι αξιωματικοί, Χριστιανοί αξιωματικοί, κλπ) φοβόντουσαν να αποκαλύψουν το θρήσκευμα τους μήπως στοχοποιηθούν. Επίσης το ίδιο συνέβη με εμένα και την 100% Κουρδική καταγωγή μου. Γνωρίζοντας το μένος των Ισλαμιστών κατά των Κούρδων, ακόμα και κατά των Κούρδων με Κεμαλικές αντιλήψεις αξιωματικών δεν αποκάλυπτα σε κανέναν την Κουρδική μου καταγωγή γιατί είχα μάθει εδώ και καιρό ότι κάποιοι Κούρδοι συνάδελφοι μου είχαν στοχοποιηθεί και είχαν πάρει δυσμενείς μεταθέσεις, Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ (όχι ο Πρόεδρος Ερντογάν) έδωσε εντολή τα χαράματα της 16ης Ιουλίου να ‘καταρρίπτονται όσοι πετούν».
Για να συμπληρώσει ο ίδιος στην προσφυγή του που έγινε δεκτή: «Εκείνο το βράδυ εκτέλεσα εγώ και οι συνάδελφοί μου σε αντίξοες συνθήκες μια διασωστική επιχείρηση, στα πλαίσια των εντολών των ανωτέρω μου. Δεν υπήρξα ποτέ ούτε πραξικοπηματίας, ούτε τρομοκράτης. Επίσης, δεν είχα οποιαδήποτε τύπου ανάμειξη με την στην οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν. Εχω δηλώσει επανειλημμένα ότι θεωρώ τον Ερντογάν και το Φετουλάχ Γκιουλέν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Τέλος, στην προσφυγή του ο 36χρονος Τούρκος στρατιωτικός σημείωσε «Στην πρώτη συνέντευξή μου αναφέρθηκα στις υπηρεσίες ασύλου αναλυτικά, στα βασανιστήρια και στις συνθήκες κράτησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία παραβιάζοντας κάθε συνθήκη ανθρώπινου δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας τόσο για εμένα τον ίδιο τον συλληφθέντα όσο και για την οικογένειά μου, η οποία ήδη πληρώνει το τίμημα. Στις αρχές Αυγούστου 2016 η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει 11 Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και θα τους χορηγήσει άσυλο γιατί εμπίπτουν στις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Η απόφαση της Σουηδίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ να μην εκδώσει τους Τούρκους πραξικοπηματίες δημιουργεί ευρωπαϊκό προηγούμενο…».