Μεγάλος βραχνάς για την ΕΥΔΑΠ αποτελούν οι ανεξόφλητες οφειλές που φτάνουν στα 200 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 20%, δηλαδή περί τα 20 εκατ. ευρώ, αφορούν σε χρέη περίπου 700 οφειλετών, οι οποίοι χρωτστούν στην εταιρεία ποσά μεγαλύτερα από 10.000 ευρώ ο καθένας. Υπέρογκα είναι και τα χρέη τεσσάρων δήμων, τα οποία αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννης Μπενίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το πρόβλημα των οφειλών είναι πολύπλοκο διότι οι λογαριασμοί ύδατος είναι συνήθως στο όνομα του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου και όχι του ενοικιαστή. Πάντως, η είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών αποτελεί για την επιχείρηση γόρδιο δεσμό, καθώς αν και εισπράττει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά, μέσω ρυθμίσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν σταθερές, καθώς προκύπτουν νέοι οφειλέτες.

Για το μείζον ζήτημα της ιδιωτικοποίησηςο κ. Μπενίσης τόνισε ότι αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει στα χέρια της το πλειοψηφικό πακέτο, όπως και η Διοίκηση της εταιρείας.Σήμερα, το 34,03% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, το 27,30% διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό σε νομικά πρόσωπα. Βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πωλήσει περί το 11% τόνισε ο κ. Μπενίσης, επισημαίνοντας ότι παραμένει άγνωστο πότε θα προχωρήσει η πώληση.

Τρέχει για τους βιολογικούς καθαρισμούς η ΕΥΔΑΠ

Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παλεύει με τις προθεσμίες προκειμένου να προχωρήσουνάμεσα τρία νέα έργα βιολογικών καθαρισμώνστην Ανατολική Αττική, ώστε να μην πέσει βαρύς ο πέλεκυς του ευρωδικαστηρίου. Κι αυτό διότι ακόμη υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, όπου η διαχείριση των λυμάτων γίνεται με το…παραδοσιακό σύστημα των βόθρων. Στην ΕΥΔΑΠ αναμένεται να περάσει και ο έλεγχος των δικτύων τριών δήμων της Αττικής _ Μεγάρων, Μαραθώνα και Σαλαμίνας _ οι οποίοι αποτελούν και τους μεγαλύτερους οφειλέτες της επιχείρησης.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η προώθηση των τριών διαγωνισμών για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και δήμο Σαρωνικού (Ανάβυσσος, Καλύβια, Λαγονήσι), συνολικού ύψους περί τα 600.000.000 ευρώ. Ειδικά για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – μια ιστορία με πολλά επεισόδια στο πέρασμα των χρόνων, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε _ ο κ. Μπενίσης υπογράμμισε ότι μπορεί να δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, με προϋπολογισμό περί τα 250.000.000 ευρώ.

Για το ΚΕΛ Μαραθώνα, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ υπήρξε εμπλοκή και η Κομισιόν ζήτησε περισσότερα στοιχεία καθώς έχει χωροθετηθεί σε μεγάλο υψόμετρο (περίπου στα 850 μέτρα). Μόλις ξεμπλέξει η υπόθεση με την ΕΕ, όπως τόνισε ο κ. Μπενίσης, το έργο θα δημοπρατηθεί.

Στον δήμο Σαρωνικού, δεν υπήρχε για χρόνια πρόβλεψη κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, με προοπτική να συνδεθούν τα τοπικά δίκτυα με τη μονάδα της Ψυττάλειας. Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει στα χέρια της η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η Ψυτάλλεια δε μπορεί να δεχθεί πρόσθετα λύματα. Αν και τεχνικά η εγκατάσταση μπορεί να τα δεχθεί, πλέον λειτουργεί οριακά ως προς το ρυπαντικό φορτίο.

Η πρόσκληση της ΕΥΔΑΠ στον δήμο Μαρκοπούλου, να αναβαθμίσει το δικό του βιολογικό και να δεχθεί τα λύματα του δήμου Σαρωνικού, απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή, όπως συνέβη και με άλλους δήμους της περιοχής.

Έτσι, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένας τρίτος βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου Σαρωνικού. Όμως, ενώ η δημοτική αρχή είχε αρχικά εγκρίνει τη χωροθέτησή του στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Καλυβίων, προ μηνός έστειλε επιστολή στην ΕΥΔΑΠ και ζητεί παράταση προκειμένου να το επανεξετάσει. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ της έδωσε περιθώριο τριών μηνών για να δώσει την τελική της απάντηση.

Για τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό του Κορωπίου _ έργο που ανατέθηκε σε τεχνική εταιρεία με μεγάλη έκπτωση και κόστος 80.000.000 ευρώ _ ο κ. Μπενίσης επεσήμανε ότι είναι έτοιμος κατά 90%, αλλά υπάρχει κάποια εμπλοκή με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Σχετικά με τα λύματα του Ωρωπού, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξετάζει την προοπτική αναβάθμισης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στη Μεταμόρφωση προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες περιοχών στα βόρεια του Νομού Αττικής. Τα νερά που θα προκύπτουν σχεδιάζεται να πηγαίνουν στην Ψυτάλλεια. Γενικότερα, για τα επεξεργασμένα ύδατα της Ψυτάλλειας, σύμφωνα με τον κ. Μπενίση, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αξιοποίησή τους. Όπως τόνισε έχει γίνει πρόταση στα ΕΛΠΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιούν.